Кожній господині хочеться мати в своєму арсеналі якусь цікаву і смачну закуску, яка зможе порадувати як гостей, так і домочадців. Таких страв існує безліч, але сьогодні хочеться поговорити про різні рецепти грузинського салату. Їх дуже багато. Так, наприклад, є закуска з ковбасою, додаванням баклажанів, м’яса, томатів та інших інгредієнтів, є навіть варіант для заготівлі на зиму.

Закуска традиційна

Отже, почати хочеться з традиційного грузинського салату.

класичний грузинський салат з баклажанів

Для його приготування знадобиться:

  • Свіжі огірки – 3 шт.;
  • Свіжі томати – 3 шт.;
  • Горіхи волоські – 30 г;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Перець чилі і зелень за смаком;
  • Оцет винний (краще брати білий);
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Вода.
  • Салатна цибуля – 1 головка (якщо такої немає, то підійде і звичайниа ріпчаста, салат по-грузинськи від цього гірше не стане);

Огірки і цибулю вимити під проточною водою, обсушити. Обрізати неїстівні частини. За бажанням огірок можете почистити, а вже потім нарізати тонкими напівкружечками. Помідори наріжте невеликими шматочками. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте кільцями.

Всі овочі перекладіть в глибоку салатницю. Якщо будете додавати зелень, то попередньо вимийте і обсушіть її, а потім нарвіть великими шматками.

Рецепт салату передбачає приготування незвичайного соусу. Щоб його зробити, перемеліть сіль, зубчики часнику і червоний перець в блендері, можна подрібнити в спеціальній ступці. Отриману суміш пересипте в невелику, але глибоку миску, вилийте винний оцет.

Додайте туди води стільки, щоб соус мав консистенцію сметани. Тепер потрібно полити овочі отриманою заправкою і перемішати. Закуска готова! Подавати традиційний грузинський салат рекомендується, прикрасивши листочками м’яти і базиліка.

Закуска з ковбаскою

Ще один рецепт салату передбачає додавання в нього ковбаси. Закуска виходить дуже ситною і готується швидко.

Необхідні інгредієнти:

  • Ковбаса салямі (деякі господині замінюють її вареною ковбасою) – 200 г;
  • Томати середнього розміру – 3 шт.;
  • Сир твердих сортів – 250-300 г;
  • Часник – 1-2 зубчики;
  • Майонез.

Томати вимийте і наріжте кубиками. Сир подрібніть на тертці. З ковбасою можете вчинити, як вам більше подобається: нарізати тонкою соломкою або невеликими квадратиками. Часник подрібніть ножем або пропустіть через прес. Майонез стане заправкою для салату. Додайте його і все гарненько перемішайте. Все, грузинський салат з додаванням ковбаси готовий до вживання.

Як бачите, рецепт простий у виконанні. Таку закуску з ковбасою можна прикрасити і подавати на свято, а можна їсти кожен день.

Закуска з баклажанів

Тепер давайте засвоїмо рецепт листкового грузинського салату з баклажанів.

рецепт листкового грузинського салатуДля нього знадобляться наступні продукти:

  • Баклажани середнього розміру – 2 шт.;
  • Перець червоний солодкий – 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки;
  • Волоські горіхи (подрібнені) – 120-130 г;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Рослинна олія – 1 ч. л.;
  • Зелень селери (рецепт припускає використання саме цього продукту, заміняти не можна) – 1 пучок;
  • Майонез для заправки.

Першим ділом приступимо до підготовки баклажанів, так як їх потрібно позбавити від гіркоти. Для цього вимийте овочі і наріжте їх тонкими пластинами. У глибоку посудину налийте воду і гарненько її посоліть. Опустіть пластинки баклажанів в солону рідину на 20 хвилин.

Поки баклажани вимочуються, наріжте ріпчасту цибулю дрібними кубиками, перець помийте, видаліть насіння і наріжте так, як вам подобається. Тепер на двох різних сковородах обсмажте цибулю і перець. Овочі повинні стати м’якими, але при цьому сильно не засмажитися.

