Страви на основі м’яса часто з’являються на столі, а основний їх інгредієнт переважно закуповується про запас, після чого зберігається в морозильній камері. Мудрі хазяйки попередньо ріжуть його на шматочки, щоб полегшити подальше приготування, але навіть у такому випадку нерідко виникає питання, як правильно і швидко розморозити продукт.

Як правильно розморожувати м’ясо у домашніх умовах?

Здавалося б, про що тут думати: витягнути шматок з морозильної камери, покласти на стіл і чекати. Якщо зробити це вранці, то до вечора, навіть якщо температура в приміщенні нижче середньої, він вже відтане і буде придатний до подальших кулінарних дій. Однак, як стверджують фахівці, це не кращий спосіб зміни температурного середовища для продуктів тваринного походження. До речі, це стосується і риби, і морепродуктів.

морожене м'ясо

  • Перше, про що варто пам’ятати, працюючи з такою їжею – це не допускати повторного заморожування/розморожування м’яса і не давати йому перележати в теплі.

Справа в тому, що при неправильній технології розморожування продукти тваринного походження не тільки втрачають частину вітамінів і мікроелементів, тим самим втрачаючи свою цінність, але і отримують цілий набір хвороботворних мікроорганізмів, які стрімко зароджуються і розмножуються в теплі. Тому, чим довше ви тримаєте розморожений шматок на столі, тим вища ймовірність пізніше від приготованої їжі отримати нетравлення, або гельмінтів.

  • Професіонали нагадують: правильне розморожування – повільне.
  • Контролюйте процес розморожування: це найголовніший момент, який допоможе вам не допустити описаної вище ситуації.

Слідкуйте за ступенем розмороження: в ряд страв можна використовувати продукт, який не повністю розморозився. Наприклад, якщо ви плануєте просто посмажити шматочок м’яса, то його потрібно трохи потримати в теплі, щоб можна було нарізати. Якщо ж це фарш, то доведеться чекати повного розмороження.

  • М’ясо птиці рекомендовано розморожувати тільки на решітці, під яку підставлена ємність для збору рідини. Якщо залишити його на тарілці, плаваючи «у власному соку», то воно може стати джерелом сальмонели.
  • Найкращий спосіб підготувати м’ясо – це занурити його в чисту воду.

І тут у господинь нерідко виникає запитання: а в якій воді швидше розморозити м’ясо – в теплій чи холодній?

розморожування м’ясаЗанурити м’ясо треба в чисту крижану воду, де зміни температури будуть відбуватися поступово, а сам продукт не обвітриться в процесі, тому збереже свою свіжість.

Правда, таке розморожування не буде швидким. Але, якщо ви поставите посуд з м’ясом під проточну воду, то руйнування «крижаних кайданів» піде швидше. Але це все одно буде дуже довгий процес, та й витрата води чимала.

  • Хочете прискорити розморожування? Після того, як верхній шар відтане, розріжте шматок на кілька частин. Недолік способу – він підійде не для всіх страв.

Найбільш правильним варіантом розморожування м’яса професіонали вважають переміщення крижаного шматка з морозильної камери на нижню полицю холодильника. Безумовно, потрібно взяти велику миску, інакше сік від розмороження забруднить всю поверхню холодильника. В таких умовах м’ясо може розморожуватися близько 8-10 год, а то й добу, але гарантовано не зіпсується, якщо тільки у вас раптово не відключать електроенергію.

  • Для продукту у вакуумній упаковці можна вдатися до маленьких хитрощів: за 1,5-2 год до початку роботи з м’ясом відправити його в посуд з теплою (40-45 градусів) водою. Але до цього воно повинне постояти в холодильнику, щоб не було занадто сильного температурного перепаду. І піддавати таким діям можна продукт тільки у вакуумі.

Проте всі ці класичні правила і рекомендації актуальні в разі наявності великої кількості часу. А що робити, якщо потрібно терміново отримати розморожений шматок?

Експрес-розморожування

Існує кілька перевірених часом і професіоналами способів швидкого розмороження м’ясних продуктів, але перш ніж перейти до їх вивчення, варто сказати, що не для кожної страви і не для кожної ситуації ці методи доступні.

