Мариновані грибочки – це ароматна, смачна і пікантна закуска. У магазині можна купити баночку грибів, але набагато приємніше зібрати їх самому, а потім законсервувати. Така закуска зберігає тепло рук і частинку душі господині. Сьогодні ми навчимося готувати найкращий маринад для грибів на зиму.

Увага – гриби!

Кожна доросла людина знає, що гриби – це небезпечно. При неправильній консервації цей продукт може стати джерелом отруєння, що загрожує розвитком ускладнених наслідків.

маринування грибів на зиму

Перш ніж ми обговоримо, як приготувати маринад для грибів на зиму, давайте розберемося з правилами збору сировини:

  • збирати можна тільки гриби перевірених сортів, якщо є сумніви, не кладіть гриб в кошик;
  • збір грибів проводять в суху погоду, відразу очищаючи їх від бруду;
  • по гриби краще відправлятися в перевірені місця і з досвідченим грибником.

Якщо ви не знаєте, як збирати гриби, але дуже хочете приготувати найсмачніший маринад для них на зиму, щоб здивувати всіх своїми кулінарними здібностями, сходіть в супермаркет. Гливи і печериці ще ніхто не списував з рахунків.

Правила консервації

Перед маринуванням будь-які гриби потрібно підготувати. Для початку їх перебирають і ретельно промивають. Занадто великі гриби розрізають на частини. Обов’язково гриби потрібно піддати термічній обробці, тільки от час варіння у кожного сорту свій, зокрема:

консервування грибів

  • білі гриби проварюють приблизно 25-30 хвилин;
  • маслята і підосичники – 15-20 хвилин;
  • лисички та опеньки краще розрізати на капелюшки та ніжки, оскільки перші зваряться за півгодини, а другим знадобиться приблизно 45 хвилин.

Готовність грибів визначають по їх розташуванню в каструлі. Якщо гриби добре проварилися, вони осідають на дно. Не забудьте в процесі варіння постійно знімати піну шумівкою.

Тепер про небезпеку. Гриби можуть стати причиною розвитку ботулізму. Щоб цього уникнути, банки потрібно піддавати стерилізації. Всі шкідливі бактерії і мікроорганізми загинуть при температурній позначці в 120°. А щоб грибочки після маринування не потемніли в банці, їх потрібно обшпарити окропом і залишити в такому вигляді на 10 хвилин.

Не всякий гриб в руки беруть…

… Так, не всякий гриб у кошик кладуть. Якщо ви любите збирати гриби, то напевно вже пробували білі. Їх смак забути неможливо. Швидше записуйте простий рецепт маринаду білих грибів на зиму. Пам’ятайте, що гриби підступні. З вигляду грибочок може бути красивим, як мухомор, але насправді неїстівним. Не знаючи броду, не лізьте у воду, точніше, в ліс.

Склад:

мариновані білі грибочки

  • сіль поварена середнього помелу – 3 ч. л.;
  • 2 скл. води;
  • чорний перець-горошок – 16 шт.;
  • 2 шт. лаврових листочків;
  • 4 шт. суцвіття гвоздики;
  • 4 ст. л. оцтової кислоти з концентрацією 30%;
  • ½ ч. л. цукрового піску.

Приготування:

  1. Гриби ретельно переберемо. Будь-які плоди, на яких є пошкодження або темні плями, викидаємо.
  2. Добре промиємо грибочки, при необхідності можна скористатися щіткою.
  3. Білі гриби великі, тому ми їх наріжемо шматочками.
  4. Викладаємо грибочки у велику жароміцну каструлю, заливаємо відфільтрованою водою і ставимо на вогонь.
  5. Як тільки вода закипить, засікаємо рівно 30 хвилин.
  6. На помірному вогні варимо гриби до готовності.
  7. Поки гриби варяться, можемо зайнятися банками. Промиваємо їх і стерилізуємо. Можна в автоклаві. Якщо такого пристосування немає, то по-старому – над парою.
  8. Відварені гриби виймаємо шумівкою і поки викладаємо в окрему миску.
  9. У каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукровий пісок, прянощі і спеції.
  10. Додаємо оцтову кислоту і все перемішуємо.
  11. Ставимо маринад на вогонь і доводимо до стану кипіння.
  12. Гриби розкладаємо в стерильній ємності, а потім заливаємо киплячим маринадом.
  13. Гарненько закатуємо кришки.
  14. Банки ставимо догори дном і закутуємо. До повного охолодження банки не розкриваємо.
  15. Якщо ви зробили все правильно і маринад не помутнів, через пару місяців можна буде провести дегустацію.

