Курку люблять, мабуть, всі – і дорослі, і діти. Саме тому вона часта гостя на столі – як на повсякденному, так і на святковому. Дієтичне м’ясо може бути сухуватим на смак, і комусь це подобається, а комусь ні. Якщо ви належите до тих, кому подобається соковита курка, вам варто дізнатися про те, як можна приготувати її в духовці.

Це нескладно, потрібно лише підібрати підходящий рецепт і прислухатися до порад досвідчених кухарів.

Кілька рекомендацій

На що потрібно звернути увагу при приготуванні страви?

  • Необов’язково використовувати олію в процесі приготування. В даний час на прилавках магазинів можна знайти масу засобів, які допоможуть досягти потрібного результату. Щоб соковита курка в духовці добре пропеклась, можна використовувати поліетиленові рукави (вони можуть бути зроблені і з нейлону), що мають кліпси, які  володіють такою властивістю, як жаростійкість. В рукаві продукти обробляються гарячими потоками повітря, які створюються всередині нього, що і дозволяє страві бути соковитою;
  • курка в духовціЗамість рукава використовують  і фольгу. В неї м’ясо можна загортати, але можна і просто вистелити  дно форми або дека. Досвід кухарів показує, щоб зробити курку соковитою потрібно обгортати її у фольгу, бо при такому варіанті сік залишається всередині;
  • Досягти результату можна і при обробці продуктів у спеціальній формі. Бажано, щоб вона була виготовлена з кераміки або чавуну, оскільки ці матеріали прогріваються рівномірно та поступово;
  • Якщо ви запікаєте м’ясо невеликими шматочками, краще використовувати форму у вигляді горщиків. Частини курки середніх розмірів краще пекти у фользі, а курку цілком – в рукаві, так само як і великі шматки;
  • Якщо ви запікаєте птицю цілком, треба випотрошити її, після чого ретельно вимити, а потім за допомогою рушника обсушити.
  • Перед обробкою продукту слід обмазати його спеціями ззовні і в середині.

Приготування птиці цілком

Деяким господиням здається, що цей процес складний. Насправді приготувати соковиту курку духовці неважко, і ось як це робиться.

Інгредієнти:

  • курка в духовці цілкомЦіла тушка середнього розміру – 1 шт.;
  • Часник – кілька зубців;
  • Гірчиця – 1 ст. л.;
  • Майонез – 3 ст. л.;
  • Спеції.

Спосіб приготування:

  1. Натираємо птицю спеціями і часником.
  2. Готуємо маринад. Для цього змішуємо гірчицю з майонезом, додаємо до компонентів трохи солі, ретельно розмішуємо.
  3. Натираємо курячу тушку маринадом всередині і зовні, відправляємо її в холодильник приблизно на годину.
  4. Деко натираємо соняшниковою олією, викладаємо на нього курку, зверху накриваємо фольгою.
  5. Духовка повинна бути розігріта до температури 180 градусів.
  6. Випікати її потрібно протягом 40 хвилин, але якщо ви взяли велику тушку, приготування курки в духовці займе близько години.
  7. Далі потрібно зняти фольгу і поставити страву запікати ще протягом 10-ти хвилин. Це необхідно для появи апетитної хрусткої скоринки.

З картоплею

Дуже смачною вийде страва, якщо курку приготувати з картоплею

Інгредієнти:

  • курка з картоплею в духовціКартопля – 5 шт.;
  • Курча середнього розміру – 1 шт.;
  • Аджика або карі – за смаком;
  • Олія рослинна;
  • Прованські трави або інші спеції за смаком;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  1. Щоб приготувати страву, для початку потрібно курча натерти гірчицею, сіллю, спеціями, і дати  настоятися протягом півгодини.
  2. Чистимо картоплю, промиваємо, подрібнюємо у формі соломки, солимо.
  3. Розігріваємо духовку до температури 180 градусів.
  4. Форму змащуємо олією, викладаємо в неї курча, грудинкою вгору.
  5. Кільцем навколо курчати викладаємо картоплю, посипаємо інгредієнти травами.
  6. Наступне, що потрібно зробити, – поставити форму в духовку приблизно на третину години.
  7. Виймаємо страву, акуратно розмішуємо картоплю, щоб вона рівномірно пропеклася.
  8. Ставимо форму назад в духовку, де страва має  пробути протягом третини години. Цього повинно бути достатньо для появи скоринки.
  9. Готову страву перекладаємо в тарілки, подаємо з аджикою.

Найпростіший рецепт

Приготування займе трохи часу.

Інгредієнти:

  • Курка невелика – 1 шт.;
  • Спеції, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо птицю, обсушуємо її за допомогою рушника.
  2. Натираємо сіллю, спеціями, даємо помаринуватися протягом чверті години.
  3. Обгортаємо птицю фольгою.
  4. Духовку розігріваємо, а далі потрібно запікати курку при температурі 190 градусів протягом 30 хвилин.
  5. Тепер відкриваємо фольгу і даємо пропектися страві ще протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів.
  6. Готову страву подаємо з будь-яким гарніром.

Соковите філе

До складу страви входять інгредієнти, які надають їй надзвичайно ніжний смак.

Готувати філе потрібно із таких продуктів:

  • смачна страва з запеченої куркиВершки високої жирності – 1 стакан;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Сир твердих сортів – 100 г;
  • Філе – 1 кг;
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Французька гірчиця – 1 ч. л.;
  • Спеції;
  • Чебрець – 3 гілочки.

Спосіб приготування:

  1. Філе промиваємо, обсушуємо за допомогою рушника, натираємо спеціями.
  2. Обсмажуємо його на сковороді до появи рум’яної кірочки.
  3. Далі змішуємо гірчицю і вершки, додаємо подрібнений часник, чебрець, трохи солі, розмішуємо.
  4. Сир натираємо на терці.
  5. Перекладаємо філе у форму для випікання (або на деко), заливаємо соусом з вершків та гірчиці.
  6. Зверху посипаємо тертим сиром і ставимо в духовку.
  7. Процес запікання займе близько третини години (максимум півгодини). Температура при цьому повинна бути  близько 190 градусів.
  8. Приготована страва вийде соковитою, ніжною, ароматною і з апетитною скоринкою.

Ось такі рецепти ви можете використовувати для приготування соковитої курки в духовці. В будь-який з них ви можете вносити свої корективи, використовуючи улюблені спеції, додаткові інгредієнти до маринадів.