Салати з фруктами стали частими гостями на кухнях хазяєчок, що стежать за своїм здоров’ям і фігурою. Одним з таких «гостей» став грейпфрут. Перш, ніж ми приступимо до обговорення рецептів салатів з цим фруктом, розглянемо ближче це цитрусове «рожеве сонце».
Грейпфрут є плодами вічнозеленого дерева з сімейства рутових. Дерева цього сімейства досягають висоти в дванадцять метрів. Плоди круглі, помаранчеві з рожевої або жовтої соковитою м’якоттю.
Один плід може досягати півкілограмового ваги. Смак цього фрукта непорівнянний ні з чим, тільки йому притаманний це солодкувато-гіркуватий присмак.
Свою назву цитрус отримав від з’єднання англійських слів «фрукт» і «виноград», на підставі того, що зріють плоди іноді збираються в подобу грона винограду. У перекладі з латинської грейпфрут позначає «райський цитрус».
Батьківщиною цього фрукта вважається Індія і Центральна Америка, а перша згадка про нього датується 1750 роком.
Дивним фактом є те, що вчені досі не визначили природу цього фрукта. Деякі вважають, що він став результатом схрещування памело і апельсина, але ні одному з учених не вдалося відтворити це творіння в штучних умовах.
«Рожеві» плоди мають у своєму складі масу вітамінів (А, С, D, В, Р), органічні кислоти, пектини, цукри ефірні масла, фарбувальні речовини, фітонциди. А гіркуватий присмак йому забезпечує глікозид нарингін.
грейпфрут Їдять зазвичай свіжим. З нього роблять фреш, варять джем і варення, часточки фрукта додаються в м’ясні і фруктові салати для того, щоб надати страві пікантності смаку та оригінальності.
Плоди являють собою безвідходне виробництво, оскільки навіть з шкірки роблять цукати, ефірні масла і пектин.
Також успішно використовуються властивості цього чудового цитруса і в лікувальних цілях. Наприклад, грейпфрутовий сік збуджує апетит, стимулює травлення, лікує не запальні захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Регулярне вживання соку або плода разом з гіркими мембранами служить профілактикою серцево-судинних захворювань, знижує артеріальний тиск, є профілактикою атеросклерозу. Цитрусовий чудово розщеплює жири і покращує ліпідний обмін, тому часто використовується в дієтичному харчуванні.
Грейпфрутове ефірна олія має холодним гірким ароматом, воно здатне поліпшити настрій, усуває апатію, зосереджує увагу, покращує сприйняття інформації і т. д.
грейпфрут Має і протипоказання. Не можна вживати цей цитрус тим, хто приймає протизаплідні таблетки антидепресанти, оскільки активні речовини фрукта знижують дію гормональних таблеток і зводять нанівець ефект від антидепресантів. Також не рекомендують їсти цитрус при підвищеній кислотності шлункового соку.
Грейпфрутовий сік покращує смак яловичого мови і печінки, а гіркувато-кислий чудово працює в поєднанні з морепродуктів, наприклад, сьомгою або фореллю. Філе риби перед приготуванням вимочують у грейпфрутовом соку близько півгодини, і в результаті виходить ніжне м’ясо з легким цитрусовим ароматом.
Спробуйте приготувати цитрусовий салат з додаванням курки. Ці два компоненти прекрасно доповнюють один одного, курка дає насичення, а цитрус освіжає блюдо своїм ароматом і кисло-солодким смаком.
Для цього вам знадобляться:
куряче м’ясо Наріжте кубиками, посоліть і поперчіть, а потім обсмажте на оливковій олії до золотистої скоринки і охолодіть. Спаржеву квасолю залийте окропом і залиште на три хвилини. Після цього воду злийте і також остудіть.
Листя салату порвіть руками. Грейпфрут очистіть від шкірки і гірких плівок, наріжте шматочками.
Далі, приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку та меду. Поєднавши всі компоненти салату, полийте його заправкою і перемішайте. Для краси можна посипати салат зернами кунжуту або пожаренными кедровими горішками. Подавайте салат в якості закуски або основної страви.
Чудово поєднуються з «рожевим» цитрусом креветки. Вам знадобиться півкілограма креветок, два грейпфрута, сто грам майонезу, і половинка м’якоті авокадо. Креветки розморозьте і залийте окропом на кілька хвилин.
Потім почистіть і розламайте навпіл. Зрілий авокадо очистіть від шкірки або вийміть м’якоть ложкою і наріжте кубиками. Якісно очистіть цитруси від гіркоти шкірки і також порізати кубиками. Додайте майонез і акуратно перемішайте. Перед подачею обов’язково охолодіть.
Наступне блюдо вас обов’язково здивує своїм смаком. Крім цього, такий багатогранний за смаковими відчуттями салатик можна доповнити рум’яними тостами з свіжого хліба і охолодженим білим вином. Ви можете подати салат в якості закуски, основної страви або як доповнення до рибного столу.
Необхідні компоненти:
Відварені яйця охолодити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. В окремий посуд натерти сир твердих сортів. Сьомгу гарненько очистити від кісточок і нарізати середніми кубиками. Очищений від шкірки і гірких плівок грейпфрут також нарізати кубиками.
Далі, на порційну тарілку викладіть лист салату, потім шар сьомги і полийте трохи оливковою олією. Зверху викладайте шар грейпфрута, потім тертий сир і яйця. Зверху знову трохи полити оливковою олією і прикрасити оливками.
Замість оливкової олії можна використовувати майонез, але тоді калорійність і ситність страви різко збільшується.
Після того як ви і ваші гості скуштуєте такі прості, але в той же час вишукані страви – будьте впевнені, ви по достоїнству оціните чари смакових відчуттів і ніколи не забудете салат з грейпфрутом!