Просто і зі смаком!

Ми вже розповіли вам, як приготувати маринад для грибів на зиму. Підосичники, опеньки, маслюки, підберезники можна маринувати швидкими способами. Тільки зберігати таку консервацію потрібно виключно в холодильнику.

Але є й традиційні способи маринування грибів. Саме такий рецепт ми зараз вам і розповімо.

маслюки маринованіСклад:

  • 1 кг маслюків;
  • 1 головка часнику;
  • 4 ст. л. солі кухонної середнього помелу;
  • 5 шт. лаврових листочків;
  • 1 ч. л. перцю-горошку.

Приготування:

  1. Точно так само, як і в попередньому рецепті, гриби перебираємо, ретельно промиваємо і при необхідності подрібнюємо.
  2. Досвідчені кулінари радять маленькі грибочки маринувати цілком.
  3. Викладаємо маслюки в глибокий посуд, заливаємо водою і ставимо на помірний вогонь.
  4. Коли рідина закипить, засікаємо 20 хвилин.
  5. Після закінчення відведеного часу грибочки ретельно промиваємо проточною водою і викладаємо в друшляк.
  6. В окрему каструлю наливаємо 1 л води.
  7. Додаємо 2 ст. л. солі і ретельно розмішуємо.
  8. Доводимо до кипіння маринад, а потім додаємо в нього гриби.
  9. Як тільки маринад закипів повторно, додамо лист лавра і відставимо каструлю з плити.
  10. Ємності для консервації заздалегідь стерилізуємо разом з кришками.
  11. Відразу ж розкладаємо гриби разом з маринадом в банки.
  12. Додаємо чорний перець-горошок і часникові зубчики.
  13. Щільно закатуємо кришки, закутуємо банки і залишаємо до повного охолодження.
  14. Підсумок – апетитні і хрусткі маслюки.

Маринуємо печериці

Банку консервованих печериць купити простіше, але не дешевше. А ось самостійно замаринувати свіжі печериці – правильне рішення. За лічені хвилини ви зможете законсервувати кілька баночок, які будуть паличкою-виручалочкою до святкового столу.

Склад:

мариновані печериці

  • 2-3 шт. зубчиків часнику;
  • 2 шт. лаврового листя;
  • 1 ч. л. кухонної солі дрібного помелу;
  • 8-10 шт. перцю-горошку;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти;
  • 1 скл. води;
  • ½ ч. л. цукрового піску;
  • 0,5 кг свіжих печериць.

Приготування:

  1. Печериці перебираємо, викидаємо пошкоджені і зіпсовані гриби.
  2. Ретельно промиваємо їх і поки викладаємо в друшляк.
  3. В товстостінну каструлю згідно рецептурним пропорціям наливаємо воду.
  4. Ставимо її на плиту і на помірному вогні доводимо до стану кипіння.
  5. Тепер додаємо спеції і прянощі, сіль та цукровий пісок, лимонну кислоту.
  6. Все ретельно перемішуємо до повного розчинення цукру і солі.
  7. В маринад викладаємо гриби і залишаємо на 20-30 хвилин.
  8. Потім гриби можна розкласти по банках і залити цим маринадом.
  9. Зберігати такі гриби краще в холодильнику.

Щоб вибрати кращий для себе маринад, потрібно спробувати різні рецепти. Мариновані гриби – це насолода гурмана і улюблена закуска багатьох чоловіків. Саме грибочки чудово смакують з горілкою. Зробіть таку заготовку, і ви не пошкодуєте. Приємного апетиту!