Батьківщиною лазаньї вважається Італія, а саме область Емілія-Романья. Спочатку її випікали у печі на сковороді без ручок. В наш час лазанью готують, як правило, в духовці, проте її також можна спекти і в мультиварці. Незважаючи на те що лазанья – італійське блюдо, готують її по всьому світу.

Класична лазаньяЛазанья являє собою багатошарове блюдо, яке складається з декількох шарів тіста, між якими знаходяться начинка, соус і сир. І хоча це не саме просте у приготуванні блюдо, створити лазанью вдома цілком можливо.

Головне, запастися свіжими продуктами і терпінням, оскільки часу на весь процес готування йде досить багато.

Класична лазанья

Щоб приготувати класичну лазанью, необхідні чотири основних інгредієнта: листи тесту, соус болоньєзе, бешамель, сир пармезан. Однак не варто радіти, адже все це доведеться готувати самостійно.

Звичайно ж, листи можна купити в магазині, це заощадить час, а за смаком вони такі ж приємні. Але якщо строго слідувати рецептом доведеться готувати тісто самостійно. Для листів тіста потрібно взяти:

  • 600 грам пшеничного борошна твердих сортів;
  • 3 яйця;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 100 мілілітрів холодної борошна.

Борошно слід просіяти на стіл, вбити в неї яйця, вилити оливкову олію, додати сіль, вилити воду і почати місити тісто. Вимішувати тісто рекомендується якомога довше, щоб воно вийшло більш пластичним.

Після того як тісто досягло потрібної консистенції, слід скачати його в кулю і залишити на півгодини під рушником при кімнатній температурі. Через 30 хвилин потрібно порізати кулю на три частини, кожну розкачати товщиною 1,5 мм, не більше.

Потім розрізати тісто на прямокутні листи, накрити рушником і дати трохи підсохнути. Відтепер питання, як вдома готують лазанью, а точніше – її листи, виникати не повинно.

Коли листи готові, можна приступати до соусу болоньєзе. Для нього знадобляться наступні інгредієнти:

  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 100 грам грудинки;
  • 500 грам яловичини;
  • 150 мл червоного або білого вина;
  • 1 склянку м’ясного бульйону;
  • томати у власному соку для пюре;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • орегано;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • сіль, перець.

Тепер пора дізнатися, як готують соус для лазаньї. Спочатку потрібно почистити цибулю і моркву, порізати їх кубиками і обсмажити на сковороді на оливковій олії, можна додати черешок селери.

Додати грудинку, нарізану кубиками, потім порзане м’ясо, налити червоне вино і почекати, поки воно випаруватися.

Далі, додати томатну пасту, помідори, перетерті в пюре, висипати орегано, приблизно пів чайної ложки, поперчити, посолити і влити склянку бульйону. Готувати болоньєзе під кришкою на повільному вогні 1-2 години, періодично помішуючи.

Поки соус болоньєзе нудиться на одній конфорці, на сусідній можна приготувати пасту бешамель. Для нього знадобляться:

  • 50 грам борошна;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 700 мілілітрів молока;
  • сіль і мускатний горіх.

Лазанья з лавашаВ каструлі слід розтопити вершкове олію, висипати до нього борошно, ретельно перемішати. Влити тепле молоко, постійно помішуючи, довести соус до кипіння.

Додати мускатний горіх і сіль, переключити плиту на малий вогонь і варити 5 хвилин, не забуваючи заважати. Соус повинен вийти не занадто густим.

Тепер можна натерти пармезан і дізнатися, як приготувати лазанью. На дану кількість соусу болоньєзе і бешамель знадобиться приблизно 250 грам аркушів тесту і 150 грам пармезану.

Якщо використовуються сухі листи для лазаньї, куплені в магазині, їх потрібно попередньо трохи відварити. Досить варити листи 3-4 хвилини в солоній воді з краплею олії, потім викласти їх на рушник і трохи підсушити.

Якщо використовуються саморобні листи, можна відразу приступати до укладання лазаньї.

Отже, як готують класичну лазанью? Форму для неї необхідно змастити вершковим маслом, на дно викласти трохи болоньєзе і бешамель, потім шар листів тіста, далі йде соус болоньєзе, бешамель, тертий пармезан, знову листи, соуси, сир – так 5-6 шарів.

