Лікер Бейліз – один з найпопулярніших алкогольних напоїв, однаково затребуваний і як самостійний напій, і як ароматизуючий інгредієнт у випічці або в гарячих напоях, і як яскрава нотка вершкового смаку в коктейльній гамі.
Бейліз – улюблений напій багатьох представниць прекрасної статі, але і рідкісний чоловік відмовиться від кави або коктейлю з цим смачним алкоголем. До вершкового смаку алкоголю ідеально підходить гіркота кавових зерен і натурального шоколаду, саме тому він часто є складовою складних міцних сумішей типу грог або коктейлів.
Лікери, особливо їх солодкий різновид, потребуюь особливого етикету пиття, про який буде корисно дізнатися не тільки завсідникам ресторанів, барів і кафе, але і тим, хто збирається вживати солодкий алкоголь вдома, в романтичній або святковій обстановці. Але спочатку здійснимо невеликий історичний екскурс в 1974 рік – рік народження найвідомішого лікеру в світі.
Батьківщина лікерного алкоголю марки Бейліз – Ірландія – країна казкових ельфів і кращого у світі віскі. Саме там вперше знаменитий алкоголь був випробуваний і випущений в масове виробництво. Дивно, але склад напою зовсім не винаходився протягом багатьох років – його появі світ зобов’язаний випадковості.
Співробітники ірландського підприємства Gilbeys of Ireland намагалися привернути увагу до продукції своєї компанії, шляхом створення нового алкоголю, смак якого був би не тільки міцним і терпким, але і приємним. Змішували компоненти навмання і так тривало до тих пір, поки один з експериментаторів – Девід Дэнд не влив у шейкер з віскі неабияку кількість вершків.
Дэнд був підкорений солодким і незвичайним присмаком отриманого коктейлю, але напій не мав потрібної стійкості середовища, щоб зробити його самостійною одиницею продажів. Над формулою сьогоднішнього Baileys ентузіасти з Gilbeys of Ireland билися ще кілька років.
І їм, нарешті, вдалося створити склад, в якому віскі і вершки перетворювалися в одне ціле. Повний рецепт зберігається в суворій таємниці, але відомо що, в час доопрацювання формули винахідники доповнили алкогольно-вершковий букет з нотками карамелі, ванілі, шоколаду і цукру і отримали на виході дивовижний продукт, смак якого по-справжньому підкорив світ.
Про популярність другого національного напою Ірландії крім віскі свідчать вражаючі цифри – понад 85% продажів серед всіх різновидів лікерної продукції на всій земній кулі належить цьому бренду.
Цінують Baileys не тільки за смак, але і за незмінну якість продукту (контроль за якістю у виробника поставлений ідеально)- негативні відгуки про солодкий вершковий алкоголь зустріти важко: є незадоволені надмірною солодкістю, але, як відомо, на смак і колір товаришей немає».
Класичний вершковий Baileys не єдиний варіант лікеру з цією назвою. З 2005 року в магазинах і барах можна знайти варіації зі смаками м’яти і шоколаду, карамелі і кави, які також знайшли своїх шанувальників більш ніж в 200 країнах світу. Однак, однозначним фаворитом залишається все ж Бейліз Оріджінал.
Виробництво саме цього оригінального лікерного напою забезпечує прибуток не лише заводу-виробнику Baileys, але і майже половині всіх молочних ферм Ірландії – на виготовлення мільйонних партій вершкового алкоголю №1 йде шалена кількість галонів вершків.
Бейліз – самий експортований напій зеленого ірландського острова – навіть найбільш відомі марки віскі не розкуповуються в такій кількості. Крім того, в його рецептурі немає ні консервантів, ні сильний хімічних складових, і, незважаючи на це «солодкий ірландець» має пристойний термін зберігання – більше 17 місяців.
Baileys настільки популярний, що існує безліч домашніх рецептів з відтворення цього солодкого алкоголю, однак, 100% збігу смаку не вдалося досягти жодному домашньому майстрові «ликероваріния».
Лікер з Ірландії цінують не тільки за його оригінальні смакові якості, але і за доступну ціну – цей бренд має одну з найнижчих цін серед лікерної продукції.
Як правильно пити і подавати Бейліз – питання, яке задає собі кожна людина, яка бажає спробувати цю дивовижну алкогольну суміш віскі і вершків. Дійсно, у цього лікеру є свої правила подачі та вживання, дізнатися про які буде вельми корисно.
Отже, перелічимо основні з них:
Вершкова насичена гама цього алкогольного складу однозначно буде погано поєднуватися з газованими інгредієнтами, з компонентами, які мають яскраво виражений цитрусовий смак, з натуральними соками з фруктів і ягід.
Коктейлі з Baileys найчастіше засновані на різних поєднаннях лікерних смаків (Б-52), з фруктами (алкогольні смузі), з іншим видом алкоголю і шоколаду, горілкою, кавою, морозивом.
На питання як саме пити Бейліз і як правильно і смачно пити Бейліз ми відповіли досить докладно, залишилося розглянути варіанти закусок до цього алкоголю зі смаком вершків.
Ідеальною закускою до десертного лікеру завжди будуть фрукти і солодощі. Вершкові нотки алкоголю зможуть дивовижно підкреслити смакові якості бананів, полуниці, шоколаду.
Бейлизом часто «заправляють» фруктові салати, відтіняючи ніжний присмак лікеру гіркими нотками какао.
Доречним буде запропонувати гостям до цього напою зефір, кавові тістечка, десерт тірамісу, будь-який вид морозива.
Baileys – один з тих рідкісних напоїв, які мають широкий спектр застосування. М’який смак вершків надає кулінарним стравам особливі вишукані нотки і тому «солодкий ірландець» так затребуваний у кондитерів всього світу.
Його додають в тісто для пирогів і кексів, використовують в кремах, соусах, цукеркових начинках, тортах.