Як приготувати смачну, соковиту курку в духовці?
Курку люблять, мабуть, всі – і дорослі, і діти. Саме тому вона часта гостя на столі – як на повсякденному, так і на святковому. Дієтичне м’ясо може бути сухуватим на смак, і комусь це подобається, а комусь ні. Якщо ви належите до тих, кому подобається соковита курка, вам варто дізнатися про те, як можна приготувати її в духовці.
Це нескладно, потрібно лише підібрати підходящий рецепт і прислухатися до порад досвідчених кухарів.
Кілька рекомендацій
На що потрібно звернути увагу при приготуванні страви?
- Необов’язково використовувати олію в процесі приготування. В даний час на прилавках магазинів можна знайти масу засобів, які допоможуть досягти потрібного результату. Щоб соковита курка в духовці добре пропеклась, можна використовувати поліетиленові рукави (вони можуть бути зроблені і з нейлону), що мають кліпси, які володіють такою властивістю, як жаростійкість. В рукаві продукти обробляються гарячими потоками повітря, які створюються всередині нього, що і дозволяє страві бути соковитою;
- Замість рукава використовують і фольгу. В неї м’ясо можна загортати, але можна і просто вистелити дно форми або дека. Досвід кухарів показує, щоб зробити курку соковитою потрібно обгортати її у фольгу, бо при такому варіанті сік залишається всередині;
- Досягти результату можна і при обробці продуктів у спеціальній формі. Бажано, щоб вона була виготовлена з кераміки або чавуну, оскільки ці матеріали прогріваються рівномірно та поступово;
- Якщо ви запікаєте м’ясо невеликими шматочками, краще використовувати форму у вигляді горщиків. Частини курки середніх розмірів краще пекти у фользі, а курку цілком – в рукаві, так само як і великі шматки;
- Якщо ви запікаєте птицю цілком, треба випотрошити її, після чого ретельно вимити, а потім за допомогою рушника обсушити.
- Перед обробкою продукту слід обмазати його спеціями ззовні і в середині.
Приготування птиці цілком
Деяким господиням здається, що цей процес складний. Насправді приготувати соковиту курку духовці неважко, і ось як це робиться.
Інгредієнти:
- Ціла тушка середнього розміру – 1 шт.;
- Часник – кілька зубців;
- Гірчиця – 1 ст. л.;
- Майонез – 3 ст. л.;
- Спеції.
Спосіб приготування:
- Натираємо птицю спеціями і часником.
- Готуємо маринад. Для цього змішуємо гірчицю з майонезом, додаємо до компонентів трохи солі, ретельно розмішуємо.
- Натираємо курячу тушку маринадом всередині і зовні, відправляємо її в холодильник приблизно на годину.
- Деко натираємо соняшниковою олією, викладаємо на нього курку, зверху накриваємо фольгою.
- Духовка повинна бути розігріта до температури 180 градусів.
- Випікати її потрібно протягом 40 хвилин, але якщо ви взяли велику тушку, приготування курки в духовці займе близько години.
- Далі потрібно зняти фольгу і поставити страву запікати ще протягом 10-ти хвилин. Це необхідно для появи апетитної хрусткої скоринки.
З картоплею
Дуже смачною вийде страва, якщо курку приготувати з картоплею
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.;
- Курча середнього розміру – 1 шт.;
- Аджика або карі – за смаком;
- Олія рослинна;
- Прованські трави або інші спеції за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Щоб приготувати страву, для початку потрібно курча натерти гірчицею, сіллю, спеціями, і дати настоятися протягом півгодини.
- Чистимо картоплю, промиваємо, подрібнюємо у формі соломки, солимо.
- Розігріваємо духовку до температури 180 градусів.
- Форму змащуємо олією, викладаємо в неї курча, грудинкою вгору.
- Кільцем навколо курчати викладаємо картоплю, посипаємо інгредієнти травами.
- Наступне, що потрібно зробити, – поставити форму в духовку приблизно на третину години.
- Виймаємо страву, акуратно розмішуємо картоплю, щоб вона рівномірно пропеклася.
- Ставимо форму назад в духовку, де страва має пробути протягом третини години. Цього повинно бути достатньо для появи скоринки.
- Готову страву перекладаємо в тарілки, подаємо з аджикою.
Найпростіший рецепт
Приготування займе трохи часу.
Інгредієнти:
- Курка невелика – 1 шт.;
- Спеції, сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Промиваємо птицю, обсушуємо її за допомогою рушника.
- Натираємо сіллю, спеціями, даємо помаринуватися протягом чверті години.
- Обгортаємо птицю фольгою.
- Духовку розігріваємо, а далі потрібно запікати курку при температурі 190 градусів протягом 30 хвилин.
- Тепер відкриваємо фольгу і даємо пропектися страві ще протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів.
- Готову страву подаємо з будь-яким гарніром.
Соковите філе
До складу страви входять інгредієнти, які надають їй надзвичайно ніжний смак.
Готувати філе потрібно із таких продуктів:
- Вершки високої жирності – 1 стакан;
- Часник – 4 зубчики;
- Сир твердих сортів – 100 г;
- Філе – 1 кг;
- Рослинна олія – 2 ст. л.;
- Французька гірчиця – 1 ч. л.;
- Спеції;
- Чебрець – 3 гілочки.
Спосіб приготування:
- Філе промиваємо, обсушуємо за допомогою рушника, натираємо спеціями.
- Обсмажуємо його на сковороді до появи рум’яної кірочки.
- Далі змішуємо гірчицю і вершки, додаємо подрібнений часник, чебрець, трохи солі, розмішуємо.
- Сир натираємо на терці.
- Перекладаємо філе у форму для випікання (або на деко), заливаємо соусом з вершків та гірчиці.
- Зверху посипаємо тертим сиром і ставимо в духовку.
- Процес запікання займе близько третини години (максимум півгодини). Температура при цьому повинна бути близько 190 градусів.
- Приготована страва вийде соковитою, ніжною, ароматною і з апетитною скоринкою.
Ось такі рецепти ви можете використовувати для приготування соковитої курки в духовці. В будь-який з них ви можете вносити свої корективи, використовуючи улюблені спеції, додаткові інгредієнти до маринадів.