швидке розморожування м'яса

  • Великі шматки піддавати примусовому розморожуванню не можна, тому що, поки відтане серцевина, верхній шар вже обвітриться або висохне. Крім того, це негативно позначиться на смакових якостях і користь м’яса істотно знизиться.
  • Для приготування стейка швидке розморожування або навіть готування скрижанілого шматка неприпустиме: м’ясо не прожариться рівномірно, і всередині воно буде не просто medium rare, а сирим і з порушеною структурою.
  • Піддавати експрес-розморожуванню бажано м’ясо, яке згодом не повинне тримати форму. Наприклад, для бульйону або тушкованого м’яса ці методи цілком підійдуть, а для котлет або начинок у пироги ні.
  • Якщо вас цікавить, як швидко розморозити м’ясо для шашлику, можна скористатися наведеними нижче способами, але з обережністю: краще провести термічну обробку (на 5-7 хв), а потім порубати великий шматок на дрібніші і замаринувати його за рецептом. Поки м’ясо буде настоюватися в холодильнику, воно повністю розмерзнеться.

При запіканні невеликих шматків м’яса в духовці, або при їх варінні, деякі господині часом не розморожують їх зовсім, а відразу загортають у фольгу або кидають в окріп. Що стосується запікання, то в такому випадку потрібно ставити продукт в холодну духовку і він рівномірно (наскільки це можливо в даній ситуації) відтане, прогріється і приготується. Однак такий спосіб можливий лише з невеликими порційними шматочками (близько 100-150 г). В основному це актуально для напівфабрикатів: тюфтельок, котлет і т. д.

Як швидко розморозити м’ясо без втрати його якості?

Професіонали впевнені, що навіть самий безпечний спосіб не зрівняється з класичною процедурою повільного розморожування.

розморозка м'яса у мікрохвильовціЯкщо вам принциповий смак страви, то краще почекати: наведені нижче методи в тій чи іншій мірі погіршать консистенцію і смакові якості продукту, хоч і по максимуму збережуть його користь.

  • Мікрохвильова піч. Один з найбільш простих і доступних способів. Навіть у бюджетних моделей існує функція «defrost», яка дозволяє прискорювати розмороження невеликих шматків. Час роботи мікрохвильовки встановлюється в залежності від ваги продукту. Враховуйте, що проводити розморожування на звичайному режимі, при якому ви нагріваєте їжу, не можна. І, безумовно, в такому режимі розморожувати краще недовго – 7-10 хвилин, інакше верхній шар почне варитися/запікатися. А сам шматок потрібно періодично перевертати.
  • Духовка. Доступність цього методу залежить від моделі – деякі з них мають режим вентилятора без нагріву, на якому зручно розморожувати продукти. Процес запускається за рахунок активних потоків холодного повітря, які діють на лід. На відміну від мікрохвильовки, тут можна розморозити великі шматки. Якщо такої функції немає, можна просто поставити агрегат грітися до 30 градусів – цього буде достатньо, щоб не запекти сире м’ясо.

Багатьох господинь цікавить, як швидко розморозити м’ясо без мікрохвильовки та духовки. Фахівці пропонують такі варіанти:

розморожування м'яса у мультиварці

  • Спробувати скористатися мультиваркою в режимі «пар» або пароваркою. Краще, якщо ви покладете туди м’ясо в вакуумі, щоб зберегти його структуру. Тривалість – не більше 10 хвилин. Цей спосіб підійде тим, кому потрібно довести продукт до стану, коли його можна нарізати в замороженому стані.
  • Скористатися вентилятором. Хитрі господині використовують фен з функцією холодного повітря, але практика показує, що він не настільки холодний, щоб зовсім ніяк не впливати на їжу. Проте вентилятор повітряний потік точно не зігріє, а процес розморожування м’яса прискорить.
  • У холодну пору року (осінь-зима, початок весни) можна поставити тарілку з м’ясом біля відчиненого вікна, але продукт повинен бути у вакуумі і не потрапляти під прямі сонячні промені.

Слід пам’ятати про те, що швидкість розморожування у маленьких шматків вища, ніж у великих, тому при закладенні свіжих шматків м’яса в морозилку поділіть їх на невеликі порції – так у майбутньому ви істотно заощадите час і сили. І пам’ятайте, що максимальна тривалість перебування м’яса в теплому приміщенні – 2 години.