Овочеві салати – це не тільки смачне частування, а й корисні страви. Як же приємно поласувати соковитим, холодним салатиком спекотного дня. А якщо приготувати його з овочів, що ростуть на власних грядках, задоволення і користь зросте в рази.
Принадність салатів з овочів у тому, що вони містять мало калорій і можуть вживатися у величезних кількостях.
Взагалі, овочеві суміші – найкраща їжа для тих, хто бажає схуднути. В овочах міститься клітковина і пектини, які допомагають очистити кишечник.
Калорійність багатьох овочів дуже низька, а деяких видів – зелені і зовсім негативна (тобто організм витрачає енергіъ на перетравлення більше, ніж отримує). Тому дуже корисно посидіти для схуднення або очищення організму на сирій рослинній дієті.
Для тих, що худнуть, овочеві салати – просто знахідка. По-перше, вони легкі і ситні, завдяки чому швидко втамовують голод і не дозволяють переїсти. По-друге, в них дуже багато вітамінів, біологічно активних речовин і мінералів, які зазвичай відсутні в дієтах.
Тим, хто бажає поступово і без шкоди для здоров’я скинути вагу, рекомендується вживати щодня багато сирих овочів. Можна робити розвантажувальні дні на салатах. Якщо ж хочеться швидкого результату, варто тиждень-два їсти лише овочі.
При приготуванні дієтичних салатів слід дотримуватися кількох правил:
Готувати дієтичні салати дуже легко, потрібно просто нарізати овочі і додати до них заправку. Людям, що стежать за фігурою, варто звернути увагу на очисний вітамінний салат з капусти, моркви, буряків, яблук і зелені. Він відмінно чистить кишечник, приносить легкість тілу і до того ж поповнює запаси організму різноманітними вітамінами і мінералами.
Необхідно взяти 200 грамів білокачанної капусти, один середній буряк, одну морквину, два невеликих зелених яблука, петрушку, кріп і зелену цибулю. Капусту тонко нашаткувати, буряк натерти на дрібній тертці, яблука і моркву – на середній. Змішати інгредієнти, додати дрібно посічену зелень, заправити все кефіром або йогуртом.
Також людям, котрі худнуть, буде корисний літній овочевий салат. Слід натерти на тертці головку кольрабі і одну морквину, п’ять невеликих редисок і два огірки порізати кружальцями, все перемішати. У миску викласти листя зеленого салату, на нього висипати інші інгредієнти, зверху полити все кефіром і посипати пучком нарізаного крес-салату.
Навесні можна поласувати такою стравою: 200 грамів листового салату порізати смужками, десять редисок, цибулю і огірок тонкими кружечками. Дві столові ложки олії розтерти з лимонним соком і чорним перцем, заправити сумішшю овочі. Зверху все посипати зеленою цибулею і натертим нежирним сиром (30 грамів).
Наступний салат зі свіжих овочів дуже добре чистить організм, при цьому він дуже приємний на смак. Необхідно порізати половину качана білокачанної капусти тонкими смужками, полити її журавлинним соком. Перемішати дерев’яною ложкою, додати петрушку, трохи чорного перцю, олію. Прикрасити все помідорами.
Якщо захочеться чогось незвичайного, але при цьому корисного і дієтичного, можна приготувати літній салатик із помідорів. Чотири середніх томати слід нарізати кружальцями, викласти їх на дно миски, поперчити, посолити, зверху покласти цибулю, теж порізану кільцями і ошпарену окропом. Змастити сметаною і посипати натертим сиром. Оригінальна і красива страва готова!
Дієтичні салати можуть бути приготовлені не тільки з сирих овочів, але і з варених. Правда, користі від термічно оброблених продуктів залишиться менше. Однак, наприклад, взимку, коли сирі овочі не дуже смачні і їх мало, можна їсти їх і вареними.
Найвідоміший дієтичний салат із варених овочів – вінегрет. У кожної господині, мабуть, є свій рецепт цієї чудової страви. Можна приготувати вінегрет і за таким рецептом: картоплю (штук 5), моркву і буряк (1-2 штуки) відварити “в мундирах”, потім почистити і порізати.
Два солоних огірки нарізати кубиками, перемішати з іншими інгредієнтами. Додати олію, зелену цибулю. Дати трохи настоятися в холодильнику і можна подавати до столу.
Можна приготувати і таку дієтичну страву: спаржеву квасолю відварити протягом декількох хвилин на повільному вогні в злегка підсоленій воді. Потім злити воду, змішати квасолю з нарізаними помідорами, кубиками кабачка, нашаткованою ріпчастою цибулею, петрушкою.
Полити все винним оцтом, добре перемішати і поставити в холодильник на ніч для настоювання. Перед подачею оцет злити і можна насолоджуватися.
Наступний рецепт салату з овочів багатьом може здатися дивним, адже у ньому є мед. Не варто перейматися, що страва виявиться солодкою і нудкою. У поєднанні з винним оцтом мед змінює свій смак і «звучить» зовсім інакше.
Отже, для цікавої і незвичайної страви з медом знадобляться: чотири середніх буряки, велика синя цибулина, шість листочків естрагону, чотири столові ложки червоного винного оцту, дві столові ложки сметани, столова ложка меду, чотири столові ложки оливкової олії.
Буряки слід відварити і порізати кубиками. Оцет налити в каструлю, додати мед, варити до зменшення об’єму рідини наполовину. Після зняття соусу з плити додати до нього оливкову олію. Цибулину почистити, нашаткувати, перемішати з буряком, залити соусом. Перед подачею до столу полити сметаною і посипати естрагоном.
Ще однією цікавою стравою є салат із фунчозою і овочами. Фунчоза – це бобова або рисова локшина, поширена серед азіатських народів. Для приготування салату з фунчозою в домашніх умовах знадобиться 100 грамів локшини фунчози, півтори морквини, болгарський перець, три зубчики часнику, три чайних ложки оцту, дві столові ложки рослинної олії, сіль соєвий соус.
Фунчозу залити окропом, підсолити, залишити на п’ять хвилин, потім промити в холодній воді приблизно протягом хвилини. Перець, моркву і огірок нарізати соломкою. Дрібно покришити часник.
Моркву і перець обсмажити на розігрітій сковороді з олією протягом кількох хвилин, поки вони не стануть м’якими, перед самим зняттям сковороди з плити додати часник. Змішати локшину з овочами і огірочком, заправити оцтом і соєвим соусом.
Харчуйтеся правильно і смачно! Приємного схуднення!