Гливи – це м’які гриби великого розміру плевротового сімейства. Капелюшки у них круглясті м’ясисті з тоненькими хвилястими краями, можуть досягати 20 см в діаметрі. У молодих грибів капелюшоки трохи опуклі, а края злегка загорнуті.
Колір у них від темно-сірого до бурого, на відміну від пізніших з темно-попелястим кольором і фіолетовим відтінком, але з часом вицвітають до жовтувато-білого. Ніжка щільна і коротка. Смак глив приємний з тонкими нотками житнього хліба і анісу.
Ростуть у природі такі гриби на мертвих деревах і пнях. Але збирати їх у дикій природі не рекомендується, оскільки вони вбирають весь негатив екології.
З часом вони стали дуже популярні, тому їх почали розводити штучно, використовуючи такі ж дерева-гнилички. Врожай отримували у величезних кількостях, навіть сьогодні ми бачимо на полицях магазинів їх велику кількість.
В основному вони продаються в розфасованому вигляді. Зберігати гриби потрібно в холодильнику, переклавши в скляну або пластикову ємність. Вона зберігає всі властивості і свіжий зовнішній вигляд. Але краще всього відразу приготувати, наприклад, гливи мариновані по-корейськи.
Гливи – поживний дієтичний продукт, який може замінити м’ясо, незважаючи на 38 калорій в 100 грамах.
У них багато корисних властивостей:
Взагалі, такі гриби сприятливо впливають на здоров’я нашого організму, насичуючи його корисними речовинами.
Свіжі гриби перед вживанням потрібно приготувати. Особливої праці і часу це не займає. В їжу беремо тільки молоді гливи, оскільки старі жорсткі і несмачні. Їх очищають, миють, варять у підсоленій воді 20 хвилин. Якщо ви бажаєте їх посмажити або стушкувати, то варити не треба. Досить просто застосувати будь-який вид теплової обробки, і вони вже готові!
Кращий спосіб використовувати продукт – це його замаринувати або засолити. Рецепти маринування наведені нижче. Гливи можна додавати в різні салати або просто їсти як окрему страву.
Але також чудовими виходять і інші страви, як холодні, так і гарячі. Смажені з овочами, варені у супі з локшиною, тушковані з цибулею для начинки до пельменів і багато іншого – це різноманітні рішення застосувань глив. Не забуваємо також приправити страви з даного продукту спеціями і зеленню.
Розглянемо детальніше як маринувати гливи.
Гриби миємо, зрізаємо з грон, у великих за розміром відрізаємо коротко ніжку, розрізаємо навпіл шапку. Кладемо їх в каструлю, наливаємо туди воду, ставимо на вогонь. Після того, як вода закипіла, насипаємо в неї спеції і прянощі. Через пару хвилин наливаємо оцет, після цього варимо 20 хвилин на невеликому вогні. Пінку, яка утворилася зверху знімаємо.
Пробуємо на смак, якщо чогось не вистачає – додаємо, але пам’ятаємо, що вони за добу вбирають маринад, так що можуть добрати необхідну гостроту.
Трохи остуджуємо наш готовий продукт, потім розкладаємо по банках, розсіл повинен тільки покрити гриби. Зверху в кожну баночку наливаємо по ложці рослинної олії, накриваємо звичайною кришкою. Зберігаємо в холодильнику після охолодження.
Як замаринувати гливи на зиму.
Заготовити на зиму гриби дуже важливе і корисне заняття. У пору, коли хочеться згадати смак літа або осені, ми дістаємо наші запаси. За святковим новорічним столом всі гості будуть захоплюватися хрусткими і поживними грибами.
Продукт знімаємо з грона, миємо й нарізаємо довільно капелюшки, а ніжки окремо ріжемо на шматочки. Відварюємо в одній каструлі капелюшки 10 хвилин, у другій – ніжки стільки ж. Солимо воду попередньо перед закладкою грибів. Потім відкидаємо на сито або друшляк.
Готуємо маринад наступним чином. У каструлю наливаємо воду, кладемо спеції, оцет і часник поки що залишаємо. Кип’ятити потрібно сім хвилин, потім наливаємо оцет. Готовий маринад знімаємо з вогню, накриваємо кришкою.
Баночки ретельно промиваємо проточною водою, ставимо верх дном, щоб стекла зайва рідина, потім відправляємо їх стерилізуватися в духовку на 10 хвилин при 100 градусах. Кришки ошпарюємо окропом або кип’ятимо кілька хвилин.
Гриби накладаємо в баночки досить щільно, до них нарізаємо часточки часнику. До речі, капелюшки та ніжки окремо закриваємо. Наливаємо маринад, закорковуємо кришками. Після охолодження, ховаємо в холодне темне місце.
Таку страву на зиму ви зможете приготувати без проблем. Тоді вам буде чим порадувати своїх домочадців на зимові свята.
Придбаний продукт миємо, нарізаємо смужками, трохи відварюємо у воді з сіллю протягом 15 хвилин. Потім дістаємо з води шумівкою, зайва вода при цьому стікає. До грибів додаємо подрібнену соломкою червону цибулю, подрібнений часник, спеції.
Білі цибулини ріжемо і смажимо на олії до появи золотистого кольору. Їх також відправляємо до нашого головного інгредієнта. В кінці наливаємо оцет, перемішуємо і ставимо в холодильник на десять годин. Готову страву посипаємо зеленню.
Акуратно відокремлюємо гриби від грона, промиваємо й варимо в солененькій воді близько 10 хвилин. Зливаємо воду і кладемо їх у каструлю з кришкою.
Перець, цибулю і часник чистимо, перець від насіння і плодоніжки, а цибулю з часником від лушпиння. Ріжемо ці інгредієнти на свій розсуд, можна дрібніше або крупніше. Складаємо їх у мисочку, насипаємо туди сіль, цукор, наливаємо оцет і гарячу олію.
Перемішуємо отриману суміш. Нею заливаємо гливи. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо для маринування. Після 40 хвилин страва готова до вживання!
Гливи не тільки корисні, але й смачні. Використовуйте такий продукт, щоб надати вашим закускам надзвичайного смаку.