Компот з винограду на зиму
Всі люблять смачні напої – і дорослі, і діти без розуму від них! Такі напої ще і корисні, тому від таких ласощів ніхто не відмовиться. Правда, зараз досить мало напоїв хорошої якості фабричного виробництва і в продажу їх дуже складно відшукати.
Їх можна придбати тільки у людей, які роблять заготовки на совість своїми руками. Ось тому, щоб не переплачувати і не купувати шкідливі напої і соки, краще самому вчасно подбати про них, заготовивши компоти з натуральних домашніх фруктів і ягід в сезон, коли навколо безліч сировини для їх приготування.
Тим більш, що заготівля компотів на зиму не таке вже клопітке заняття і має масу позитивних сторін. Це в першу чергу і утилізація фруктів з користю, а по-друге, можливість споживання корисних продуктів навіть у зимовий час, замість газованих хімічно виготовлених напоїв з консервантами, барвниками, стабілізаторами і ароматизаторами.
Дуже смачний і корисний консервований виноградний компот, причому з різних сортів головного інгредієнту. Варіантів його приготування є дуже багато. Готується компот з винограду на зиму як самостійний головний інгредієнт, так і в компанії з іншими фруктами. Закривається він як зі стерилізацією банок, так і без неї.
Заготівля компоту з винограду
Ми розповімо, як приготувати компот з винограду без стерилізації.
Інгредієнти:
- виноград;
- цукор за смаком;
- сода – пів чайної ложечки на літр води.
Приготування
- Добре промиваємо виноград. Обриваємо з кісточки всі ягідки. Видалямо сміття і ще раз промиваємо ягоди;
- Складаємо їх в чисту банку. Вони повинні зайняти близько половини її об’єму, а для трилітрової – достатньо третини;
- Засипаємо цукром. Якщо виноград солодкий, для півтора літрової банки – дві ложки цукру і додається лимонна кислота, якщо кисленький – трохи більше цукру, а лимонну кислоту взагалі можна не додавати;
- Залити окропом по вінця і відразу закатати банку кришкою. Укутати банки у щось тепле. Коли компот остигає, він набуває гарний насичений колір.
А взимку ви отримуєте ароматний і смачний напій.
Компот з яблук і винограду
Інгредієнти:
- цукровий пісок – 50 грам;
- виноград – 200 грам;
- яблука – 1 шт.;
- вода – 1,3 літра.
Приготування
- Банку добре вимити;
- Виноград добре промити і обібрати всі ягідки. Скласти ягоди в банку;
- Яблуко гарненько помити. Розрізати на дольки і видалити кісточки;
- Покласти ягоди винограду і часточки яблука в банку;
- Насипати цукор 2-3 столові ложки на півтора літрову банку;
- Залити кип’яченою водою, щоб вона трохи витекла;
- Закрити стерильною кришкою;
- Перевернути банку і укутати до повного охолодження.
Компот з винограду і слив
Інгредієнти:
- виноград – одне велике гроно;
- сливи – 200 грам;
- цукор – півсклянки.
Приготування
- Баночки моємо, потім стерилізуємо і наповнюємо половинками сливи;
- Видаляємо кісточки, які містять шкідливі речовини, і при тривалому зберіганні переходять у м’якоть самого плоду, що не дуже корисно для організму. Якщо компот буде зберігатися близько року, тоді можна його робити з кісточками. А якщо в термінах не впевнені – краще не ризикувати;
- Виноград використовується без гілочок;
- Якщо його дуже багато, помістити у ванну або в великий тазик, заливши водою;
- Промити проточною водою, напором води видаляючи всі залишки бруду;
- Обірвати всі ягоди, помістити їх у баночку. Кількість винограду має дорівнювати третьої (або другої) її частини. Для більш концентрованого напою, використовується ягід і фруктів більше;
- Воду в каструлі поставити на вогонь, довести її до кипіння і залити плоди до самого верху банки. Накрити стерильною кришкою. Почекати близько 10 хвилин, потім процедуру повторити, злити воду назад у каструльку;
- Приготувати сироп: у воду насипати цукровий пісок і перемішати його, дати закипіти і розчинитися;
- Залити готовим кип’яченим сиропом, по саме горло. Закатати кришки ключем;
- Перевернути банку з компотом вниз. Залишити в такому положенні до повного охолодження;
- Зберігається цей смачний напій в темному і прохолодному місці.
Консервований компот з білого винограду
Інгредієнти:
- білий виноград – кілограм;
- вода – 700 грам;
- цукор – 300 грам.
Приготування
- Помити відсортований виноград, дати воді стекти;
- Приготувати банки і кришки. Обробити їх окропом, дати стекти воді, просушити;
- Приготувати цукровий сироп (на літр сиропу – 0,7 кілограма води і цукру 0,3) налити в каструлю воду, поставити на вогонь, довести до кипіння, засипати цукор і ще трохи кип’ятити до розчинення цукру;
- Зняти з вогню і дати сиропу охолонути до 40 градусів;
- Щільно укласти виноград в баночки;
- Залити його теплим сиропом;
- Щоб компот не втратив прозорий колір, можна в нього додати вишневе листя;
- Баночку накрити прокип’яченої кришкою;
- Для стерилізації встановити її в каструлю з водою, попередньо нагрівши до 40 градусів. На дно каструлі викласти грати або шматок матерії, щоб банки не полопалися;
- Після закінчення стерилізації вийняти з води за допомогою щільної тканини або спеціального пристосування, герметично закупорити кришкою, перевернути вниз шийкою;
- По можливості швидко охолодити, щоб ягідки не полопалися.
Залишилося тільки дочекатися зими або ж осені і в повній мірі насолодитися цим смачним і насиченим вітамінним компотиком, з яким не зрівняється жодний заводський напій. Приємного апетиту!
Дуже хороші рецепти з задоволенням закриваю на зиму головне було б з чого 😉 “Мої” з задоволенням все споживають, що приготовлено моїми руками.