Хто з нас не чув безліч гумористичних історій про таке загадкове французьке блюдо, як жаб’ячі лапки. Та й вельми популярним є міф про те, що французи обожнюють це блюдо.
Але як ні дивно, якщо ви пройдетеся по Парижу, і спитаєте місцевих жителів про те, чи пробували вони цей делікатес, то відповідь часто буде негативною.
Виявляється, так звані «жаб’ячі лапки» зовсім не є щоденною стравою для будь-якого поважаючого себе француза. У Франції це такий же делікатес, як і у нас, та й знайти таку страву в меню ви зможете далеко не в будь-якому французькому ресторані.
Що цікаво, у Франції вже досить тривалий час ведуться суперечки про те, чи безпечно вживати в їжу цей делікатес. Як і в будь-яких інших спорах, тут присутні дві сторони.
Одна стверджує, що м’ясо жаб дуже корисно для нашого організму, а ось інша стверджує, що вживання такої їжі може бути дуже небезпечним і навіть смертельним для людини.
Окрему позицію займають різні товариства захисту тварин. Зокрема, вони стверджують, що вбивати всю жабу заради того, щоб якась не бідна людина могла побалувати себе її лапками – це антигуманно і суперечить всім природним законам.
Але, незважаючи на розповіді про потенційну шкоду і антигуманності даної страви, воно все ще залишається дуже популярним. Запитайте будь-якого туриста у Франції, яку страву він хотів би спробувати в першу чергу – практично всі оберуть «жаб’ячі лапки».
Яка ж на смак цей делікатес? Правильно приготовані лапки за смаком чимось нагадують куряче м’ясо.
У кулінарії використовують не стільки лапки, скільки стегна цих земноводних. А вже рецептів існує величезна кількість, деякі варіації ви можете спробувати й у французьких ресторанах вашого міста.
Крім того, варто відзначити, що цей делікатес:
Перш ніж приступити до опису способів приготування страв з жаб’ячих лапок, варто приділити трохи уваги тому, які саме жаби підходять для вживання в їжу. Як виявилося, не всі підвиди цих земноводних є безпечними для вживання, так що слід дуже уважно ставитися до того, що саме ви купуєте в магазині.
І вже тим більше не варто їхати на найближчий ставок і виловлювати там жаб. Якщо вам зовсім випадково попадеться не та жаба, то наслідки можуть бути жахливими. Так що не варто ризикувати.
Отже, спеціальний вид жаб відловлюють і вирощують в певних умовах для того, щоб їх стегенця були більш м’ясистими. Нижню частину ніжки відрізають. Перед тим як починати готувати, потрібно обов’язково ретельно промити стегна і висушити, і тільки після цього можна приступати безпосередньо до готування.
На сьогоднішній день існує досить багато різних рецептів, за якими можна приготувати цей делікатес, але ми з вами зупинимося на найпоширеніших рецептах.
Жаб’ячі лапки у вершковому соусі. Для приготування вам знадобиться 300 р самих лапок, 15 г часнику, 15 г шалот, трохи зеленої цибулі, курячого бульйону, олії, солі і перцю. Спочатку вам потрібно закип’ятити бульйон, кинувши в нього після цього жаб’ячі стегенця.
Через кілька хвилин, коли бульйон знову закипить, бланшируйте їх.
Потім на маленькому вогні підсмажте шалот і часник. Після того як часник стане прозорим, додайте самі жаб’ячі лапки і потушкуйте ще кілька хвилин. Після закінчення потрібно витягнути лапки, долив в решту суміш трохи курячого бульйону і трохи вершків.
По консистенції суміш з бульйоном повинна стати схожою на густий соус. Жаб’ячі лапки варто викласти на тарілочку, полив зверху приготованим вершковим соусом. Вуаля, ваш делікатес готовий!
Лапки по-французьки, смажені у фритюрі. Стегенця потрібно промити і ретельно висушити. Після цього вам потрібно буде вмочити їх у борошно і суміш яєць з молоком. Для тих, хто любить більш вишуканий варіант, можна ще запанірувати в сухарях. Після цього обсмажте у фритюрі і, за необхідності, прогрійте ще трохи в духовці.
Подавати це блюдо потрібно красиво оформленим. Для цього можете використовувати зелень, невеликі скибочки лимона, а також кетчуп, який, як не дивно, відмінно поєднується з делікатесом.
Лапки в сметані. Для цього рецепта вам знадобляться лапки, цибулю, олію, вино, сметана, петрушка і спеції. Цибулю потрібно дрібно-дрібно порізати, спасировав після цього з вершковим маслом і борошном. Після того як ви ретельно перемішайте зазначені інгредієнти, вам потрібно додати до них трохи вина і ще раз ретельно переміщати.
Потім в отриманий соус потрібно покласти стегенця і варити їх на повільному вогні протягом 15-20 хвилин. Подавати це блюдо потрібно гарячим, інакше ви розгубите половину смакових якостей.
Як бачимо для того, щоб приготувати по-французьки жаб’ячі лапки, вам не потрібно докладати ніяких надзусиль. просто потрібно дотримуватися пропорції і витратити трохи часу на практику, оскільки з першого разу правильно приготувати дані страви виходить далеко не у всіх.
По-перше, не варто використовувати занадто багато солі. Якщо ви пересолити, то зовсім виразно перебьете приголомшливий ніжний смак цього продукту. Так, що це той самий випадок, коли краще «недо» «пере».
По-друге, обов’язково використовуйте спеції. І необов’язково обмежуватися тільки часником. Якщо ви любите каррі або лавровий лист, то можете сміливо додавати їх до лапок. Такі приправи тільки підкреслить вишуканий смак страви.
Отже, ми з вами розібралися, як правильно приготувати жаб’ячі лапки. Але не варто забувати, що нічого не виходить ідеально без практики. Так, у вас може не вийти або вам щось не сподобається.
Але, якщо ви застосуєте до цієї страви всю вашу фантазію, то в один прекрасний день ви зрозумієте, що досягли досконалості.
Так що дерзайте, і придумуйте нові, абсолютно неймовірні і приголомшливо смачні страви, за допомогою яких ви зможете порадувати всіх своїх близьких! Удачі!