Мариновані грибочки – це ароматна, смачна і пікантна закуска. У магазині можна купити баночку грибів, але набагато приємніше зібрати їх самому, а потім законсервувати. Така закуска зберігає тепло рук і частинку душі господині. Сьогодні ми навчимося готувати найкращий маринад для грибів на зиму.
Увага – гриби!
Кожна доросла людина знає, що гриби – це небезпечно. При неправильній консервації цей продукт може стати джерелом отруєння, що загрожує розвитком ускладнених наслідків.
Перш ніж ми обговоримо, як приготувати маринад для грибів на зиму, давайте розберемося з правилами збору сировини:
- збирати можна тільки гриби перевірених сортів, якщо є сумніви, не кладіть гриб в кошик;
- збір грибів проводять в суху погоду, відразу очищаючи їх від бруду;
- по гриби краще відправлятися в перевірені місця і з досвідченим грибником.
Якщо ви не знаєте, як збирати гриби, але дуже хочете приготувати найсмачніший маринад для них на зиму, щоб здивувати всіх своїми кулінарними здібностями, сходіть в супермаркет. Гливи і печериці ще ніхто не списував з рахунків.
Правила консервації
Перед маринуванням будь-які гриби потрібно підготувати. Для початку їх перебирають і ретельно промивають. Занадто великі гриби розрізають на частини. Обов’язково гриби потрібно піддати термічній обробці, тільки от час варіння у кожного сорту свій, зокрема:
- білі гриби проварюють приблизно 25-30 хвилин;
- маслята і підосичники – 15-20 хвилин;
- лисички та опеньки краще розрізати на капелюшки та ніжки, оскільки перші зваряться за півгодини, а другим знадобиться приблизно 45 хвилин.
Готовність грибів визначають по їх розташуванню в каструлі. Якщо гриби добре проварилися, вони осідають на дно. Не забудьте в процесі варіння постійно знімати піну шумівкою.
Тепер про небезпеку. Гриби можуть стати причиною розвитку ботулізму. Щоб цього уникнути, банки потрібно піддавати стерилізації. Всі шкідливі бактерії і мікроорганізми загинуть при температурній позначці в 120°. А щоб грибочки після маринування не потемніли в банці, їх потрібно обшпарити окропом і залишити в такому вигляді на 10 хвилин.
Не всякий гриб в руки беруть…
… Так, не всякий гриб у кошик кладуть. Якщо ви любите збирати гриби, то напевно вже пробували білі. Їх смак забути неможливо. Швидше записуйте простий рецепт маринаду білих грибів на зиму. Пам’ятайте, що гриби підступні. З вигляду грибочок може бути красивим, як мухомор, але насправді неїстівним. Не знаючи броду, не лізьте у воду, точніше, в ліс.
Склад:
- сіль поварена середнього помелу – 3 ч. л.;
- 2 скл. води;
- чорний перець-горошок – 16 шт.;
- 2 шт. лаврових листочків;
- 4 шт. суцвіття гвоздики;
- 4 ст. л. оцтової кислоти з концентрацією 30%;
- ½ ч. л. цукрового піску.
Приготування:
- Гриби ретельно переберемо. Будь-які плоди, на яких є пошкодження або темні плями, викидаємо.
- Добре промиємо грибочки, при необхідності можна скористатися щіткою.
- Білі гриби великі, тому ми їх наріжемо шматочками.
- Викладаємо грибочки у велику жароміцну каструлю, заливаємо відфільтрованою водою і ставимо на вогонь.
- Як тільки вода закипить, засікаємо рівно 30 хвилин.
- На помірному вогні варимо гриби до готовності.
- Поки гриби варяться, можемо зайнятися банками. Промиваємо їх і стерилізуємо. Можна в автоклаві. Якщо такого пристосування немає, то по-старому – над парою.
- Відварені гриби виймаємо шумівкою і поки викладаємо в окрему миску.