Коли чверть години пройде, можна зайнятися баклажанами. Овоч відкиньте в друшляк і дайте всій рідині стекти. Далі насипте на тарілку борошно і обваляйте в ній кожну пластину баклажанів. Потім овоч потрібно обсмажити на сковорідці з додаванням рослинної олії. Колір баклажана повинен стати золотистим, головне, його сильно не засмажуйте.

Вам залишилося тільки дрібно нарізати селеру і можна приступати до формування салату. Так як страва викладається шарами, то рекомендується взяти плоску тарілку.

Першими стануть баклажани, потім солодкий перець, зверху цибуля, селерау, подрібнені горіхи, які зверху рясно присмачуються майонезом. Якщо після формування салату у вас ще залишилися продукти, то можете повторити шари в тій же послідовності.

Якщо ви вирішите випробувати цей рецепт, то готуйте закуску заздалегідь. Справа в тому, що такий грузинський салат повинен гарненько просочитися, а в ідеалі – постояти ніч у холодильнику.

Заготівля на зиму

Тепер ви знаєте рецепт приготування салату з баклажанів і ковбасою, але можна ще зробити заготовку на зиму.

Заготівля на зиму грузинського салатуДля приготування грузинського салату на зиму знадобляться наступні продукти:

  • Солодкий червоний перець – 1 кг;
  • Томати – 2 кг;
  • Огірки – 3 кг;
  • Цукор – 130 г;
  • Часник – 200 г;
  • Сіль – 3 ст. л.;
  • Оцет 9% (якщо будете готувати салат на зиму)– 3 ст. л.;
  • Масло рослинне – 250 мл

Першим ділом підготуємо овочі. Перець, помідори і огірки потрібно гарненько промити. Томати помістіть в глибоку миску, обшпарте окропом і дайте їм постояти в такому стані 5-7 хвилин. Потім очистіть помідори від шкірки і наріжте дрібними кубиками. З перцю видаліть серцевину і насіння і наріжте так само, як і томат.

Перекладіть підготовлені овочі в каструлю, додайте сіль і цукор, а потім поставте на плиту. Варитися овочі будуть на помірному вогні 20 хвилин. Їх потрібно не забувати перемішувати, тому що блюдо, яке призначається на зиму, просто пригорить.

Поки перець з помідорами варяться, підготуйте огірки. Промийте їх, обріжте неїстівні частини і поріжте півкільцями. Часник почистіть і подрібніть ножем.

Коли третина години пройде, в каструлю до овочів додайте огірки. Все перемішайте, доведіть закуску на зиму до кипіння і поваріть 5-7 хвилин на мінімальному вогні. Потім додайте до овочевої суміші подрібнений часник і рослинне масло. Перемішайте всі інгредієнти, поваріть 2-3 хвилини і зніміть каструлю з вогню.

Якщо ви все-таки плануєте робити заготівлю салату на зиму, а не з’їсти його прямо зараз, то ще гарячу закуску розлийте по стерилізованим банкам. Щоб страва радувало вас всю зиму, перед тим як закатати банки герметично кришкою, додайте в кожну оцту (1 ч. л. на банку об’ємом 750 мл).

Коли все готово, переверніть ємності з заготівлею кришкою вниз, накрийте ковдрою або рушником. У такому положенні банки повинні простояти як мінімум 24 години. Потім можна прибирати заготовки на зиму в темне прохолодне місце.

Тим, хто вперше закатує страву на зиму, хочеться сказати пару слів про те, як стерилізувати банки і кришки. Для цього все ретельно промийте, а потім обробіть кожен предмет за кілька хвилин парою або обдайте гарячим окропом.

Якщо ви вирішите випробувати вищеописаний рецепт, то у вас вийде 5 баночок по 750 грам смачного салату по-грузинськи на зиму. До речі, стравою можна насолоджуватися не тільки в холодну пору року, але і коли вам, власне, захочеться. Закуска відмінно поєднується з м’ясом, ковбасою, картоплею пюре та іншими гарнірами.

Тепер ви знаєте, як з доступних продуктів приготувати різні варіації грузинської закуски. Якщо робити блюдо з ковбасою, то воно вийде ситним і швидким у приготуванні, а от з листковою стравою доведеться трохи повозитися, але воно того варте. Загалом, рецепт наведено не один.

Вам залишається тільки вибрати той, який сподобався найбільше і приготувати самостійно. Успіху і приємного апетиту!