Рецептів лимонних пирогів сотні, вони готуються на основі пісочного тіста, листкового, або дріжджового здобного. Пироги з лимонами бувають закритими, відкритими, у формі кошичків і кексів. Загальним для всіх десертів є вишуканий солодко-кислий смак і різкуватий приємний аромат, який заповнює всю кухню.
Лимонні пироги люблять як професійні кондитери, так і домогосподарки, це відмінний десерт, що можна приготувати на свято або просто, щоб попити чай в колі сім’ї.
Простий пиріг з лимоном, незважаючи на швидкість його приготування і мала кількість інгредієнтів, виходить неймовірно смачним, повітряним і соковитим.
Щоб приготувати лимонний десерт для гостей, які несподівано повідомили про швидкий прихід, знадобляться наступні продукти:
Приготування пирога дуже просте. Спочатку потрібно розтопити масло, змішати його з цукром, додати яйця, добре перемішати. Влити склянку молока, додати сік і цедру, далі, постійно помішуючи, висипати кокосову стружку.
В кінці додати борошно, щоб тісто було рідким, як для млинців. Вилити його у форму і поставити в розігріту до 170 градусів духовку приблизно на 45 хвилин. Готовність пирога перевірити зубочисткою.
Любителям цитрусових точно сподобається ніжний і повітряний пиріг з лимоном і апельсином. Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:
Борошно потрібно перетерти з м’яким маслом. Дріжджі покласти в склянку з теплим молоком, додати цукор.
Почекати, поки дріжджі розчиняться, потім змішати вміст склянки з борошном і маслом, вимісити тісто, посолити його і поставити на півгодини в холодильник. Після закінчення часу, дістати його і поділити на три рівні частини. Одну частину тіста розкачати, викласти на деко або у форму для запікання.
Далі готується начинка. З лимонів і апельсинів видаляються кісточки, можна зрізати шкірку, якщо не подобається її гіркуватий присмак. Фрукти перемелюються в кухонному комбайні або блендері. До отриманої кашки потрібно додати склянку цукру і перемішати.
Половину начинки для пирога з лимона і апельсина слід викласти на тісто, зверху покласти ще один лист тіста, знову начинку і накрити третім листом. Змастити жовтком, проколоти зубочисткою по всьому верху, поставити в духовку, нагріту до 180 градусів, хвилин 40-50.
Подавати до столу і розрізати остиглим, щоб не розвалився. Якщо замість апельсина використовувати яблука, вийде чудовий лимонно-яблучний пиріг, який вразить своїм смаком навіть гурманів.
На основі пісочного тіста можна приготувати безліч пирогів, будь то вишневий, полуничний, лимонний, з яблуками або смородиною. У будь-якому випадку виходить дуже смачно і ситно. Для тіста знадобиться 350 г борошна, 2 столові ложки цукру, 200 г масла, 1/4 чайної ложки солі і чайна ложка соди. Для начинки потрібно взяти 2 лимона, склянка цукру, неповну столову ложку крохмалю.
Спочатку потрібно розм’якшити масло, порізавши його на шматочки і залишивши постояти при кімнатній температурі.
Поки масло тане, треба подрібнити лимони: можна натерти їх на тертці або покласти в блендер, попередньо порізавши на шматки і видаливши кісточки. До лимонної кашки додати цукор і крохмаль, перемішати.
Рецепт пісочного тіста відомий всім кулінарам, як любителям, так і професіоналам. До маслу додається цукор і сіль, перемішується, потім насипається борошно і сода. Вимішане тісто ділиться на дві частини: велику і трохи менше, приблизно четверту частину від усього обсягу.
Маленький шматочок можна покласти в морозилку на 10-15 хвилин, щоб його легше було натерти на тертці. Великий шматок тіста розкочується і укладається на деко або у форму для випікання.
Зверху виливається начинка, а на неї кладеться потерте тісто. Далі деко ставиться в духовку, розігріту до 190 градусів, на 45 хвилин. Подають пісочний пиріг з лимонами остившім.
