Гливи – це м’які гриби великого розміру плевротового сімейства. Капелюшки у них круглясті м’ясисті з тоненькими хвилястими краями, можуть досягати 20 см в діаметрі. У молодих грибів капелюшоки трохи опуклі, а края злегка загорнуті.

Колір у них від темно-сірого до бурого, на відміну від пізніших з темно-попелястим кольором і фіолетовим відтінком, але з часом вицвітають до жовтувато-білого. Ніжка щільна і коротка. Смак глив приємний з тонкими нотками житнього хліба і анісу.

Ростуть у природі такі гриби на мертвих деревах і пнях. Але збирати їх у дикій природі не рекомендується, оскільки вони вбирають весь негатив екології.

Мариновані гриби гливи 2З часом вони стали дуже популярні, тому їх почали розводити штучно, використовуючи такі ж дерева-гнилички. Врожай отримували у величезних кількостях, навіть сьогодні ми бачимо на полицях магазинів їх велику кількість.

В основному вони продаються в розфасованому вигляді. Зберігати гриби потрібно в холодильнику, переклавши в скляну або пластикову ємність. Вона зберігає всі властивості і свіжий зовнішній вигляд. Але краще всього відразу приготувати, наприклад, гливи мариновані по-корейськи.

Гливи – поживний дієтичний продукт, який може замінити м’ясо, незважаючи на 38 калорій в 100 грамах.

У них багато корисних властивостей:

  • завдяки перфорину реї запобігають утворенню пухлин, ракових клітин;
  • є профілактичним засобом проти рахіту;
  • відновлюють обмін кальцію;
  • знижують рівень холестерину в крові;
  • виводять токсини і радіоактивні речовини з організму;
  • нормалізують кров’яний тиск та містять інші переваги.

Взагалі, такі гриби сприятливо впливають на здоров’я нашого організму, насичуючи його корисними речовинами.

Кулінарне застосування глив

Свіжі гриби перед вживанням потрібно приготувати. Особливої праці і часу це не займає. В їжу беремо тільки молоді гливи, оскільки старі жорсткі і несмачні. Їх очищають, миють, варять у підсоленій воді 20 хвилин. Якщо ви бажаєте їх посмажити або стушкувати, то варити не треба. Досить просто застосувати будь-який вид теплової обробки, і вони вже готові!

Кращий спосіб використовувати продукт – це його замаринувати або засолити. Рецепти маринування наведені нижче. Гливи можна додавати в різні салати або просто їсти як окрему страву.

Але також чудовими виходять і інші страви, як холодні, так і гарячі. Смажені з овочами, варені у супі з локшиною, тушковані з цибулею для начинки до пельменів і багато іншого – це різноманітні рішення застосувань глив. Не забуваємо також приправити страви з даного продукту спеціями і зеленню.

Рецепти маринування глив

Гливи мариновані зі спеціями

Мариновані гриби гливи 4

  • кілограм грибів;
  • 600 мл води;
  • 2 ложки солі;
  • ложка цукру;
  • 2 листочки лаврушки;
  • 6 горошінок перцю;
  • 6 гвоздичок;
  • насіння кропу;
  • 2 зубки часнику;
  • 4 ложки столового оцту.

Розглянемо детальніше як маринувати гливи.

Гриби миємо, зрізаємо з грон, у великих за розміром відрізаємо коротко ніжку, розрізаємо навпіл шапку. Кладемо їх в каструлю, наливаємо туди воду, ставимо на вогонь. Після того, як вода закипіла, насипаємо в неї спеції і прянощі. Через пару хвилин наливаємо оцет, після цього варимо 20 хвилин на невеликому вогні. Пінку, яка утворилася зверху знімаємо.

Пробуємо на смак, якщо чогось не вистачає – додаємо, але пам’ятаємо, що вони за добу вбирають маринад, так що можуть добрати необхідну гостроту.

