Останнім часом в нашій країні став користуватися неабиякою популярністю салат під назвою «спаржа по-корейськи». Цікаво, що в Кореї про таке блюдо не чули. А все тому, що жителям цього краю, як не парадоксально, рецепти приготування цього продукту невідомі.

фучжу4

Що ж це за салат? Які корисні властивості цієї страви відомі дієтологам? Висока калорійність продукту? Як зробити маринад, щоб спаржа по-корейськи була максимально корисною? Постараємося розібратися в цих та інших питаннях.

Унікальний продукт

спаржа Соєва, по-іншому фучжу або юка – це напівфабрикат з сої, який готують китайці, як національне блюдо.

Основний інгредієнт, який використовується в рецептах приготування спаржі по-корейськи, не має прямого відношення до однойменного рослині. Правильно називати його юка по-японськи, фучжу по-китайськи або в крайньому випадку китайським папороттю.

Як же зробити спаржу по-корейськи, якщо ця рослина не є її основою? Продукт готують з соєвого молока, яке кип’ятять до появи на його поверхні плівки – фупи. Якщо підвісити цю плівочку, то вона набуває цікаву витягнуту форму. Коли вона висихає, і виходить фучжу.

Ви можете поцікавитися, що ж являє собою соєве молоко? Насправді, це звичайна соя, подрібнена до стану однорідності, а потім відварена.

Молоко готують дуже просто: спочатку замочують сою, наполягають на воді, потім варять на невеликому вогні, суворо дотримуючись необхідні пропорції сої та води, а в самому кінці перетирають і зціджують. Запах такого молока цілком приємний, колір натуральний, а ось смаку, як такого, вона не має.

Інша річ – китайський папороть. Його смак оригінальний і пікантний, тому наявність на столі салату з спаржі по-корейськи стане родзинкою вашого званого обіду. До того ж, як зазначають дієтологи, завдяки фучжу можна оздоровитися і скинути зайву вагу.

Білковий концентрат

Корисних властивостей у спаржі по-корейськи є безліч. Найчастіше її використовують як замінник білкової їжі, якщо людина практикує пісне або вегетаріанське меню.

фучжу3Завдяки китайському папороті можна заповнити дефіцит білка і, таким чином, нівелювати ризики для здоров’я, пов’язані з виключенням з раціону м’яса, яєць і сиру. Фучжу – це білковий концентрат, до складу якого входять незамінні амінокислоти.

Якщо говорити про калорійності спаржі по-корейськи, то вона становить на 100 г всього 234 ккал. І, хоча, соєві білки не можуть замінити всі корисні властивості м’яса, вони мають високу харчову цінність.

Фучжу містить більшість необхідних організму амінокислот, за винятком хіба що метіоніну, а також здатна підтримувати оптимальний баланс азоту в організмі людини.

Неймовірна користь для здоров’я

Фучжу рекомендують приймати в їжу з метою профілактики онкологічних хвороб, остеопорозу, захворювань серцево-судинної системи.

Чим ще корисна спаржа по-корейськи? Вона містить ізофлавони – це речовини, які входять до групи фітоестрогенів.

Вони допоможуть оздоровитися у випадку, якщо у жінки спостерігається надлишок або нестача власних гормонів:

  • в період ПМС;
  • під час клімаксу;
  • при недорозвиненні молочних залоз;
  • при дисфункціях яєчників.

Ізофлавони виявляють чудове эстрогеноподобное дію, нормалізують гормональну картину, володіють антиканцерогенною дією і є антиоксидантами.

Вам прописали лікувальну дієту при виразковій хворобі? Тоді юка по-японськи, як не можна краще впишеться у ваш скоригований раціон.

Вона містить лецитин, завдяки чому перешкоджає накопиченню жирів і токсинів у печінці, при цьому підсилює струм жовчі, а соєві жири не містять небажаного для організму холестерину.

