Бувають дні, коли не хочеться ні їсти, ні готувати. Холостяки можуть цілком обійтися чаєм з булкою, а ось велике сімейство, як би там не було, годувати все одно доведеться. На цей випадок у кожної господині знайдеться чимало простих і швидких рецептів. Наприклад, можна приготувати капустяний пиріг на швидку руку. Це ситна страва і вельми корисна.
Господині на замітку
Капустяний пиріг хороший тим, що в його приготуванні немає ніяких обмежень. Ви можете вибрати будь-який вид тіста, наприклад, пісочне, дріжджове, готове листкове, на кефірі. Випічка в будь-якому випадку вийде дуже смачною. Плюс до всього – капуста поєднується з будь-якою їстівною начинкою. Так, якщо ви хочете додати страві калорійності, змішайте капусту з обсмаженим фаршем. А коли бажаєте отримати пікантні нотки і яскравий післясмак, в начинку додайте трохи тертого яблука.
Кожна господиня готує капусняк за своїм особливим рецептом, повним таємниць і кулінарних особливостей. А якщо ви з подібною випічкою стикаєтеся вперше, візьміть собі на замітку такі хитрощі:
- Дістали пиріг з духовки, а скориночка висохла і потріскалася? Не поспішайте відправляти цей шедевр у відро для сміття. Рясно намажте його зверху маслом вершковим, укутайте пиріг пергаментом і відправте в духовку остигати.
- Особливість начинки з капусти в тому, що при нарізці вона сильно розсипається. Саме тому досвідчені господині змішують овоч із сирим яйцем або тертим сиром.
- Капусняк вийде гарної форми з запеченими краями, якщо деко для випічки ви попередньо змажете маргарином і панірувальними сухарями.
- У пироги на прісному тісті краще додати трохи пекарського порошку або харчової соди. Ці інгредієнти зроблять готову страву м’якою і легкою.
І пам’ятайте, що запорука успіху – хороші та якісні інгредієнти. Вибирайте для випічки тільки свіжі продукти харчування і борошно вищого ґатунку.
Капустяний пиріг
А чи знаєте ви, що пиріг з капусти швидкого приготування – традиційна страва північних регіонів Греції? Там його подають як основу до вегетаріанського столу разом з солодким чорним чаєм. Давайте і ми спробуємо приготувати цю страву, і дізнаємося, що ж такого особливого цінують греки в даному рецепті.
Склад:
- 2 скл. просіяного борошна;
- 4 курячих яйця;
- 3 ст. л. вершкового масла;
- 1 ст. сметани;
- 400 г білокачанної капусти;
- пір’я зеленої цибулі;
- 2 гілочки свіжого кропу;
- ½ склянки молока;
- 1 ч. л. цукру;
- спеції – за смаком.
Приготування:
- Заздалегідь підготуйте всі необхідні інгредієнти, щоб вони достатньо прогрілися.
- Розділіть одне яйце на жовток і білок. Змішайте борошно з 50 г. вершкового масла, сметаною, цільним яйцем і жовтком.
- Замісіть пружне тісто. Сформуйте його в кулю, накрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на час приготування начинки.
- Капусту дрібно нашаткуйте і гарненько розімніть руками.
- У глибокому сотейнику розігрійте трохи вершкового масла та олії. Обсмажте капусту до напівпрозорого кольору.
- Відваріть яйця круто і наріжте кубиками. Дрібно наріжте зелень.
- Змішайте у великій мисці остиглу капусту, яйця, петрушку і зелену цибулю.
- Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на дві рівні частини. Розкачуйте кожну половинку в пласт товщиною не більше 1 сантиметра.
- Застеліть форму для випічки пергаментним папером. Викладіть поверх паперу тісто і всю начинку.
- Зверху накрийте пиріг другим пластом і зробіть по центру отвір для виходу пари.
- Змастіть поверхню збитим в окремій мисці білком. Помістіть деко в розігріту до 200 градусів духовку.
- При такій температурі випікайте пиріг 10 хвилин, а потім збавте до 180 градусів і продовжуйте приготування ще 40 хвилин.
- Готовий пиріг дістаньте з духовки і дайте йому трохи охолонути. Розріжте його на шматочки і подавайте до столу разом з чаєм. Приємного апетиту!
Швидкий капусник
Якщо зовсім немає часу і бажання возитися з замішуванням тіста, спробуйте заливний капустяний пиріг на швидку руку. Це ідеальний варіант до вечері або коли на порозі з’явилися несподівані гості. Всі інгредієнти доступні і напевно знайдуться в холодильнику у кожної господині.
Склад:
- 1 качан капусти середнього розміру;
- 1 головка цибулі;
- 3 ст. л. вершкового масла;
- 2 ч. л. солі;
- ¼ ч. л. чорного перцю;
- 3 яйця, зварених круто;
- 4 сирих яйця;
- 1 скл. сметани;
- ¼ скл. майонезу;
- ½ ч. л. розпушувача;
- 1 і ¼ склянки борошна.
Приготування:
- Почніть приготування з начинки. Для цього дрібно наріжте, розімніть руками і обсмажте капусту.
- Увімкніть духову шафу для нагріву на 200 градусів. Тим часом наріжте кубиками яйця, порубаєте дрібно цибулину.
- Змішайте всі інгредієнти у великій мисці і приступайте до замісу тіста.
- В окремій ємності збийте 3 яйця, додайте до них сметану і майонез.
- Додайте до яєчно-сметанної суміші борошно і вимісіть рідке тісто ложкою.
- Змастіть форму для випічки вершковим маслом і рівномірно розподіліть по дну половину тіста.
- Зверху викладіть всю начинку і залийте пиріг рештою тіста.
- Відправте форму в духовку приблизно на 45 хвилин або до отримання рівномірної золотистої скоринки.
- Дістаньте деко з духовки і дайте пирогу повністю охолонути.
- Потім наріжте на порційні шматочки і розкладіть по тарілках.
- Подавайте готовий пиріг разом зі сметанним соусом і чаєм. Приємного апетиту!
Пиріг за 40 хвилин
Можливо, ви не знаєте, що є навіть окремий рецепт капустяного пирога для ледачих. Ні для кого не секрет, що не всі жінки люблять возитися з тістом і дружити з випічкою. У одних тісто не підходить, іншим же просто не подобається бруднити свою кухню. Пропонуємо вашій увазі найпростіший і швидкий варіант капустяного пирога, який гідно оцінить кожна господиня.
Склад:
- половина качана капусти;
- 3 яйця;
- 3 ст. л. борошна грубого помелу;
- 3 ст. л. вівсяних пластівців;
- ½ скл. сметани;
- 1 скл. сиру;
- спеції – за смаком.
Приготування:
- Дрібно наріжте половинку качана капусти і гарненько розімніть руками.
- В окремому посуді розімніть сир виделкою, додайте сметану і спеції.
- Змішайте сир з борошном і вівсяними пластівцями, пропущеними через кавомолку. Збийте всі інгредієнти блендером.
- В окремій мисці збийте яйця до утворення на поверхні пінки і введіть їх в сирну масу.
- Змішайте рідке тісто разом з капустяною начинкою і перекладіть все в змащену вершковим маслом форму.
- Приберіть форму в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку.
- Через 40 хвилин дістаньте пиріг з духовки і повністю остудіть. Наріжте на порційні шматочки і подавайте до столу. Приємного апетиту!
Тепер вам нічого не заважає влаштовувати капустяні дні на власній кухні і балувати відмінною випічкою своїх рідних і близьких. Готуйте із задоволенням!