Літо та осінь – час заготовляння припасів на зиму. У цей період у садах і на городах дозрівають різні культури. Роблячи припаси, багато воліють морозити або консервувати продукти, але є ще один простий спосіб, що допомагає зберегти корисні вітаміни та мікроелементи у фруктах – це сушка.
У цій статті ми розповімо, як сушать яблука і груші, щоб вони залишалися корисними і смачними протягом декількох років.
Компот з сухофруктів подобається багатьом людям. Для його приготування можна використовувати різні фрукти, заготовлені влітку або восени. Найчастіше це яблука і груші. Сушку з них можна купити в магазині або приготувати самостійно. Зробити це легко, особливо якщо знаєш як.
Для початку варто визначитися, які сорти підходять для сушіння, а які ні. Деякі воліють заготовлювати таким способом літні яблука, такі як білий налив і папіровка. Інші віддають перевагу осіннім сортам – Антонівці, Коричному або Зимовому пепін шафрану.
Звичайно, це особиста справа кожного, але найбільше підходять такі яблука:
Які яблука сушити ми розібралися, а тепер поговоримо про груші. Тут теж краще вибирати сорти з щільною м’якоттю і кам’янистими клітинами. Насіннєва камера повинна займати якомога менше місця. Підійдуть солодкі соковиті груші, без терпкого присмаку, такі як Лісова красуня, Лимонка, Вікторія або Улюблениця клаппа.
Для сушіння беруться добре визрілі, соковиті плоди.
Як сушити яблука на зиму? Для початку плоди повинні пройти попередню підготовку. Варто зазначити, що для такого типу консервування підходять і фрукти, зірвані з дерева і ті, що впали на землю.
На першому етапі їх миють і видаляють видимі пошкодження. Витирати їх не треба, краще викласти на сухий рушник і почекати поки вони самостійно просохнуть. Після цього їх калібрують.
На другому етапі плоди розрізають на часточки. Знавці рекомендують видалити серцевину і шкірку. Для цього існують спеціальні пристосування, але можна обійтися і без них.
На останньому етапі підготовки груші і яблука нарізати шматочками. Дрібні плоди просто ріжуть навпіл або залишають цілком, великі або середні фрукти розрізають на часточки і кружечки. Їх товщина може бути від 5 до 10 мм, але це тільки рекомендації, розміри можуть бути довільними.
Ще одна порада. В яблуках і більшості груш міститься дуже багато заліза, тому після розрізання вони швидко «іржавіють». Щоб цього уникнути і отримати біленькі шматочки сухофруктів, плоди рекомендують змочити в соляному розчині.
Для його приготування у літрі води розводять чайну ложку солі. В отриману рідину занурюють нарізані плоди і потім їх викладають на сонці або в теплому сухому приміщенні, щоб зайва волога стікла. Після цього їх сушать.
Існує кілька способів приготування сухофруктів. Найпростіший і розповсюджений це сушіння на свіжому повітрі під прямими сонячними променями. Цей спосіб підійде тим, хто живе у своєму домі або має дачний будиночок. Нарізані плоди викладаються на сітці або деку в один, максимум в 2 шари.
Щоб мухи та інші комахи не повзали по фруктах, їх накривають марлею. Виставивши тару на сонці, залишається тільки стежити, щоб сонце постійно потрапляло на сушку і періодично перевертати її з одного боку на інший.
Якщо сонця немає або немає можливості виставити фрукти на вулицю, можна скористатися іншим способом. Для цього треба дізнатися, як сушити яблука на нитках. Це просто. Оброблені плоди нанизуються на звичайну нитку, як намистинки.
Головне, не сильно притискати їх одну до одної, щоб був простір між часточками. Отримані гірлянди можна розвісити на горищі або в кухні. Приміщення має бути теплим і сухим. Раз на кілька днів яблука рухають, щоб вони не прилипали до нитки і один одного.
Ці 2 способи дуже довгі. Для отримання якісного продукту повинно пройти не менше 7-10 днів. Якщо ж треба переробити багато плодів і за короткий період, то слід вибрати мікрохвильову піч або аерогриль.
У першому випадку яблука і груші викладаються на тарілку невеликими порціями. Потужність не більше 300 кВт, час – 2 хвилини, якщо цього буде мало, можна додати ще 30 с. Після закінчення цього періоду часточки відразу ж дістають з печі і викладають на рушник для остигання. В аерогрилі можна за один раз обробити значно більшу кількість плодів.
Часточки викладаються на спеціальні сітки, які можна поставити в агрегаті у кілька поверхів. Сушать при температурі 100-120 градусів при малій швидкості охолодження. Періодично сітки міняють місцями, а часточки перевертають. Час приготування 1 година.
Ще як можна сушити яблука для компоту? Якщо є час, то краще за все використовувати духову шафу. Фрукти, висушені таким чином, виходять дуже смачними і довго зберігаються. Деко попередньо застеляють фольгою або папером для випічки, щоб часточки не прилипали. Після цього викладають груші і яблука рівним шаром.
Сушка відбувається в 3 етапи:
На першому етапі в духовці не повинно бути сильно жарко, досить 50-60 градусів. У такій температурі фрукти знаходяться не менше години. Періодично дверцята грубки відкриваються, щоб вийшов пар.
На другому етапі фахівці рекомендують дверцята трохи відкрити. При якій температурі сушаться яблука? Для періоду випарювання буде досить 75 градусів, плоди почнуть втрачати воду, яка буде виходити у вигляді пару, тому дверцята грубки не закривають.
Щоб часточки не підгоряли, фрукти регулярно перевертають. Час випарювання залежить від сорту і розмірів. Яблукам досить 4-6 годин, грушам – близько 10 годин.
На етапі стерилізації плоди остаточно підсушуються. Яблукам буде необхідно хвилин 30, груші краще потримати подовше. Робиться це при температурі 80-90 градусів при закритих дверцятах.
Після останнього етапу сушіння, сухофрукти дістають з духовки і викладають на чистий рушник, де вони остигають. Готові сухофрукти мають світлий жовтуватий відтінок, дуже еластичні і не ламаються. Це відмінні інгредієнти для компоту і вітамінного чаю.
Як правильно сушити яблука і грушки розібралися, залишилося з’ясувати, де і як їх зберігати. Добре висушені фрукти зберігають усі вітаміни і мінерали, які присутні у свіжих плодах. При правильному зберіганні та дотриманні технологій приготування сушка може зберігатися більше двох років.
Складати її рекомендується в матерчаті мішки, попередньо вимочені в сольовому розчині, а потім висушені і випрасувані. Це допоможе відлякати шкідників. Також сухі фрукти можна зберігати в скляних ємностях, що закриваються кришками і картонних коробках.
Тару з сухофруктами слід зберігати в добре провітрюваному, теплому приміщенні з низьким відсотком вологості. Приємного вам апетиту і ароматної вам зими!