фучжу5

У зв’язку з високою дієтичною цінністю китайського папороті, його низькою калорійністю і чудовим впливом на процеси обміну речовин, спаржа по-корейськи стає незамінним продуктом для людей з такими проблемами, як ожиріння, цукровий діабет, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Як і безліч інших продуктів рослинного походження, фучжу містить велику кількість клітковини, здатної поліпшити перистальтику кишечника, нормалізувати травлення, вивести з організму токсини, солі важких металів, радіонукліди і холестерин.

При всіх цих чудових властивостях маринована юка по-японськи ще й відрізняється незрівнянним смаком. При регулярному вживанні в їжу, ви зміцните здоров’я й зможете схуднути, замінюючи більш калорійні продукти салатом, і отримаєте цілу гаму смакової насолоди, приготувавши делікатес.

Хорошого повинно бути в міру

Як і будь-яке інше засіб, що володіє лікувальними властивостями, фучжу потрібно додавати в раціон з обережністю, щоб не отримати зворотного ефекту для здоров’я.

Ряд досліджень вказують на зв’язок споживання соєвих страв в неадекватно великих кількостях з ризиком виникнення хвороб підшлункової залози. Відомі дані і про те, що фітоестрогени, про корисні властивості яких мова йшла вище, при частому вживанні можуть викликати у жінок захворювання щитовидної залози, а у дітей – відхилення у статевому розвитку.

Юку по-японськи потрібно їсти не щодня і в помірних кількостях. Якщо дотримуватися розумних обмежень, то делікатес принесе тільки користь і радує відмінним смаком.

Способи приготування

Ви хочете урізноманітнити своє меню стравою з фучжу, але не знаєте з чого почати? Насамперед, вимочити його до стану м’якості в холодній воді, або ж залийте окропом, якщо не хочете довго чекати. Потім його можна буде варити, смажити, використовувати для приготування закусок, супів або других страв.

Але мабуть, найбільш популярною стравою є все ж салат. Після вимочування мариновану спаржу по-корейськи отримують, додаючи в китайський папороть моркву, перець, часник і заправку у вигляді невеликої кількості гарячого масла.

Не треба стримувати свою фантазію. Спробуйте погратися з інгредієнтами і пропорціями поки не досягнете найбільш пікантного смаку.

Ось кілька рецептів, якими ви можете з легкістю скористатися, готуючи фучжу у себе вдома.

«Суха спаржа»

фучжу1

Залийте основний продукт окропом і дайте настоятися протягом години. За цей час ви встигнете розігріти сковороду і обсмажити на ній цибулю, попередньо нарізаний півкільцями.

Рослинне масло стане заправкою до вашої страви, а ось сам цибулю можна викинути або при бажанні залишити.

Додайте в маринад роздавлений часник, трохи перцевого, а потім і соєвого соусу, добре обсмажте на сковороді. Після цього залийте сумішшю проціджену і висушену від води соєву спаржу, перемішайте і дайте охолонути. Спробуйте блюдо і при необхідності додайте східних спецій і солі.

Соєвий суп

Нескладний у приготуванні пісний і ситний супчик можна отримати з соєвої спаржі, солодкої моркви, коріандру і часнику. Поєднання приправ надає страві присмак улюбленої багатьма моркви по-корейськи.

При цьому перше ніж-то нагадує за смаком традиційний зимовий суп, який варять на бульйоні з макаронами і морквою.

Замочіть 60 г сухого продукту у воді, яку не виливайте. Її можна використовувати для приготування супу. Альтернативою фуджу може стати щільний тофу.

Наситяться основний інгредієнт ріжемо на шматочки, моркву тремо на дрібній тертці або подрібнюємо ножем. Так само чинимо і з почищеною часником. Для приготування страви його знадобитися 4-5 зубчиків.

Потім в столовій ложці рослинного масла тушкуємо часник, морква, мелені насіння кінзи, постійно помішуючи. У каструлю для супу додаємо воду, нарізану соєві кубики і протушенную заправку.

Доводимо страву до кипіння. Варити суп потрібно на середньому вогні, трохи підсолюємо воду. Подають гарячим.

Спробуйте додати в свій раціон салати і супи з фучжу – і ви не пошкодуєте. Завдяки цьому унікальному рослинного продукту ви станете здоровими, зможете скинути зайву вагу і пізнаєте нові смакові відчуття!