Гвоздика є універсальною пряністю, яка здатна перетворювати будь-які кондитерські вироби та напої,  м’ясні і рибні страви. Крім свого оригінального аромату, вона також має масу корисних властивостей і широко практикується в медицині.

Склад гвоздики

Дуже багата гвоздика мікроелементами, вітамінами та іншими речовинами. Харчова цінність: високий вміст білків (6 грам на 100 грам), жирів (20 грам на 100 грам), вуглеводів (27 грам на 100 грам).

Диво-приправа гвоздикаКлітковина складає третю її частину, сприяє нормальному функціонуванню кишечника. Ефірне масло становить 20% цієї спеції, багатої цінними арома-сполуками (илангеном, евгенол, кариофиллеом та інші).

А з її вітамінним складом може позмагатися лише найкращий мультивітамінний комплекс. Склад висушених суцвіть складається з бета-каротину, основної маси вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, токоферолу (вітамін Е) і філлохинон (вітамін К).

Мінеральні речовини відображені макро – і мікроелементи: кальцій, калій, фосфор, марганець, натрій, цинк, магній, залізо, мідь, селен.

Також в бутонах гвоздики знаходяться слизу, дубильні речовини, глікозиди.

Корисні властивості гвоздики

Весь сприятливий ефект зосереджений здебільшого в бутонах – в ефірному маслі эвгеноле, який і дає гвоздиці її различаемый аромат.

Властивості масла:

  • знеболювання на тривалий час, ефективно при зубних болях;
  • має антисептичну, протимікробну дію;
  • усунення діареї, кишкових кольок, метеоризму і здуття живота, при хвороби прямої кишки, позитивно діє на травний процес;
  • підсилює апетит;
  • використовується як сечогінний і потогінний засіб;
  • справляється з судомами діафрагми, м’язовими спазмами, гикавкою, астматичними нападами;
  • при гіпотонії, сприяє підвищенню артеріального тиску;
  • сприяє загоєнню хрящових тканин при травмах, артрозах і артритах;
  • нормалізація менструального циклу і поліпшення тонусу матки;
  • несе протипаразитарну дію (гельмінти);
  • при захворюваннях очей та слизової оболонки ока.

Використовується для профілактики і лікування ангіни, фарингіту і тонзиліту.

Чим корисна пряність гвоздика?

З такою проблемою, як неприємний запах з рота легко впораються пряні бутони гвоздики, допоможуть підтримати в нормі мікрофлору слизової оболонки.

Відзначена також неоціненна користь цієї прянощі для нервової системи, завдяки її великим вміщення вітамінів групи В. Сприяє зняттю напруги, швидкому повстання фізичного або психічного перевтоми, заспокоює.

Чим корисна пряність гвоздика?Пряність і ефірне масло гвоздики широко практикуються в народній медицині для схуднення. Одним з народних засобів для схуднення з використанням гвоздичной прянощі є масажне масло з гвоздикою.

Курс такого антицелюлітного масажу здатний зменшити прояв самого целюліту, а також допомогти схуднути в обсягах, зробить шкіру пружною і гладкою. Часто застосовують при обгортаннях збори чаю з гвоздикою, а також скраби на її основі для пружності шкірних покривів.

Гвоздика корисна не тільки для загального зміцнення імунної системи, останні дослідження підтвердили її здатність гальмувати розвиток ракових клітин. Поки її антиканцерогенні властивості вивчаються, але вчені не стоять на місці і незабаром хочуть створити препарат від лейкемії, на основі цього чудо-засоби.

Використання в косметології

Ванна з маслом гвоздики здатна надати шкірі сяючий і здоровий вигляд: змішуємо дві ложки солі (морської) з п’ятьма крапельками гвоздикового масла, додаємо сто грам молока (або вершків), все перемішуємо і виливаємо отриману суміш у ванну. Приймаємо ванну близько 20 хвилин. Не обполіскуючи, протираємо тіло рушником.

Освіжаюча маска для обличчя: столову ложку аптечної глини змішати з тією ж кількістю вершків або сметани, додати п’ять крапель олії гвоздики і чайну ложечку меду. Нанести на обличчя на десять хвилин, потім змити тепленькою водичкою і нанести крем. Також гвоздична масла часто практикується при вугрової висипки.

Чай з гвоздикою, його корисні властивості

Способи приготування:

Чай з гвоздикою, його корисні властивостіСпосіб 1. Кип’ятимо у воді бутон гвоздики з невеликим шматочком свіжого кореня імбиру. Після закипання додаємо чайну ложечку чорного чаю, накриваємо кришкою і даємо напою заваритися. Проціджуємо, додаємо тепле молоко.

Застосування такого чаю допомагає при хворобах дихальних шляхів, а також позбавить від гикавки

Спосіб 2. Заливаємо гарячою водою корицю (паличку) і даємо настоятися. Через десять хвилин додаємо у воду кілька гвоздикових бутона (близько трьох), ? чайної ложечки цедри апельсина. Отриманий розчин розбавляємо свежезаваренним чорним чаєм (в однакових пропорціях).

Краще такий напій приймати з медом, особливо взимку. Він чудово зігріє і зміцнить імунітет.

Спосіб 3. Заварюємо чорний чай (міцний). Готуємо сироп: у 0,2 літрах гарячої води розчиняємо дві чайні ложки цукрового піску і додаємо сік одного лимона, змішуємо сироп з чаєм, додаємо дві гвоздики, даємо настоятися.

Можна пити щодня. Насичує вітамінами і мікроелементами, підвищує життєвий тонус.

Протипоказання

Людям, що мають виразкові ураження гастродуоденальної області, вживати цю пряність не варто, так як вона належить до пекучим прянощів, що мають подразнювальний вплив на слизову оболонку органів травлення.

Протипоказана пряність при гастриті з підвищеною кислотністю, гіпертонії, а також у ранньому дитячому віці (до двох років), при вагітності та лактації.