Фрикадельками ми називаємо маленькі кульки з м’яса, які можна приготувати одним з сотні способів. Але щоб ваше блюдо було смачним, поживним і радувало домочадців, скористайтесь одним із наведених нижче рецептів. І ще: курячі фрикадельки можна подавати з відвареною картоплею, рисом або гречкою, їсти як самостійну страву, і додавати в супи.
М’ясні кульки в сметані
Це блюдо готується швидко, але, незважаючи на це, завжди поглинається з не меншою швидкістю.
Для його приготування потрібно поступити таким чином:
- На сковороді на оливковій або рослинній олії потрібно спасерувати одну середню цибулину;
- Перемолоти на м’ясорубці 500 грам курячого філе;
- В одній ємності змішати курячий фарш, спасеровану цибулину і 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю. Суміш посолити і додати в неї улюблені спеції;
- Руками, змоченими в чистій воді, потрібно сформувати однакові кульки, після чого обсмажити їх на сковороді з усіх боків;
- Потім у склянці гарячої води розчинити кубик курячого бульйону;
- В окремому сотейнику розтопити 20 г олії, туди ж всипати ложку борошна, і все це залити готовим бульйоном;
- У соус влити склянку сметани, після чого вміст сотейника має закипіти;
- У такому сметанному соусі фрикадельки потрібно кип’ятити не більше 5 хвилин, після чого їх можна сміливо подавати на стіл, як у гарячому, так і в холодному стані.
Тушковані курячі фрикадельки в томатному соусі, готуються аналогічним чином, тільки сама заливка готується інакше:
- Одне саше томатної пасти розводиться 300 мл гарячої води;
- Зв’язується букетик з свіжого розмарину, зеленого базиліка, орегано і чебрецю;
- Окремо натирається столова ложка свіжого імбирного кореня;
- Рецепт заливки виглядає наступним чином: у великій ємності змішується літр консервованих помідорів, сік з пари-трійки соковитих апельсинів, розведена у воді томатна паста, сік одного лайма, 4ст.л. соєвого соусу, трохи цукру і наш букетик зі свіжої зелені;
- Соус потрібно добре проварити, регулярно помішуючи, і як тільки помідори повністю розваляться, викласти в нього заздалегідь обсмажені фрикадельки.
Як бачите, курячі фрикадельки в сметанному або томатному соусі готуються швидко. За півгодини вийде створити дійсно ситне і універсальне блюдо.
Готуємо м’ясні кульки в мультиварці
Сучасна техніка давно спрощує життя господинь, але тільки мультиварка здатна приготувати за них повноцінний обід, вечерю або десерт. Було б несправедливо не використовувати цей агрегат у своїх цілях, і не приготувати курячі фрикадельки в томатному соусі в мультиварці.
В принципі, спочатку все робиться аналогічно першим двом рецептам: через м’ясорубку пропускається потрібна кількість філе (0,5 кг), до нього додається одне свіже яйце, 2 ст. л. розмочених панірувальних сухарів і улюблені спеції. Все добре вимішується і ставиться в холод на півгодини. За цей час в мультиварці готується сама заливка.
Для цього потрібно:
- Включити прилад в режимі «смаження», і спасерувати в його чаші одну дрібно посічену цибулину;
- Потім у цій же мультиварці протушковується пів-літри томатного соку, до нього додаються два подрібнених часникових зубчики, пучок зеленого базиліка, сіль і перчик за смаком;
- Всьому цьому треба дати закипіти, а тим часом сформувати фрикадельки і обваляти їх у панірувальних сухарях;
- Перед відправкою в мультиварку, м’ясні кульки можна обсмажити, а якщо мова йде про дієтичну страву, то в чашу приладу їх закладають в сирому стані;
- Як тільки заливка закипить, в неї кладуть фрикадельки, мультиварка переводиться в режим «тушкування», і не вимикається протягом мінімум півгодини.
Аналогічним чином в мультиварці готуються і курячі фрикадельки в вершковому соусі або сметанному. Для останнього в чаші приладу слід спочатку змішати, а потім прогріти суміш з двох зубчиків часнику, звичної зелені і спецій, 300 грам тертого твердого сиру і 0,5 літра вершків жирністю від 10% до 20%.
М’ясні кульки, як додаток до першої страви
Рецепт курячих фрикадельок для борщу, солянки або супу дійсно універсальний. Робляться вони елементарно: у мисці змішується фарш з курячого філе, пасерована морква і цибуля, спеції і зелень.
Кругляш потрібно буде формувати або двома чайними ложками, або вологими руками. Додають їх у процесі варіння супу, відразу після закладання в нього овочевої засмажки. Щоб кульки не розвалилися, протягом декількох секунд їх треба потримати на ложці в киплячій воді.
М’ясні кульки в духовій шафі
Курячі фрикадельки, приготовлені в духовці, являють собою ніжне, повітряне і вишукане блюдо, особливо якщо в процесі його приготування використовувався сир.
Але, про все по порядку:
- Спочатку робиться сам фарш. Для цього в глибокій ємності добре вимішується подрібнене куряче філе, сіль і перець, шматок розмоченого в молоці хліба, терта сира цибулина;
- На цьому етапі в масу можна додати відварений рис. Фрикадельки з рисом виходять дуже поживними;
- Деко обов’язково застеляється пергаментом, змащується олією, і тільки потім на нього викладаються кульки з м’яса;
- Щоб таке блюдо в духовці вийшло ніжним і не сухим, на кожну фрикадельку слід нанести сіточку з майонезу;
- Потім курячі фрикадельки посипаються тертим сиром, і запікаються в духовці протягом півгодини.
Як бачите, рецепт курячих фрикадельок для запікання, варіння або смаження супу не має істотних відмінностей. Головне – це приготувати смачний соус, і не переборщити зі спеціями. Тут вже орієнтуйтеся на свій смак і уподобання своєї сім’ї.