Відомо, що жителі Середземноморського регіону значно рідше, ніж населення решти Європи страждає від хвороб, пов’язаних з серцево-судинною системою, ожирінням, діабетом. А також якщо вірити статистиці, менше за інших хворіють на рак. І причина не тільки в південному морському кліматі, але і в особливому режимі харчування, яке склалося на Балканському півострові.
Дієтологи назвали цю систему грецькою дієтою. Також вони стверджують, що система харчування, яка допомагає позбавлятися від зайвої ваги і оздоровити організм у цілому, доступна і іншим жителям Землі. Особливо вона позитивно діє, якщо харчування за нею зробити способом життя назавжди.
Головна відмінність грецької дієти для схуднення від інших полягає в тому, що вона не гарантує швидкого результату і обіцяє втрату не більше двох кілограмів ваги за один тиждень. Так як її основне завдання не в скиданні зайвої маси тіла, а в тому, щоб по-новому налаштувати систему травлення.
Основа харчування по-грецьки – це продукти багаті на вуглеводи – хліб грубого помелу, макаронні вироби з пшениці твердих сортів, злаки, соя і бобові.
Грецька дієта ділить продукти харчування на своєрідні групи. Основна група має на увазі продукти, які вживаються в їжу щодня. Наступна містить у собі ті, які потрібно їсти через день.
А остання група містить продукти, які дозволяються не частіше 1-3 раз за місяць:
Як бачите, основний набір продуктів цілком по кишені і нашим співвітчизницям, і в принципі, часто з’являється на нашому столі.
Завдяки різноманіттю дозволених продуктів, можна легко скласти повноцінне меню, в яке будуть включені всі необхідні для життєдіяльності людини вітаміни і корисні речовини.
На думку дієтологів, основний прийом їжі – це сніданок. Все з’їдене вранці легко перетравлюється і не відкладається в жирові запаси. Тому на середземноморський сніданок дозволено їсти практично все – і злаки, і макарони, і солодощі, і картоплю, і хліб.
А завдання наступних трапез – обіду і вечері це забезпечити людину всіма необхідними вітамінами і мікроелементами.
Тому страви повинні бути нежирними, легкозасвоюваними, у вигляді овочів у вареному або тушкованому вигляді, доповнені рибою або морепродуктами. Що стосується фруктів, ягід і горіхів, то їх краще всього використовувати для невеликих перекусів протягом дня.
Для того щоб організм отримував достатню кількість жирів, краще всього в їжу вживати горіхи, авокадо і салати, заправлені рослинною олією. Сіль і цукор тут можна в мінімальній кількості.
Одна з середземноморських дієт – це харчування, організоване на основі знаменитого грецького салату. Вона також відноситься до розряду «нешвидких» дієт. Миттєво на ній не схуднеш, але стабільні два кілограми за тиждень своїм прихильникам вона все ж обіцяє. Головний принцип «салатного харчування» для схуднення – це налагодити роботу травлення.
На початку дієти потрібно переглянути свій раціон і викреслити з нього такі продукти харчування, як солодощі, борошняні вироби, жирну і гостру їжу. Алкоголь дозволено тільки у вигляді келиха червоного сухого вина ввечері.
Місце продуктів з «негативним зарядом» повинні замінити корисні для організму. До них відносяться рис, рибне і м’ясне філе, морепродукти, овочі, зелень, фрукти, горіхи. Основа харчування – це грецький салат або продукти, які використовуються для його приготування. Також не забудьте про оливкову олію, сир і бринзу.
Сніданок при цій дієті можна залишити старим, тим до якого ви звикли до того, як загорілися спробувати середземноморське харчування. Великим би плюсом стало б включення в нього овочів або фруктів, але це вже на ваш розсуд.
Другий сніданок повинен включати в себе горіхи та фрукти. Обід складається з грецького салату з бринзою, оливками і оливковою олією. На гарнір тушкуйте овочі або шматочок нежирного м’яса.
Полуденок нагадує собою ланч – ягоди, фрукти, горіхи. Вечеря складається з грецького салату. Його можна урізноманітнити салатними листям, зеленню, а на гарнір подати рибу або морепродукти.
Дієта супроводжується великою кількістю питва. З чаїв краще залишити зелений, каву виключити зовсім. Основа пиття – це звичайна фільтрована вода або мінеральна без газу.
Дієта на йогурті повинна призвести до значної втрати ваги, тому підійде для тих, хто не хоче довго чекати результату. Йогуртова дієта ділиться на два різних типи харчування. Один з них – краш-дієта. В ході цього методу зниження ваги до вживання можна лише йогурти.
Вона обмежена у часі і повинна тривати не більше двох тижнів. Її основа – це нежирний йогурт з овечого молока, природно, без цукру з низькою калорійністю.
Другий – безпечний раціон на йогурті – може тривати хоч все життя. Він включає вживання йогурту в їжу тільки три рази в день, інший раціон повинен складатися виключно із натуральних і свіжих низькокалорійних продуктів – зелені, фруктів, овочів, морепродуктів, риби і т. п.
Йогурт можна їсти самостійною стравою, а можна додавати його в різні овочеві та фруктові салати, використовувати у приготуванні основних страв.
Чим відрізняються грецькі дієти від інших? Тим, що вони включають в себе різноманітні продукти і пропонують не тільки корисні, але й смачні страви.
З такою дієтою, звичайно, швидко не схуднеш, але і голодною і злою не залишишся. На думку багатьох дієтологів вона є прекрасним зразком правильного харчування. Ну а відгуки жінок, які її спробували самі позитивні. Спробуйте і ви. Насолоджуйтеся їжею і худніть!