- У каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукровий пісок, прянощі і спеції.
- Додаємо оцтову кислоту і все перемішуємо.
- Ставимо маринад на вогонь і доводимо до стану кипіння.
- Гриби розкладаємо в стерильній ємності, а потім заливаємо киплячим маринадом.
- Гарненько закатуємо кришки.
- Банки ставимо догори дном і закутуємо. До повного охолодження банки не розкриваємо.
- Якщо ви зробили все правильно і маринад не помутнів, через пару місяців можна буде провести дегустацію.
Просто і зі смаком!
Ми вже розповіли вам, як приготувати маринад для грибів на зиму. Підосичники, опеньки, маслюки, підберезники можна маринувати швидкими способами. Тільки зберігати таку консервацію потрібно виключно в холодильнику.
Але є й традиційні способи маринування грибів. Саме такий рецепт ми зараз вам і розповімо.
Склад:
- 1 кг маслюків;
- 1 головка часнику;
- 4 ст. л. солі кухонної середнього помелу;
- 5 шт. лаврових листочків;
- 1 ч. л. перцю-горошку.
Приготування:
- Точно так само, як і в попередньому рецепті, гриби перебираємо, ретельно промиваємо і при необхідності подрібнюємо.
- Досвідчені кулінари радять маленькі грибочки маринувати цілком.
- Викладаємо маслюки в глибокий посуд, заливаємо водою і ставимо на помірний вогонь.
- Коли рідина закипить, засікаємо 20 хвилин.
- Після закінчення відведеного часу грибочки ретельно промиваємо проточною водою і викладаємо в друшляк.
- В окрему каструлю наливаємо 1 л води.
- Додаємо 2 ст. л. солі і ретельно розмішуємо.
- Доводимо до кипіння маринад, а потім додаємо в нього гриби.
- Як тільки маринад закипів повторно, додамо лист лавра і відставимо каструлю з плити.
- Ємності для консервації заздалегідь стерилізуємо разом з кришками.
- Відразу ж розкладаємо гриби разом з маринадом в банки.
- Додаємо чорний перець-горошок і часникові зубчики.
- Щільно закатуємо кришки, закутуємо банки і залишаємо до повного охолодження.
- Підсумок – апетитні і хрусткі маслюки.
Маринуємо печериці
Банку консервованих печериць купити простіше, але не дешевше. А ось самостійно замаринувати свіжі печериці – правильне рішення. За лічені хвилини ви зможете законсервувати кілька баночок, які будуть паличкою-виручалочкою до святкового столу.
Склад:
- 2-3 шт. зубчиків часнику;
- 2 шт. лаврового листя;
- 1 ч. л. кухонної солі дрібного помелу;
- 8-10 шт. перцю-горошку;
- 1 ч. л. лимонної кислоти;
- 1 скл. води;
- ½ ч. л. цукрового піску;
- 0,5 кг свіжих печериць.
Приготування:
- Печериці перебираємо, викидаємо пошкоджені і зіпсовані гриби.
- Ретельно промиваємо їх і поки викладаємо в друшляк.
- В товстостінну каструлю згідно рецептурним пропорціям наливаємо воду.
- Ставимо її на плиту і на помірному вогні доводимо до стану кипіння.
- Тепер додаємо спеції і прянощі, сіль та цукровий пісок, лимонну кислоту.
- Все ретельно перемішуємо до повного розчинення цукру і солі.
- В маринад викладаємо гриби і залишаємо на 20-30 хвилин.
- Потім гриби можна розкласти по банках і залити цим маринадом.
- Зберігати такі гриби краще в холодильнику.
Щоб вибрати кращий для себе маринад, потрібно спробувати різні рецепти. Мариновані гриби – це насолода гурмана і улюблена закуска багатьох чоловіків. Саме грибочки чудово смакують з горілкою. Зробіть таку заготовку, і ви не пошкодуєте. Приємного апетиту!