Незважаючи на досить «худий» склад, пісні голубці дуже поживні і смачні, особливо якщо їх готувати згідно перевірених рецептів. Буває й таке, що гості, які не знайомі з технологією приготування страви, навіть не підозрюють про відсутність м’яса в ній.
Головна відмінність цього варіанту голубців від класичного «м’ясного» полягає тільки в наборі інгредієнтів, а подальша технологія приготування така ж. Страву можна запікати в духовці, томити на сковороді, варити в мультиварці або в простій каструлі. Начинку можна загорнути в листя савойської, пекінської або звичайної капусти. Ну а в якості підливи виступає грибний або томатний соус.
Овочева версія
Пісні голубці з рисовою крупою і овочами — відмінний варіант комплексної другої страви. Трохи попоравшись, ви отримуєте і гарнір, і овочеву закуску.
Отже, для приготування голубців з овочами і рисовою кашею потрібні такі продукти:
- качан капусти;
- склянка рису;
- пара морквин;
- цибулина;
- перець, лаврове листя, сіль;
- пісне масло;
- 0,5 ст. томатного соку або 2 ст. л. томатної пасти;
- свіжа зелень.
Спосіб приготування:
- Рис заливається водою у співвідношенні 1 до 2. Відварюємо його до напівготовності;
- Овочі ріжуться, і смажаться на рослинній олії до того моменту, поки вони не стануть золотисто-оранжевими;
- В кашу додаємо половину смажених овочів, сіль і перець;
- Потім слід зварити капусту не до повної м’якості, а так, щоб листя добре скручувалося, але не рвалося. Зазвичай достатньо варити її 5 хв після закипання;
- Перед тим як положити начинку, обріжте тверді прожилки з листя;
- Після цього можете загортати кашу з овочами в листя, і складати голубці у каструлю, на дно якої налийте трохи води;
- Каструля ставиться на малий вогонь, і в ній страва томиться до повного розм’якшення капустяного листя;
- В цей час можете підготувати підливку. Для неї необхідно протушити томатний сік і решту підсмажених овочів;
- У каструлю з майже готовими голубцями виливається соус, додається лавровий лист і різана свіжа зелень.
Голубці з картоплею
Пісні голубці можна зробити навіть з картоплею, для цього потрібні такі інгредієнти:
- 10 листів капусти;
- 4 картоплини;
- три цибулинки і 2 морквини;
- лаврове листя, сіль, перець, свіжа зелень;
- пісне масло;
- 2 зубці часнику.
Спосіб приготування:
- Капуста пропарюється, з листів зрізаються тверді прожилки.
- Ді картоплини відварюються, а інші дві – просто натираються сирими.
- Овочі смажаться, а варена картопля розминається в пюре.
- Після цього два види картоплі змішуються з половиною смажених овочів, соляться, перчаться, і загортаються в заздалегідь підготовлені листи капусти.
- Голубці складаються в каструлю, туди ж наливається трохи кип’яченої води і додаємо залишок смажених овочів і лаврове листя.
- Страва має томитися на малому вогні 15 хв, після чого її подають із зеленню і нарізаним часником.
Голубці для лінивих і дуже зайнятих
Якщо немає часу на приготування ситної і дієтичної страви, запропонуйте своїм рідним пісні ліниві голубці, для приготування яких потрібні такі інгредієнти:
- 2 ст. гречки;
- качан капусти;
- 4 ст. води;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- цибулина;
- 4 зубці часнику;
- 2 ст. л. маргарину;
- 650 мл томатного соусу;
- по ложці паприки, меленого чорного перцю і солі.
Спосіб приготування:
- Каша вариться у підсоленій воді.
- На сковорідці розтоплюється маргарин і в ньому смажаться часник з цибулею.
- Гречка змішується з засмажкою, солиться, перчиться і посипається паприкою.
- З качана капусти вирізається серединка, а сам він розділяється на листки. Кожен листок ріжеться на смужки.
- Форма для запікання змащується олією, на дно кладеться шар капустяних смужок, а зверху частина начинки, і так чергується до закінчення інгредієнтів.
- Все заливається соусом, і запікається протягом двох годин при температурі 220 градусів.
«Грибне» задоволення
Пісні голубці, які ми пропонуємо зробити з рисом і грибами подаються з томатним соусом з магазину, або томатною підливою власного приготування.
Для приготування цієї ароматної і смачної страви вам потрібно:
- півсклянки сухого рису;
- 300 г печериць;
- качан капусти;
- одна морквина;
- 2 цибулини;
- 3 ст. л. олії;
- спеції та сіль – за смаком;
- 0,5 ст води і півбанки консервованих помідор.
Технологія приготування голубців з грибами така:
- Від качана потрібно відокремити найбільш великі листочки, і тільки їх проварити в підсоленій воді;
- На рослинній олії спочатку смажать цибулю, потім крупно натерту моркву і порізані кубиками гриби;
- Засмажка солиться, перчиться і посипається коріандром;
- Рис вариться в підсоленій воді до напівготовності;
- Потім рис слід змішати з засмажкою, і простежити, щоб суміш вийшла трохи пересоленою;
- Скручуємо голубці, складаємо їх в каструлю, заливаємо водою, змішаною з томатним соком, і доводимо до кипіння на малому вогні. Потім каструлю ставимо в духовку, і там страва томиться ще півгодини при температурі 200 градусів.
Ми більш ніж впевнені, що запропоновані нами пісні страви, порадують смаком, подарують тривале відчуття ситості, і не дозволять порушити правила Великого Посту.