Останнім часом все більшу популярність у нашій країні набуває особливий сорт китайського чаю, який називають гарним словом пуер. Згідно класифікації цієї країни, що розділяє чайні напої за ступенем їх ферментації, пуер відноситься до групи чорних чаїв. Він здавна виробляється в таких китайських провінціях, як Юньнань, Сичуань і Гуйчжоу.
Однак існує не тільки китайський чай пуер, цей специфічний напій також виготовляється в Бірмі, Лаосі, Таїланді і у В’єтнамі. Що ж собою представляє цей напій і чим обумовлена його популярність?
Існує два основних способи виготовлення чаю: природне старіння сировини і штучне зістарювання. Чаї, виготовлені першим способом, в пресованому вигляді, будучи ще зеленими, закладаються на тривале зберігання, мінімальний термін якого становить 7-8 років.
За цей проміжок часу повільний процес ферментації (бродіння соків в чайних листках) змінює склад речовин в чаї, надаючи йому своєрідний смак і аромат.
Другий спосіб (штучне зістарювання) почав використовуватися в кінці 20 століття з чисто комерційною метою. При цьому способі виробництва чайна сировина активно ферментується, складаючись в купи, які періодично сбрискуются водою. Це призводить до розвитку процесу пріння в чайному листі, і триває він протягом 30-100 днів.
Чайна сировина регулярно перемішується, тому ця стадія виробництва, що імітує природне старіння, називається «вологе скирдування». Після закінчення скирдування сировина висушується і пресується, після чого витримується ще близько року і тільки потім вважається готовою до вживання.
Максимально корисним цей чай стає через рік з моменту виробництва, і чим він старше, тим більше продукт цінується і дорожче коштує. У продажу цей чай можна зустріти у вигляді пресованих брикетів, які за своєю формою нагадують цеглинки, товсті млинці або чаші.
Зустрічається і розсипний пуер, однак, він не особливо цінується істинними шанувальниками китайських чаїв. В даний час в світі за описаним вище методом виробляється близько 100 сортів чаю і кожен з них має свій оригінальний аромат і смак.
Дуже часто аромат чаю пуер в сухому вигляді асоціюється запахом землі, кори дуба і навіть гною! Проте всі негативні асоціації зникають без сліду незабаром після вживання цього дивовижного напою, смак якого неможливо ні з чим порівняти.
Іноді пуер пахне цвіллю, що, як правило, є результатом зберігання не за правилами. У цьому випадку знавці чаю, щоб «вбити» запах злегка просмажують його на сухій сковороді.
Однак, щоб правильно провести подібну реанімацію чаю потрібно володіти певними знаннями і деякими навичками проведення подібних маніпуляцій, інакше продукт буде безнадійно зіпсований.
Правильно заварений чай відрізняється терпким смаком, іноді відчуваються солодкі нотки, які нагадують смак меду.
Буває пуер з кислинкою або гірчинкою. Колір чаю повинен бути дуже темним і густим, а консистенція – тягучою. В деякі сорти цього чаю додають різні квіткові добавки: пелюстки троянд, хризантем або розмарину.
Корисні властивості чаю пуер, які допоможуть людині, що вирішила спробувати цей напій, стати здоровіше, чистіше і бадьоріше.
За запевненням китайців користь від вживання цього напою просто величезна! Він дуже корисний для організму, на батьківщині пуер називають засобом від ста хвороб.
Відомі наступні позитивні сторони вживання цього напою:
Чай має підбадьорюючу дію на людину, тому не рекомендований до використання у вечірній час. Його вживання знижує апетит, що робить його часто використовуваним інгредієнтом різних дієт. Крім цього, чай пуер відмінно тонізує і бадьорить, заряджаючи енергією і гарним настроєм на весь день.
Як і у випадку обговорення будь-якого іншого продукту, перед вживанням цього напою необхідно оцінити користь і шкоду від прийому чаю пуер. Також важливо розуміти, що всі люди різні і ефект вживання чаю пуер двома різними людьми буде відрізнятися.
Безперечно, за умови неправильного приготування, зберігання або надмірно активного вживання цього напою можна нанести певну шкоду організму.
Не рекомендується пити пуер на голодний шлунок, так як завдяки своїм властивостям, які поліпшують травлення він викликає рясне виділення шлункового соку, який здатний нашкодити порожньому шлунку і навіть викликати розвиток виразки. З цієї ж причини у деяких людей спостерігається печія і тяжкість в шлунку.
Зберігати продукт рекомендується в приміщеннях з середньою вологістю, які зазнають регулярного провітрювання, інакше чай може запліснявіти і втратити всі свої якості. Китайський чай дійсно «любить» повітря, але ось світло і різкі запахи йому зовсім не подобаються.
Тому зберігати його необхідно в темному місці в щільно закупореній тарі (для сипучого варіанта) або загорнутим в щільну натуральну тканину, якщо ви придбали пуер у вигляді брикету.
Як заварюється чай пуер? Для приготування чаю найкраще використовувати фарфоровий або глиняний посуд. На 150 мл води знадобиться приблизно 4 грама чайної заварки, яку рекомендується промити перед використанням.
Заварювати чайне листя необхідно кип’яченою водою близько 90 градусів і настоювати 2-3 хвилини. Вживати напій найкраще в першій половині дня. Приємного і ароматного вам чаювання!