Серед яловичих субпродуктів першої групи виділяється такий орган, як серце. Це згусток тонких м’язових волокон загальною масою 1,5-2 кг. Найтовстіша частина серця покрита жировим шаром, тут же знаходяться великі кровоносні судини. Але ці частини зазвичай видаляються ще при обробці.
Даний продукт дуже цінується, за своїми поживними якостями поступається хіба що чистій яловичині. При правильній термічній обробці можна домогтися ніжного смаку страви. Чому ж корисно яловиче серце?
Субпродукт нерідко включається в меню дієтичного, лікувального та лікувально-профілактичного раціонів харчування. Особливо рекомендується вживати підліткам і людям похилого віку, а також людям, що страждають від надлишку ваги. Спеціальний раціон передбачений професійним спортсменам і жінкам в положенні.
Калорійність яловичого серця всього 87-96 ккал, відвареного – 75 ккал, смаженого – 86,4 ккал.
Серед достоїнств субпродукту виділяють високу енергетичну цінність (понад 60% білків), а також наявність ряду корисних речовин.
Субпродукт – джерело вітамінів, макро – і мікроелементів. Так, наприклад, вміст вітамінів В-групи в 6 разів вище, ніж, власне, в м’ясі, а заліза (Fe) – в 1,5. Високий зміст магнію (Mg), містяться калій (K), фосфор (P), цинк (Zn), натрій (Na), кальцій (Ca), марганець (Mn) та ін. З вітамінів, крім В-групи, виділяють:
Важливими складовими продукту тваринного походження залишаються: протеїн, жири, вуглеводи, ненасичені жирні кислоти, холестерин, зола, амінокислоти.
Корисні якості продукту проявляються за рахунок такого багатого складу. Так, завдяки білку, стимулюються і зміцнюють захисні функції організму. Вітамінно-мінеральний «коктейль» яловичого серця благотворно впливає на стан волосся, нігтів, шкірного покриву. Продукт рекомендований в якості низькокалорійного здорового харчування при захворюваннях ССС, ЦНС, анемії.
Відзначено, що дієтичний раціон з включенням в меню цього субпродукту, дозволить пацієнту швидше відновити сили після операцій, травм, інфекційних хвороб.
Хром в сукупності з піридоксином (В6) допомагає контролювати рівень цукру і холестерину в крові, стимулює метаболізм клітин, посилює регенеруючі властивості тканин, має ранозагоювальний і протисклеротичний ефект.
Амінокислоти беруть участь в процесах утворення ферментів, необхідних для формування структурних зв’язків клітин і тканин. Чим ще корисно яловиче серце?
При регулярному вживанні (2-3 рази на тиждень) активізується робота травного тракту і підтримується нормальний рівень кислотно-лужного балансу. Неоціненний продукт при відновленні сил і поповненні енергетичних запасів організму.
Але навіть при настільки великому позитивному впливі, вживання яловичого серця може бути негативним. Так, через пуринові основи в організмі накопичується сечова кислота. Як наслідок – послаблення проникності капілярів, розвиток остеохондрозу, подагри.
Надмірна любов до білкової їжі надає істотне навантаження на нирки. Надлишок протеїнів призводить до послаблення кісткових тканин, так як в процесі перетравлення витрачається більше енергії (більше кальцію). Холестерин, який може накопичуватися, може призвести до утворення атеросклерозу та інших проблем в роботі серцево-судинної системи.
Як кажуть дієтологи, всього повинно бути в міру, в їжі завжди потрібно зберігати баланс. Не забувайте, що недолік вуглеводів яловичого серця компенсується за рахунок овочевих гарнірів. Не забувайте про рослинну клітковину, якої є багато в злакових. Вибирайте ті техніки обробки харчових продуктів, за рахунок яких страви з субпродуктів не будуть надто важкими.