Сухарики – одні з перших ласощів, які ось вже багато століть використовуються в кухнях абсолютно різних народів. Їх подають до чаю, використовують у вигляді закусок із солоним і гострим доповненням (сирним, паштетним), додають в салати і супи.
Зараз на ринку можна знайти великий асортимент цього продукту з різними смаковими добавками, а можна просто приготувати на власній кухні.
Сухарики виготовляються з хліба (пшеничного, житнього). Їх можна приготувати самостійно або придбати в маркеті.
Щоб приготувати домашні сухарики, хліб потрібно порізати невеликими кубиками, посолити, збризнути олією, розкласти на деко, підсушити в духовці при 160-180С.
Оскільки цей продукт виготовлений з борошна, сухарики мають корисні і поживні властивості. Вони містять велику кількість вуглеводів, клітковини, а також вітамін В і мінеральні компоненти (натрій, залізо, фосфор, магній, кальцій).
Усе це сприятливо впливає на людський організм, а саме: відновлює нормальний режим роботи травної системи, особливо після отруєння. Калорійність сухариків залежить від того, який хліб використаний при їх виготовленні. Здобний хліб має набагато більше калорій, ніж чорний або житній.
Квасоля – це бобова культурна рослина, яка була завезена до нас із Південної Америки. Вона настільки пристосувалася до наших погодних умов, що будь-яка господиня може вирощувати її на своєму городі і навіть на підвіконні!
У своєму складі квасоля має багато корисних речовин: білок, мінерали, сірка, амінокислоти.
Вони допомагають організму боротися зі шкірними та інфекційними захворюваннями, особливо з кишковою інфекцією, ревматизмом і бронхітом.
При регулярному вживанні страв з квасолею не тільки покращиться здоров’я, а й урізноманітнюється ваше домашнє меню. З цих бобових готують салати, супи, паштети, консервації, їх додають в основні страви і використовують як гарнір.
Щоб швидко приготувати квасолю, її потрібно попередньо замочувати.
Є кілька секретів, як це зробити:
Після замочування квасолю потрібно промити і зварити, періодично помішуючи і відстежуючи википання води. Важливо: сіль додаємо в кінці приготування, щоб не уповільнити процес приготування.
Салат з квасолею та сухариками – це закуска, яка підходить на всі життєві випадки, від несподіваного гостя до великого ювілею або календарного свята.
Також він цілком може замінити важку м’ясну страву. Крім того, що такий салат дуже смачний, він ще й по-святковому барвистий!
Для нього господині потрібні квасоля і сухарики.
При цьому перевага віддається домашнім, а не магазинним сухарям, які містять різні смакові добавки, барвники та інші непотрібні нам інгредієнти.
У деяких рецептах присутні м’ясні вироби: шинка, ковбаса або відварене філе курки.
Звичайно, вони по-своєму надають оригінальний смак і доповнюють композицію. В нашому салаті таких немає, оскільки квасоля сама по собі дуже ситна і може цілком замінити м’ясо.
Однак, якщо вам все ж хочеться доповнити свій салат м’ясом, можете приготувати салат з курки, сухариків і квасолі – інгредієнти ті ж, що і в наведеному нижче варіанті, плюс додаємо порізану кубиками варену курячу грудку.
Отже, для приготування квасоляного салату з сухариками, нам потрібні такі інгредієнти:
Беремо квасолю, переважно червону, промиваємо після попереднього замочування, відварюємо. Потім зливаємо воду, а квасолю пересипаємо в миску і залишаємо охолонути.
Якщо у нас консервована квасоля, то відкриваємо її, відкидаємо на друшляк, щоб не було зайвої рідини. Такі ж дії проробляємо з кукурудзою.
Твердий сир, огірки нарізаємо невеликими кубиками, зелень дрібно шаткуємо. Сухарики попередньо підготували самі з житнього хліба зі спеціями (сіль, перець, можна дати трохи куркуми).
Усі готові інгредієнти, крім сухариків і зелені, засипаємо в салатницю. Заправляємо майонезом, добре перемішуємо. Даємо трохи настоятися. Додаємо сухарики перед подачею на стіл. Якщо вкласти відразу, то вони розм’якшаться, не буде такого смакового ефекту, якого ми очікували.
Зверху прикрашаємо зеленню – наш салатик з квасолі, сиру і сухарів готовий! Гурмани будуть задоволені таким смаковими ансамблем!
До вашої уваги ще один рецепт салату – з “Кирієшок” і квасолі. Він став популярним після того, як на ринку країн СНД вийшов у продаж новий вид продукту – сухарики «Кирієшки».
Вони стали дуже популярні, особливо серед чоловічої статі та молоді, як смачне доповнення до пива. Пізніше їх стали додавати в різні закуски і салати.
Щоб потішити чоловіків салатом із квасолею, кукурудзою і сухариками, треба:
Квасолю відкриваємо, зливаємо воду, висипаємо в миску. Огірок і зелень миємо, шаткуємо.
Робимо часниковий соус. Беремо кілька зубчиків часнику, чистимо, чавимо в часничниці. Додаємо його до майонезу. Додаємо сухарики, всі інгредієнти змішуємо, заправляємо соусом. Салатик з сухариків і квасолею готовий! Але вживати його потрібно відразу ж після приготування.
Кожен салат, який ви готуєте вперше, є радісною подією, приємним сюрпризом для гостей і близьких.
Не забувайте експериментувати з новими інгредієнтами, прикрашати ваші шедеври з фантазією! І взагалі – робити все з хорошим настроєм, любов’ю в серці!