Якщо пісочний пиріг досить калорійний, то сирний можна їсти і тим, хто стежить за фігурою. Він здатний втамувати спрагу смачненького і при цьому не відкладеться зайвими кілограмами в самих невідповідних місцях.
Дієтичний пиріг з лимоном і творогомготовится з таких інгредієнтів:
тісто Готується дуже просто, якщо є блендер. Лимон ріжеться на шматочки і з нього видаляються кісточки. Шматочки подрібнюються в блендері до відносно однорідної маси, потім додається сир, цукор і яйця, все добре збивається.
Далі до вмісту висипається борошно і соду, все знову збивається. Готове тісто потрібно викласти у форму і поставити в духовку на півгодини або трохи менше, випікати при температурі 180 градусів.
Лимонна меренга являє собою пісочний пиріг з лимонним курдом (начинка) і збитими білками (меренга).
Цей пиріг виходить неймовірно смачним, ніжним і красивим. З першого разу приготувати його ідеально виходить не у всіх, але з часом більшість кулінарів освоюють техніку і створюють власні шедеври. Процес приготування меренги займає спочатку досить багато часу, проте результат вартий втрачених годин.
Згідно з рецептом лимонного пирога з меренгою знадобляться наступні інгредієнти.
Для тесту: 155 г вершкового масла, 225 г борошна, пів чайної ложки солі, 5-6 столових ложок холодної води,
Для курда: 3 лимона, 400 мл молока, склянка цукру, 4 жовтки, 3 столові ложки крохмалю (краще кукурудзяного, але можна і картопляного), 80 г масла.
Для меренги: 200 г цукру і 4 білка.
Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього слід просіяти борошно, насипати до неї солі, додати шматочки масла (бажано з морозильника) і швидко порубати тісто з борошном, використовуючи ніж і виделку.
Коли масло і борошно добре зчепляться, слід вливати по столовій ложці крижану воду і поступово вимішувати тісто. Потім його поставити в холодильник, через півгодини дістати, розкачати і викласти у форму.
Добре утрамбувати, проколоти виделкою по всій поверхні і застелити зверху пергаментом або фольгою. Покласти на лист вантаж, наприклад, нут або горох, це потрібно, щоб зберегти форму. Поставити в духовку на 25 хвилин, випікати при 200 градусах.
Поки тісто печеться, можна приготувати курд. Слід натерти цедру одного лимона вичавити сік з трьох лимонів, потрібно 125 мл соку. Молоко треба вилити в сотейник, додати до нього цукор і довести до кипіння.
Жовтки розтерти з крохмалем, додати до них молоко, постійно помішуючи. Поставити суміш на повільний вогонь і помішувати. Коли суміш почне загусати, слід додати цедру, сік лимона і масло невеликими шматочками, безперервно при цьому помішуючи. Тримати курд на вогні приблизно 2-3 хвилини, поки крем не стане однорідним, потім зняти.
Готове тісто слід дістати з духовки і дати охолонути. В цей час можна приготувати меренгу. Для цього білки кладуть у миску, до них додають цукор, і все це ставиться на водяну баню, так щоб миска з білками не торкалася води. Білки перемішують з цукром до повного його розчинення, потім починають збивати на низьких обертах.
Коли суміш стане каламутною, обороти збільшуються. Коли в мисці утворюється біла маса, при піднятті віночка буде залишатися невелике піднесення, потрібно прибрати білки з лазні і поставити в миску з холодною водою. Збивати до повного охолодження білків. Меренга готова.
Тепер потрібно з’єднати всі частини пирога: курд налити в тісто і прикрасити зверху меренгою. Можна просто викласти шапку або зробити красиві трояндочки. Поставити пиріг в нагріту до 150 градусів духовку на 10 хвилин, щоб меренги трохи підрум’янилися.
Шедевр кулінарії готовий, залишилося тільки спробувати і отримати справжню насолоду!