Всі люблять смачні напої – і дорослі, і діти без розуму від них! Такі напої ще і корисні, тому від таких ласощів ніхто не відмовиться. Правда, зараз досить мало напоїв хорошої якості фабричного виробництва і в продажу їх дуже складно відшукати.

Їх можна придбати тільки у людей, які роблять заготовки на совість своїми руками. Ось тому, щоб не переплачувати і не купувати шкідливі напої і соки, краще самому вчасно подбати про них, заготовивши компоти з натуральних домашніх фруктів і ягід в сезон, коли навколо безліч сировини для їх приготування.

Тим більш, що заготівля компотів на зиму не таке вже клопітке заняття і має масу позитивних сторін. Це в першу чергу і утилізація фруктів з користю, а по-друге, можливість споживання корисних продуктів навіть у зимовий час, замість газованих хімічно виготовлених напоїв з консервантами, барвниками, стабілізаторами і ароматизаторами.

Дуже смачний і корисний консервований виноградний компот, причому з різних сортів головного інгредієнту. Варіантів його приготування є дуже багато. Готується компот з винограду на зиму як самостійний головний інгредієнт, так і в компанії з іншими фруктами. Закривається він як зі стерилізацією банок, так і без неї.

Заготівля компоту з винограду

Ми розповімо, як приготувати компот з винограду без стерилізації.

Компот з винограду на зимуІнгредієнти:

  • виноград;
  • цукор за смаком;
  • сода – пів чайної ложечки на літр води.

Приготування

  • Добре промиваємо виноград. Обриваємо з кісточки всі ягідки. Видалямо сміття і ще раз промиваємо ягоди;
  • Складаємо їх в чисту банку. Вони повинні зайняти близько половини її об’єму, а для трилітрової – достатньо третини;
  • Засипаємо цукром. Якщо виноград солодкий, для півтора літрової банки – дві ложки цукру і додається лимонна кислота, якщо кисленький – трохи більше цукру, а лимонну кислоту взагалі можна не додавати;
  • Залити окропом по вінця і відразу закатати банку кришкою. Укутати банки у щось тепле. Коли компот остигає, він набуває гарний насичений колір.

А взимку ви отримуєте ароматний і смачний напій.

Компот з яблук і винограду

Інгредієнти:

  • цукровий пісок – 50 грам;
  • виноград – 200 грам;
  • яблука – 1 шт.;
  • вода – 1,3 літра.

Приготування

  • Банку добре вимити;
  • Виноград добре промити і обібрати всі ягідки. Скласти ягоди в банку;
  • Яблуко гарненько помити. Розрізати на дольки і видалити кісточки;
  • Покласти ягоди винограду і часточки яблука в банку;
  • Насипати цукор 2-3 столові ложки на півтора літрову банку;
  • Залити кип’яченою водою, щоб вона трохи витекла;
  • Закрити стерильною кришкою;
  • Перевернути банку і укутати до повного охолодження.

Компот з винограду і слив

Компот з винограду і зливІнгредієнти:

  • виноград – одне велике гроно;
  • сливи – 200 грам;
  • цукор – півсклянки.

Приготування

  • Баночки моємо, потім стерилізуємо і наповнюємо половинками сливи;
  • Видаляємо кісточки, які містять шкідливі речовини, і при тривалому зберіганні переходять у м’якоть самого плоду, що не дуже корисно для організму. Якщо компот буде зберігатися близько року, тоді можна його робити з кісточками. А якщо в термінах не впевнені – краще не ризикувати;
  • Виноград використовується без гілочок;
  • Якщо його дуже багато, помістити у ванну або в великий тазик, заливши водою;
  • Промити проточною водою, напором води видаляючи всі залишки бруду;
  • Обірвати всі ягоди, помістити їх у баночку. Кількість винограду має дорівнювати третьої (або другої) її частини. Для більш концентрованого напою, використовується ягід і фруктів більше;
  • Воду в каструлі поставити на вогонь, довести її до кипіння і залити плоди до самого верху банки. Накрити стерильною кришкою. Почекати близько 10 хвилин, потім процедуру повторити, злити воду назад у каструльку;
  • Приготувати сироп: у воду насипати цукровий пісок і перемішати його, дати закипіти і розчинитися;
  • Залити готовим кип’яченим сиропом, по саме горло. Закатати кришки ключем;
  • Перевернути банку з компотом вниз. Залишити в такому положенні до повного охолодження;
  • Зберігається цей смачний напій в темному і прохолодному місці.

Консервований компот з білого винограду

Консервований компот з білого винограду

Інгредієнти:

  • білий виноград – кілограм;
  • вода – 700 грам;
  • цукор – 300 грам.

Приготування

  • Помити відсортований виноград, дати воді стекти;
  • Приготувати банки і кришки. Обробити їх окропом, дати стекти воді, просушити;
  • Приготувати цукровий сироп (на літр сиропу – 0,7 кілограма води і цукру 0,3) налити в каструлю воду, поставити на вогонь, довести до кипіння, засипати цукор і ще трохи кип’ятити до розчинення цукру;
  • Зняти з вогню і дати сиропу охолонути до 40 градусів;
  • Щільно укласти виноград в баночки;
  • Залити його теплим сиропом;
  • Щоб компот не втратив прозорий колір, можна в нього додати вишневе листя;
  • Баночку накрити прокип’яченої кришкою;
  • Для стерилізації встановити її в каструлю з водою, попередньо нагрівши до 40 градусів. На дно каструлі викласти грати або шматок матерії, щоб банки не полопалися;
  • Після закінчення стерилізації вийняти з води за допомогою щільної тканини або спеціального пристосування, герметично закупорити кришкою, перевернути вниз шийкою;
  • По можливості швидко охолодити, щоб ягідки не полопалися.

Залишилося тільки дочекатися зими або ж осені і в повній мірі насолодитися цим смачним і насиченим вітамінним компотиком, з яким не зрівняється жодний заводський напій. Приємного апетиту!