Сало для нашого народу завжди було практично головною стравою на столі. Раніше жодне застілля не обходилося без цього продукту. А солоний жир чоловіки брали на роботу, полювання або рибалку. Ніхто не говорив про шкоду продукту. І тільки останні роки дієтологи заговорили про те, що цей продукт зовсім не нешкідливий.
Чого більше: користі чи шкоди в салі для організму?
Сало – це жир, який знаходиться під шкірою, в ньому накопичуються різні активні речовини, антиоксиданти. Що стосується складу цього продукту, в ньому містяться мікроелементи, вітаміни, насичені і ненасичені жирні кислоти. Найцінніша з кислот є арахідонова. Вона виводить бляшки, і покращує роботу організму.
Лецитин, який знаходиться в салі, зміцнює судини, селен позитивно впливає на потенцію і запобігає розвитку онкології, вітаміни Е і А зміцнюють волосся і нігті.
Чим корисне сало у свіжому вигляді:
Користь свинячого сала очевидна, але для цього тварина повинна рости в екологічно чистих умовах.
Головна шкода полягає у великій кількості поганого холестерину. Тому його з обережністю треба їсти людям з хворобами органів травлення і серця.
Жир не можна занадто сильно засмажувати, так як виділяються канцерогенні речовини. Природно, вони шкідливі для організму. А ще є думка, що жир шкідливий в копченому вигляді. Навіть при натуральному копченні їжа не дуже корисна для людей з виразкою або хворими нирками.
Тобто, шкода полягає у вживанні великої кількості жиру, а також способі приготування (сильному смаженні). Але все це можна віднести до будь-якої іншої їжі. Все має бути в міру. Якщо будете їсти потроху, шкоди не буде.
Але є і протипоказання до вживання: при холециститі або панкреатиті. Не можна їсти продукт людям з цими хворобами, інакше вони загостряться.
Що стосується солоного продукту, при тривалому зберіганні воно втрачає частину корисних елементів. Тому краще заморожувати, а не солити. А більше користі буде, звичайно, у свіжому.
Шкода солоного жиру проявляється великою кількістю гострих спецій і солі. Все це шкідливо для травлення. Проте вживання такого сала в маленькій кількості шкоди не принесе.
У середньому на 100 г цього продукту доводиться 770 ккал. Тобто, цей продукт дуже калорійний. Однак цей недолік компенсується його біологічною цінністю. А ще жир добре насичує і заряджає бадьорістю. Тому дієтологи радять вживати продукт вранці в малій кількості.
Якщо ви з’їсте скибочку з ранку, і більше не будете їсти нічого жирного у цей день, то за фігуру можна не хвилюватися.
Якщо ж додатково до цього калорійного продукту ви з’їсте випічку, фаст-фуд, солодощі, природно, погладшати буде просто.
Цей продукт повністю засвоюється організмом, і його користь полягає в тому, що повним людям вдається схуднути, а худим набрати відсутні кілограми. Головне, правильно вживати.
Найпростіший спосіб – сухий. Для цього натріть крупною сіллю, додайте перець. Потім на два тижні залиште в холодильнику. Свіжим воно буде залишатися протягом місяця.
Мокрий посол припускає використання розсолу. Великі шматки складіть у посуд. Зробіть міцний розсіл (2 кг солі на відро сала) і залийте жир. Готувати його треба 9 діб, воду треба міняти кожні три дні, додаючи сіль. Спеції додавати не можна. Термін зберігання — цілий рік.
Варене. Три години поваріть, додавши спеції і сіль. Жир стане дуже ароматним і безпечним. Потім його треба надрізати і начинити часником, додати сіль і відправити в морозилку. Через тиждень можна їсти. А зберігається півроку.
Самий простий і смачний варіант – картопля з салом, запечена в духовці.
Картоплю гарненько вимийте і наріжте на половинки. Наш головний інгредієнт наріжте невеликими скибочками. А потім зробіть в картоплі невеликі надрізи і викладіть зверху скибочки, посоліть і поперчіть. Можна накрити фольгою і запікати в духовці годину.
Рулет з морквою
Соковитий і красивий рулет можна зробити зі свинячого сала з овочами. Для його приготування натріть моркву, подрібніть часник. На тонкий шар жиру викладіть овочі, додайте трави, прянощі, сіль і перець. Загорніть пласт в рулет, перев’яжіть мотузкою і варіть на маленькому вогні приблизно годину. Після цього він повинен постояти ще дві години на холоді.
Паштет
Готується дуже просто – жир перекрутіть з великою кількістю часнику та кропу.
Додайте чорний перець і сіль. Залиште паштет в скляних банках на три дні. А після намазуйте на хліб і їжте.
Як ми вже говорили, продукт повинен бути екологічно чистим. Як його правильно вибрати? Купуйте гарне, м’яке та чисте сало. У ньому не повинно бути прожилок, волокон. Пахнути має салом і нічим іншим, щетини бути не повинно. А колір у хорошого жиру – ніжно-рожевий або білий. Жовтий колір і сірий говорить про те, що він старий. Якщо є червонуватий колір, значить, потрапили прожилки крові.
Хороший жир легко наколюється, він вологий, але не липкий і не слизький. Візьміться пальцями за маленький куточок, верхній шар розтопиться від тепла, якщо ж жир жорсткий, ви це відчуєте.
На ньому повинно бути клеймо, це символ здоров’я. Значить, вам не варто побоюватися хвороб, які можуть підстерігати при поїданні жиру. До них відносяться – трихінельоз і свинячий ціп’як.
Зберігайте його в холодильнику. І не вживайте старий несвіжий продукт.
Найбільш корисна частина – 2,5 см від шкірки, яка осмолена без хімічних засобів. От його і треба їсти в ранковий час. Обов’язково додайте часник або цибулю. Ці овочі теж знижують холестерин. Тому, вживаючи цей продукт з овочами, ви зведете шкоду для організму до мінімуму.
Їсти можна не більше 40 г в день, тоді буде користь для організму. Звичайно, краще вживати свіже солоне, а смажене, копчене і мариноване їсти рідко і мало, тому що багато активних речовин розпадаються при такій обробці, відповідно, користі не буде.
Користь і шкода сала свинячого для здоров’я залежить від вас самих. При невеликому вживанні ви отримаєте масу корисних речовин, а при великому – зайві калорії і холестерин.