Трохи остуджуємо наш готовий продукт, потім розкладаємо по банках, розсіл повинен тільки покрити гриби. Зверху в кожну баночку наливаємо по ложці рослинної олії, накриваємо звичайною кришкою. Зберігаємо в холодильнику після охолодження.

Мариновані гливи на зиму

Мариновані гриби гливи 1

  • кілограм нашого продукту;
  • 3 склянки води;
  • оцет;
  • 2 ложечки цукру;
  • ложка солі;
  • 2 гвоздики на банку;
  • 2 лаврових листа на банку;
  • по 3 горошини чорного і запашного перцю в кожну банку;
  • по часточці часнику в банку.

Як замаринувати гливи на зиму.

Заготовити на зиму гриби дуже важливе і корисне заняття. У пору, коли хочеться згадати смак літа або осені, ми дістаємо наші запаси. За святковим новорічним столом всі гості будуть захоплюватися хрусткими і поживними грибами.

Продукт знімаємо з грона, миємо й нарізаємо довільно капелюшки, а ніжки окремо ріжемо на шматочки. Відварюємо в одній каструлі капелюшки 10 хвилин, у другій – ніжки стільки ж. Солимо воду попередньо перед закладкою грибів. Потім відкидаємо на сито або друшляк.

Готуємо маринад наступним чином. У каструлю наливаємо воду, кладемо спеції, оцет і часник поки що залишаємо. Кип’ятити потрібно сім хвилин, потім наливаємо оцет. Готовий маринад знімаємо з вогню, накриваємо кришкою.

Баночки ретельно промиваємо проточною водою, ставимо верх дном, щоб стекла зайва рідина, потім відправляємо їх стерилізуватися в духовку на 10 хвилин при 100 градусах. Кришки ошпарюємо окропом або кип’ятимо кілька хвилин.

Гриби накладаємо в баночки досить щільно, до них нарізаємо часточки часнику. До речі, капелюшки та ніжки окремо закриваємо. Наливаємо маринад, закорковуємо кришками. Після охолодження, ховаємо в холодне темне місце.

Таку страву на зиму ви зможете приготувати без проблем. Тоді вам буде чим порадувати своїх домочадців на зимові свята.

Гливи мариновані по-корейськи

Мариновані гриби гливи 3

  • 1,5 кілограма грибів;
  • 1 велика червона цибулина;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • ложка столового оцту;
  • ложка цукру;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • за смаком перець, сіль.

Придбаний продукт миємо, нарізаємо смужками, трохи відварюємо у воді з сіллю протягом 15 хвилин. Потім дістаємо з води шумівкою, зайва вода при цьому стікає. До грибів додаємо подрібнену соломкою червону цибулю, подрібнений часник, спеції.

Білі цибулини ріжемо і смажимо на олії до появи золотистого кольору. Їх також відправляємо до нашого головного інгредієнта. В кінці наливаємо оцет, перемішуємо і ставимо в холодильник на десять годин. Готову страву посипаємо зеленню.

Гливи мариновані з солодким перцем

  • 500 грам грибів;
  • 2 солодких перці;
  • 50 грам рослинної олії;
  • ложечка оцту;
  • цибуля ріпчаста;
  • 5 часточок часничку;
  • 5 ложечок цукру;
  • зелень кропу, сіль за смаком.

Акуратно відокремлюємо гриби від грона, промиваємо й варимо в солененькій воді близько 10 хвилин. Зливаємо воду і кладемо їх у каструлю з кришкою.

Перець, цибулю і часник чистимо, перець від насіння і плодоніжки, а цибулю з часником від лушпиння. Ріжемо ці інгредієнти на свій розсуд, можна дрібніше або крупніше. Складаємо їх у мисочку, насипаємо туди сіль, цукор, наливаємо оцет і гарячу олію.

Перемішуємо отриману суміш. Нею заливаємо гливи. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо для маринування. Після 40 хвилин страва готова до вживання!

Гливи не тільки корисні, але й смачні. Використовуйте такий продукт, щоб надати вашим закускам надзвичайного смаку.