наприкінці викладаються листи і поливаються бешамельем. Випікати лазанью потрібно в духовій шафі 20-30 хвилин при температурі 180 градусів, потім знизити до 160 градусів і потримати лазанью в духовій шафі ще хвилин 20. Готову страву розрізати краще трохи остившім.

На основі цього рецепта можна зробити більш просту лазанью з фаршем. Замість грудинки і м’яса використовувати фарш зі свинини і яловичини, інші етапи залишаються колишніми.

Лазанья з лаваша

Крім традиційного рецепту лазаньї існують різні модифікації страви. Однією з найпростіших вважається лазанья з лаваша. Готується вона набагато швидше, але виходить дуже смачною. Цікаво, як приготувати лазанью з лаваша?

Для початку потрібно зібрати інгредієнти, на одну лазанью знадобиться:

  • пів кіло курячого фаршу;
  • 4 вірменських лаваша;
  • 100 мілілітрів вершків 10%-жирності;
  • 1 цибулина;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 50 грам свіжого базиліка;
  • 400 грам сиру;
  • 400 мілілітрів молока;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 50 грам вершкового масла;
  • сіль, перець.

Тепер можна приступати до готування. Цибулю потрібно почистити, порізати і обсмажити на рослинному маслі на сковороді, поки він не стане м’яким. Потім додати до нього фарш, посмажити його на сильному вогні 5 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.

Далі, слід додати томатну пасту, поперчити, посолити, перемішати, переключити плиту на менший вогонь і тушкувати 5 хвилин. Влити вершки, додати подрібнений базилік і накрити кришкою, тушкувати 7 хвилин. Зняти з плити і дати охолонути. Потім начинку поділити на три частини.

В іншій сковороді або каструлі розтопити вершкове масло, всипати борошно і обсмажувати її 3 хвилини. Частинами вливати молоко, постійно помішуючи, посолити, можна додати трохи перцю. Як тільки соус закипить, зняти його з вогню. Він повинен бути по консистенції як сметана.

Залишилося натерти сир на тертці і укласти лазанью. Спочатку потрібно змастити форму білим соусом, потім йде лаваш, начинку із фаршу, сир, знову лаваш, білий соус, начинка, сир і т.д., в кінці всі накрити лавашем, рясно полити білим соусом і посипати сиром.

Відправити в духовку, розігріту до 180 градусів, випікати до появи рум’яної скоринки.

Знаючи, як готувати лазанью з фаршем з лаваша, будь-яка господарка зможе здивувати гостей смачним і ситним блюдом.

Лазанья в мультиварці

Це блюдо готується практично так само, як у духовці. Спочатку треба приготувати начинку, тобто соус болоньєзе, потім бешамель. Можна використовувати готові листи з магазину, але краще саморобні, оскільки їм легше надати круглу форму, щоб простіше було укладати в чашу мультиварки.

Лазанья в мультиварціСоуси рекомендується готувати на плиті, щоб не мити кожен раз мультиварку. Проте можна використовувати і саму мульти.

Тоді для болоньєзе слід вибирати спочатку режим «випічка», на якому слід довести всі інгредієнти до кипіння, а потім переключити на «гасіння» і готувати ще 1-1,5 години, періодично заглядаючи в чашу і додаючи за потребою трохи води.

Але соус повинен вийти густим, так що води багато не треба. Бешамель можна готувати на режимі «гасіння» або «суп». Рецепт такий же, як у класичній лазіння.

Соуси і листи готові, сир натерли, можна дізнатися, як готувати лазанью в мультиварці. Чашу необхідно змастити рослинним маслом, покласти лист лазаньї, зверху соус болоньєзе, потім бешамель, сир, наступний лист, соуси, сир і т.д. Самий верхній шар – лист лазаньї, рясно змащений бешамель.

Тепер потрібно закрити каструлю і вибрати режим «випічка», готувати 1 годину, якщо мультиварка не дуже потужна, то 1 годину 20 хвилин. За 10-15 хвилин до готовності потрібно посипати лазанью залишилися сиром.

Приємного вам апетиту та вдалих експериментів!