Страви на основі м’яса часто з’являються на столі, а основний їх інгредієнт переважно закуповується про запас, після чого зберігається в морозильній камері. Мудрі хазяйки попередньо ріжуть його на шматочки, щоб полегшити подальше приготування, але навіть у такому випадку нерідко виникає питання, як правильно і швидко розморозити продукт.
Здавалося б, про що тут думати: витягнути шматок з морозильної камери, покласти на стіл і чекати. Якщо зробити це вранці, то до вечора, навіть якщо температура в приміщенні нижче середньої, він вже відтане і буде придатний до подальших кулінарних дій. Однак, як стверджують фахівці, це не кращий спосіб зміни температурного середовища для продуктів тваринного походження. До речі, це стосується і риби, і морепродуктів.
Справа в тому, що при неправильній технології розморожування продукти тваринного походження не тільки втрачають частину вітамінів і мікроелементів, тим самим втрачаючи свою цінність, але і отримують цілий набір хвороботворних мікроорганізмів, які стрімко зароджуються і розмножуються в теплі. Тому, чим довше ви тримаєте розморожений шматок на столі, тим вища ймовірність пізніше від приготованої їжі отримати нетравлення, або гельмінтів.
Слідкуйте за ступенем розмороження: в ряд страв можна використовувати продукт, який не повністю розморозився. Наприклад, якщо ви плануєте просто посмажити шматочок м’яса, то його потрібно трохи потримати в теплі, щоб можна було нарізати. Якщо ж це фарш, то доведеться чекати повного розмороження.
І тут у господинь нерідко виникає запитання: а в якій воді швидше розморозити м’ясо – в теплій чи холодній?
Занурити м’ясо треба в чисту крижану воду, де зміни температури будуть відбуватися поступово, а сам продукт не обвітриться в процесі, тому збереже свою свіжість.
Правда, таке розморожування не буде швидким. Але, якщо ви поставите посуд з м’ясом під проточну воду, то руйнування «крижаних кайданів» піде швидше. Але це все одно буде дуже довгий процес, та й витрата води чимала.
Найбільш правильним варіантом розморожування м’яса професіонали вважають переміщення крижаного шматка з морозильної камери на нижню полицю холодильника. Безумовно, потрібно взяти велику миску, інакше сік від розмороження забруднить всю поверхню холодильника. В таких умовах м’ясо може розморожуватися близько 8-10 год, а то й добу, але гарантовано не зіпсується, якщо тільки у вас раптово не відключать електроенергію.
Проте всі ці класичні правила і рекомендації актуальні в разі наявності великої кількості часу. А що робити, якщо потрібно терміново отримати розморожений шматок?
Існує кілька перевірених часом і професіоналами способів швидкого розмороження м’ясних продуктів, але перш ніж перейти до їх вивчення, варто сказати, що не для кожної страви і не для кожної ситуації ці методи доступні.
При запіканні невеликих шматків м’яса в духовці, або при їх варінні, деякі господині часом не розморожують їх зовсім, а відразу загортають у фольгу або кидають в окріп. Що стосується запікання, то в такому випадку потрібно ставити продукт в холодну духовку і він рівномірно (наскільки це можливо в даній ситуації) відтане, прогріється і приготується. Однак такий спосіб можливий лише з невеликими порційними шматочками (близько 100-150 г). В основному це актуально для напівфабрикатів: тюфтельок, котлет і т. д.
Професіонали впевнені, що навіть самий безпечний спосіб не зрівняється з класичною процедурою повільного розморожування.
Якщо вам принциповий смак страви, то краще почекати: наведені нижче методи в тій чи іншій мірі погіршать консистенцію і смакові якості продукту, хоч і по максимуму збережуть його користь.
Багатьох господинь цікавить, як швидко розморозити м’ясо без мікрохвильовки та духовки. Фахівці пропонують такі варіанти:
Слід пам’ятати про те, що швидкість розморожування у маленьких шматків вища, ніж у великих, тому при закладенні свіжих шматків м’яса в морозилку поділіть їх на невеликі порції – так у майбутньому ви істотно заощадите час і сили. І пам’ятайте, що максимальна тривалість перебування м’яса в теплому приміщенні – 2 години.