Як тільки супи швидкого приготування з’явилися в широкому продажу, вони одразу ж набули популярності. Здавалося, проблема готування нарешті відійшла на другий план – час, присвячений кухні, можна зайняти чимось більш цікавим. Але поступово споживачі помітили, що швидка їжа не так добре насичує, як очікувалося, енергії після її вживання вистачає ненадовго.
Так і медики почали бити на сполох – їжа в пакетах негативно впливає на загальний стан організму, в ній занадто багато підсилювачів смаку та консервантів. Так можна вживати швидку їжу чи це небезпечно?
Як би не були розфасовані супи швидкого приготування: в стаканчиках, в пакетах, в брикетах, – всіх їх об’єднує одне: продукти, з яких їх виробляють, дегидрують, тобто максимально випарюють рідину.
Під час цього процесу вони не тільки висушуються, але і змінюють свій смак і навіть запах. Надалі, щоб відновити смакові відчуття, в супи додають поліпшувачі смаку, ароматизатори і спеції.
Не варто шукати в грибному супі грибів або в овочевому – овочів. Чесні виробники пишуть, що страва «зі смаком продукту» – не більше.
Найчастіше такі супи складаються з локшини швидкого приготування. У тому, що локшина натуральна – можна не сумніватися, макаронні вироби висушити легше всього.
Практично у всіх упаковках міститься Е-621 – глутамат натрію. Зовсім недавно його наявність вважалася навіть корисної – виготовляли цю добавку з натуральних морських водоростей. В даний час його вважають одним з найшкідливіших компонентів, так як хімічний аналог глутамату синтезований хімічним шляхом.
У бульйонних кубиків велика енергетична цінність, але до білкових продуктів відношення вони не мають. Постійне їх застосування виробляє звичку – порівняно з ними звичайні супи здаються позбавленими смаку.
Так зручно – не значить корисно. А щоб часу на готування вистачало, можна знайти рецепти швидких супів і радувати домашніх дійсно корисними стравами.
Якщо знати основи кулінарії, то приготування їжі багато часу не займає:
На теплову обробку йде велика кількість часу, відведеного на підготовку. Якщо вибрати рецепти, в яких задіяні продукти в сирому вигляді, перебувати на кухні можна буде набагато менше.
Якщо часу катастрофічно не вистачає, то оптимальний варіант – з’єднувати «швидку їжу» з натуральними продуктами. Простий суп бульйонний кубик допоможе зробити більш насиченим, а натуральні овочі підвищать корисність супу в пакеті.
Найшвидший суп – традиційна окрошка. Варити доведеться тільки яйця, і на це доведеться витратити не більше 7 хвилин. Кожна господиня має свій рецепт приготування цієї смачної і корисної страви: на квасі, сметані, кефірі або сироватці.
Один з найбільш простих способів приготування вегетаріанської окрошки:
А це рецепти «закордонних» супів швидкого приготування.
На 4 порції супу необхідно підготувати такі продукти:
Сіль і перець додають, орієнтуючись на власний смак.
Найдовша операція – видалення з помідорів шкурок і протирання м’якоті через сито, щоб позбутися від кісточок. Шкурки зняти простіше, якщо помідори обдати окропом.
Всі інгредієнти нарізаються і перемішуються, хліб розмочується в однорідну масу і додається до суміші продуктів. Потім все поміщається в блендер, подрібнюється до однорідної структури.
Розводять пюре, яке вийшло водою, доводячи до потрібної консистенції, заправляють спеціями, охолоджують з допомогою кубиків льоду. І можна їсти – суп-пюре швидкого приготування готовий.
Продукти, необхідні для готування:
Спочатку закип’ятити воду, потім додати овочі, порізані досить дрібно. Теплова обробка – близько 7-10 хвилин.
Спеції і рубану зелень додають після приготування. Бажано перед самою подачею, щоб відчувався смак свіжості.
На цей китайський суп дуже швидкого приготування доведеться затратити близько 20 хвилин.
Необхідні продукти:
Кількість продуктів не вказано свідомо – смак і густоту кожен підбирає у залежності від власних уподобань:
Деякі господині вважають, що у воді, якою розбавляють вміст каструлі, необхідно розвести бульйонний кубик – страва вийде більш насиченою. Китайський суп на його батьківщині готують без добавок.
Можна здивуватися, але навіть горох, який вимагає довгого варіння, можна приготувати швидко.
Для горохового супу швидкого приготування навіть горох замочувати не потрібно:
Найбільше часу потрібно на те, щоб гороховий суп настоявся. На це необхідно не менше 40 хвилин.
Оригінальний салат можна приготувати з супу швидкого приготування.
Необхідні інгредієнти:
На заправку майонез.
Яйця варять, всі інші інгредієнти подрібнюють, вміст швидко супу чи «Мівіну» заливають мінімальною кількістю води, щоб вермішель набухла. Потім всі компоненти з’єднують в одне ціле, зайву рідину зливають, заправляють майонезом і подають до столу.
Можна побачити, що швидко можна готувати не тільки супи з пакетиків. Багато страв практично не вимагають часу на готування. А готові супи-концентрати потрібно залишити для відрядження – це найкращий варіант гарячої страви в дорозі.
Єдина порада: якщо є можливість, заливати окропом вміст упаковки у звичайному посуді. Стаканчик для супу оброблений хімічним складом, який виділяє не дуже корисні для організму сполуки – нехай і в дуже малій кількості.