Запитайте у свого знайомого, чи знає він страву,яка підіймає гемоглобін. Напевно, відповідь буде така – “Смажена куряча печінка.” Про цю бюджетну і дуже корисну страву знають практично всі. Але мало хто вміє правильно готувати. Скільки смажити курячу печінку на сковорідці та інші тонкощі, розкриваємо в нашій статті.
Кулінарні тонкощі
Про курячу печінку можна сказати багато хорошого: розписати її калорійність, склад і корисні властивості. Але тих, хто не дотримується принципів здорового харчування, такі моменти цікавлять мало, а набагато корисніше їм дізнатися про її смакові якості та секрети приготування. І тут варто сказати, що куряча печінка виграє за всіма параметрами у своїх побратимів. Приготувати її будь-яким способом можна всього лише за 20 хвилин, що дуже піднімає цінність субпродукту в очах господинь.
Як смажити курячу печінку на сковорідці? Досвідчені кулінари радять зконцентрувати увагу на наступних моментах:
- Куряча печінка – продукт дуже ніжний, тому якщо хочете отримати соковиту страву, час смаження на сковорідці не повиннен перевищувати 20 хвилин в соусі і 5-7 хвилин в паніровці.
- Краще всього використовувати незаморожені продукти. Охолоджена в морозилці печінка дасть зайвий сік і буде тушкуватися замість того, щоб обзавестися гарною золотистою скоринкою, хоча тут вже кому як більше подобається.
- Перед тим як виймати курячу печінку, перевірте її готовність простим натисканням на м’якоть. Готова печінка повинна лише злегка прогинатися всередину.
- Набагато смачніше і ніжніше печінка вийде, якщо обсмажити її не в соняшниковій олії, а у вершковому маслі.
Що стосується спецій, то для субпродуктів можна вибрати практично все, що забажає ваша душа. З нею гармонійно поєднуються часник, карі, гострий чилійський перець, лавровий лист і свіжа зелень. Поціновувачі «високої» кулінарії дуже люблять готувати курячу печінку з додаванням десертного вина. Ми приготуємо її в сметанному соусі з лимоном.
Ароматна печінка з вершковим соусом
Швидше, та і набагато простіше приготувати курячу печінку в сметані – універсальному соусі для більшості страв. Її м’який вершковий смак ідеально поєднується з гарніром з печених овочів, картопляним пюре, відварним рисом, гречаною кашкою і свіжими овочами. Такою стравою можна урізноманітнити своє повсякденне меню.
Склад:
- ½ кг курячої печінки;
- ½ ст. сметани;
- 1 головка цибулі;
- ½ ст. борошна;
- 4 ст. л. соняшникової олії;
- 1 ст. бульйону або кип’яченої води;
- сіль і спеції – за смаком.
Приготування:
- Заздалегідь підготуйте всі необхідні інгредієнти.
- Печінку викладіть в друшляк, промийте під холодною водою, очистіть субпродукт від жиру і непотрібних плівок.
- Якщо шматочки печінки занадто великі, наріжте їх нетовстими смужками. Обваляйте в борошні.
- Розігрійте сковорідку з олією і обсмажте в ньому печінку, періодично помішуючи, протягом 5 хвилин.
- Очистіть і поріжте півкільцями цибулину, додайте її до печінки.
- Через 2-3 хвилини смаження, коли цибуля стане прозорою, додати в сковорідку сметану і тушкуйте страву під кришкою ще 5 хвилин.
- Після цього відкрийте кришку і обережно влийте в сковороду бульйон або кип’ячену воду. Туди відправте улюблені спеції, розмішайте і доведіть все до кипіння на сильному вогні.
- Як тільки бульйон завирує, зменшіть вогонь до мінімуму, знову накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте далі.
- Подавати готову страву найкраще з картопляним гарніром або гречаною кашею. Приємного апетиту!
Смажена печінка з лимонною заправкою
Цей рецепт курячої печінки на сковорідці відрізняється від звичайного тільки тим, що немає необхідності возитися з цибулею, щоб субпродукти залишилися соковитими. Справа в тому, що смажити печінку ми будемо в борошняному клярі, а потім додамо до готової страви трохи лимонної заправки. Ви напевно ще не куштували такого, але запевняємо, що залишитесь задоволені.
Склад:
- 400 г курячої печінки;
- 1 ст. л. соняшникової олії;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. розм’якшеного вершкового масла;
- 1 лимон;
- прянощі і спеції – за смаком.
Приготування:
- На самому початку займіться підготовкою печінки до смаження. Гарненько промийте субпродукт під краном, висушіть паперовим рушником, звільніть м’якоть від плівки і інших сполучних тканин.
- В окремій мисці змішайте суміш трав. Відтінити смак курячої печінки зможуть такі прянощі: орегано, часник, мелений перець чорний і білий, паприка, чебрець і сіль.
- Розігрійте сковорідку з сумішшю масла та олії.
- Обваляйте печінку в спеціях і викладіть в жаровню. Обсмажте кожен шматочок на середньому вогні до появи рум’яної скоринки.
- Видавіть сік з половинки лимону і змішайте його з 1 столовою ложкою оливкової олії.
- Готову печінку з сковороди перекладіть на порційну тарілку і побризкайте лимонно-масляною сумішшю.
- Подайте смачну і ароматну страву до столу. Приємного вам апетиту!
Шукайте зручний варіант печені або доповнення до гарніру на обід? Немає нічого простіше – приготуйте курячу печінку. Тим більше тепер вам відомо про неї все: час смаження, технологічні особливості і навіть те, які прянощі краще додати. Радуйте себе і своїх близьких новими смачними стравами щодня.