Перната дичина на столі вже сама по собі створює відчуття бенкети. Неважливо, як потрапив до вас дорогоцінний птах, з рук мисливця або з м’ясного прилавка відділу, ваше завдання – майстерно приготувати з неї страву і максимально розкрити смак продукту.

куріпку в духовке5

На свіжу куріпку (в крайньому випадку підталу, з магазину) господині поглядають з недовірою – маловагова тушка з характерним духом дичини…

Але спробувавши одного разу її добре присмачене прянощами, соковите і виключно ніжне м’ясо, ви неодмінно захочете поласувати їм ще не раз. Дізнайтеся перевірені способи, як запекти куріпку в духовці, і приступайте до справи!

Технологія запікання дичини (куріпок)

Готувати цей вид м’яса нескладно: зазвичай його смажать на сковороді або в низькій каструлі, але краще всього спробувати засмажити птицю на деку в духовій шафі. Жар, обдающий м’ясо з усіх сторін, особливо зверху, швидко проникає в нього і не пересушує, до того ж на деку можна запекти особливий гарнір, який на сковороді згорить.

Правила, як в духовці готувати куріпку, прості:

  1. починайте запікання спинкою вниз, щоб гіркуватий сік з спинки вийшов на деко, не затоку інше м’ясо;
  2. півкілограмові куріпки в духовці будуть повністю готові через 1 годину, потім їх потрібно витягнути або відключити жар;
  3. ніколи не використовуйте фольгу для запікання дичини – в ній вона просто вариться у власному соку, і потім буде гірчити на смак;
  4. кожні 10-15 хв. птицю потрібно поливати жирним соусом, м’ясним соком або маслом, щоб м’ясо не пересохло.

Пернату дичину в нашій кухні ніколи не нарізають на шматки до теплової обробки. Тому запікання цілої тушки – практично єдино правильний з точки зору технології спосіб.

Вам знадобиться деко з високими бортиками або рукав для запікання на аркуші і термостат для духового шафи.

П’ять кращих запечених страв з куріпки

Зверніть увагу, що в кожному рецепті куріпки в духовці присутні схожі за призначенням, але абсолютно різні за звучанням інгредієнти. Необхідна для будь-якої дичини кислинка – це або цитрус, кислі ягоди і фрукти, або вино, або ж улюблена в нашій кухні сметана.

Пряний гострий смак вносять обов’язковий для дичини мелений чорний перець, лавровий лист, середземноморські і наші городні трави, пікантна морська сіль. У ролі маринаду, прискорює приготування, спробуйте рецепт гірчиці з медом.

Не забувайте, що дичину легко пересушити під час приготування, тому стежте, щоб жар не був занадто сильним, а поверхня птахи постійно змащуйте яким-небудь жиром.

Куріпки по-грецьки

Інгредієнти:

куріпку в духовке2

  • ? лимона;
  • 2 куріпки;
  • 200 г сала з прожилками;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • Свіжі трави (по невеликому пучку):
  • Орегано:
  • Чебрець;
  • Розмарин;
  • Петрушка;
  • Сушений лавровий лист 4 шт.;
  • 2 зубчики часнику;
  • Чорний перець і сіль за смаком.

духовку розігріти до 180°С. Птахів промити і обсушити рушником, натерти половинкою лимона, сумішшю солі і перцю. У черевця закласти інші спеції. Кожну обернути тонкими скибочками сала і скропити оливковою олією.

Деко змастити олією і викласти куріпок спинкою вниз. Відправити в духовку на середню полицю на 1 годину. Протягом цього часу тричі витягувати деко, перший раз – щоб перевернути птахів на грудки, ще двічі, щоб полити оливковою олією і соком, що виділився з дека.

Готовність визначаємо, проткнувши м’ясо тонким сухим ножем в самому товстому місці – під натисканням ножа повинен виділятися прозорий сік. Вийняти, розрізати на частини і подавати в гарячому або холодному вигляді з петрушкою і часточками лимона.

Куріпки по-старосельски

Склад:

куріпку в духовке3

  • 2 куріпки;
  • 4 апельсина;
  • 200 г ягід вишні;
  • 100 г розпарених світлого родзинок;
  • 1 склянку білого вина;
  • 4 столові ложки вершкового масла;
  • 2 столові ложки горілки;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка крохмалю;
  • сіль, чорний перець.

Пару апельсинів видавити на сік, з шкірки тонко зніміть цедру теркою. Замаринуйте вимитих і обсушену птахів в суміші соку, цедри і чорного перцю на 30 хвилин. Ниткою туго зв’язати ніжки і крила, щоб в духовці вони не пригоріли.

На деку в духовці при 220°С протягом 20 хвилин обсмажте тушки з усіх боків, повертаючи їх кожні 4-5 хвилин на вершковому маслі. Приготуйте зменшіть жар і поливаючи час від часу птахів виділеним соком, витримайте ще 30 хвилин.

Приготуйте соус. У сотейнику підпаліть горілку, коли вигорить – додайте залишився маринад з апельсинів, вино і мед, тихо кип’ятіть близько 3 хвилин. Розпустіть крохмаль в ? склянки холодної води і влийте, помішуючи в сотейник. Заваріть соус крохмалем і кип’ятіть ще 2 хвилини до прозорості.

Вийміть деко з куріпками, присолите за смаком, облийте соусом, посипте вишнями з родзинками і відправте в духовку ще на 10 хвилин, збавивши жар до мінімуму.

Подавайте в гарячому вигляді з часточками останніх двох апельсинів.

Куріпки «Тургєнівські» в сметані

Склад:

куріпку в духовке4

  • 2 куріпки;
  • 150 г вершкового масла;
  • 400 г жирної сметани;
  • 1 морква;
  • 1 антоновскоеяблуко;
  • листя селери;
  • зелень петрушки;
  • сіль, чорний перець, лимонний сік.

Очистіть і обсушіть птицю, натріть її крупною сіллю з перцем і лимонним соком, трохи соку влийте в черевце, туди ж закладіть крупно натерті моркву і яблуко. Виверніть ніжки тому і скріпіть їх ниткою з крильцями.

На деко покладіть нарізане кубиками масло. Укладіть тушки спинкою вниз і відправте деко в духовку, нагріту до 220°С на 1 годину. Протягом цього часу кілька разів відкривайте духовку, щоб перевернути куріпок і змастити підсихаючою місця сметаною і витопленим соком з маслом. За 10 хвилин до готовності посипте м’ясо нарізаною зеленню і рясно залийте залишилася сметаною. Подавайте в гарячому, і в холодному вигляді.

Куріпки в медово-гірчичному соусі в рукаві

Склад:

  • 2 куріпки;
  • 3 столові ложки меду;
  • 2 столові ложки гірчиці в зернах;
  • лимонний сік;
  • сіль, чорний перець за смаком.

Підготовлені тушки рясно змастіть соусом з меду, гірчиці, солі, перцю і лимонного соку. Помістіть птахів в рукав для запікання і укладіть на сухий лист або лист спинкою вниз. Зв’яжіть кінці рукава ниткою, залишивши щілини для виходу пари.

Відправте деко в духовку з температурою 220-240 °С на 20 хвилин. Переверніть тушки на грудки, обережно, щоб не розірвати рукав і не дати соусу протекти. Ще через 30 хвилин вимкніть духовку, але залиште м’ясо остигати в ній приблизно на півгодини.

Ця страва добре подавати повністю остиглим, з гарніром з тушкованих пряних овочів (моркви, кореня селери і петрушки, пастернаку), макаронами, крутий пшеничною кашею.

Куріпка з часником і кунжутної пастою

Склад:

куріпку в духовке1

  • 2 куріпки;
  • 20 г рослинної олії;
  • 100 г кунжутної пасти;
  • 3 зубчики часнику;
  • по 1 столовій ложці насіння льону та кунжуту;
  • морська сіль крупного помелу;
  • лимонний сік.

Якщо не вдалося придбати кунжутную пасту, приготуйте її домашній варіант: півсклянки кунжуту змолоти в кавомолці або блендері і розім’яти з кунжутним маслом до консистенції густої сметани, витримати добу в прохолодному місці.

Куріпок обробіть перед запіканням, намагаючись не пошкодити шкіру. Роздушіть часник, змішайте його з лимонним соком і натріть цим тушки, закладаючи трохи в черевце. Обсипте птицю морською сіллю, але не пересолити.

Кунжутною пастою обмажте грудку і стегенця, покласти спинкою на сковороду з маслом і відправте в духовку при 180°С на 1 годину 10 хвилин. Через деякий час переверніть тушки набік, ще через деякий час – на іншій. Якщо паста з грудки стала сповзати, зберіть її столовою ложкою або лопаткою і покладіть назад на товсті частини птиці.

Не пересушите м’ясо: якщо прокол ножем на готовність показав прозорий сік, відключайте жар і потримайте м’ясо в духовці ще 15 хвилин, потім подавайте з скибочками лайма чи лимона, відварним рисом, пшеничною кашею.