Хліб в духовці на заквасці: білий, пшеничний, житній
Хліб – багатство у всі часи. Ще з давніх пір окраєць хліба вважався джерелом життя і сьогодні без нього не обходиться жодна трапеза. Ми пропонуємо влаштувати вдома маленький хлібозавод і приготувати хліб у духовці на заквасці. Покуштувавши такий ароматний, пишний, м’який і неймовірно смачний хліб, ви навряд чи захочете повернутися до магазинної випічкі.
Ой, хліб, хлібець, колоски пшеничні…
Будь-яка їжа без хліба – це порожнеча. Ситність трапези надає саме пшеничне багатство. У магазинах можна відшукати кілька десятків різновидів хліба. Але ось істинний пшеничний, бородинський або житній хліб зможе спекти тільки любляча мати і берегиня домашнього вогнища.
Білий хліб на заквасці в духовці вже давно став національним кулінарним надбанням. Приготувати цей хлібобулочний виріб можна без особливих зусиль. Якщо ви вперше йдете в пекарський клас, то без порад досвідчених господинь просто не обійтися. Уважно читайте, вивчайте і записуйте:
- Випічка хліба на заквасці в духовці – процес нелегкий, і для початку потрібно уважно вивчити рецепт. Пам’ятайте, що рецептурні пропорції – це закон. Ні більше, ні менше.
- Закваска для хліба готується з води, борошна грубого помелу і цукрового піску. Маленька хитрість: її можна використовувати і для приготування домашнього квасу.
- Щоб хліб під час випікання не пригорів, стінки духової шафи збризнемо попередньо водою.
- Для рівномірного випікання хлібної м’якушки вставимо кілька штук спагетті в тісто.
- Щоб дно хліба залишилося рум’яним і м’яким, поставимо внизу піддон з водою.
- Тісто треба вимішувати ретельно, але не сильно забивати, інакше такий хліб і об дорогу не розіб’єш.
- Гарячий хліб – це смачно, але краще дати йому час охолонути. Тоді м’якуш повноцінно дозріє.
- Щоб хліб зберіг свою м’яку скоринку, до повного охолодження накриємо його вологим рушником або серветкою.
Хліб на столі – достаток у домі
Сьогодні ми навчимося готувати житній хліб на заквасці в духовці. Закваску можна купити в готовому вигляді або зробити самостійно. Маленька хитрість: урізноманітнити смак домашнього хліба можна з допомогою цукатів, родзинок, кураги, насіння льону, кунжуту.
Хочете пораду? Спочатку на 15 хвилин відправляємо випічку у жарову шафу, нагріту до позначки в 200°, а потім знижуємо температуру на 10-20° і продовжуємо випікати хліб до готовності. В цілому приготування домашнього хліба займе близько однієї години.
Склад:
- 2 ст. закваски;
- 1 ст. теплої води;
- 1 ст. злакових пластівців;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 1 яблуко;
- 1 ст. житніх висівок;
- 1 ст. л. лляного насіння;
- житнє і пшеничне борошно грубого помелу – скільки візьме тісто.
Приготування:
- Виливаємо закваску в глибоку піалу. У такому вигляді залишимо її на півгодинки. Нам потрібна основа кімнатної температури.
- Додамо кип’ячену воду. Температура рідини повинна бути приблизно 35-36°.
- Візьмемо вівсяні пластівці. Можна брати чисті або суміш з 3 або 5 злаків.
- Додамо пластівці в закваску.
- Наступною на черзі буде сіль середнього помелу.
- Тепер додамо цукровий пісок.
- У гру вступає олія. Краще використовувати оливкову, рафіновану.
- Родзинкою нашого хліба стане яблуко. Очистимо його, подрібнимо на тертці і викладемо в піалу.
- Додамо висівки, краще взяти житні.
- Ось така суміш з різних інгредієнтів у нас виходить.
- Перемішуємо ретельно лопаткою наше тісто і залишаємо його в спокої на 2 години.
- Тепер додамо житнє борошно.Його можна навіть не просівати.
- На черзі у нас лляне насіння. При бажанні його можна подрібнити в ступці.
- Щоб завершити нашу картину, потрібно додати в тісто борошно пшеничне.
- Починаємо спочатку перемішувати тісто лопаткою або ложкою. Бачите, що маса вже збільшилася в обсязі, а пластівці вступили в активну реакцію з закваскою?
- Продовжимо заміс руками. Ось така липка і далеко не приваблива маса повинна вийти.
- Візьмемо жароміцну форму і змастимо її оліїю.
- Дно присиплемо висівками або житнім борошном.
- Змочуємо руки і викладаємо тісто у форму.
- Відправляємо хліб в духову шафу і протягом 15 хвилин випікаємо при температурі 200°, потім знижуємо її на 10-20° і продовжуємо готувати, поки випічка повністю не дозріє.
Тільки ангели з небес не просять хліба
Якщо ви звикли на своєму столі бачити білий хліб, то можна для випічки цього м’якого багатства використовувати пшеничне високосортне борошно. Давайте навчимося готувати пшеничний хліб на заквасці в духовці.
Склад:
- 315 мл. води;
- за смаком сіль;
- 455 г. пшеничного високосортного борошна;
- 60 мл. закваски.
Приготування:
- У глибоку чашу виливаємо закваску і додаємо відразу ж 115 мл. води.
- Слідом відправляємо в піалу 165 г. просіяного борошна.
- Все добре вимішуємо. Наша опара готова.
- Додаємо поступово просіяне борошно і вимішуємо тісто.
- Запам’ятайте ознаки правильного тіста для хліба: не дуже липке, еластичне, м’яке.
- В теплому місці залишаємо нашу опару на 5-6 годин.
- Якщо ви зробили все правильно, то після закінчення цього часу тісто збільшиться в об’ємі у 2,5-3 рази.
- Тепер приступимо до найтрудомісткішої роботи.
- Викладаємо тісто, при необхідності додаємо борошно і починаємо заміс.
- Нам доведеться попрацювати в середньому 15-20 хвилин.
- Дамо тісту час на відпочинок, а через 20 хвилин сформуємо хлібну заготовку.
- Устелюємо форму пергаментом і викладемо нашу заготовку.
- В теплому місці наполягаємо хліб протягом 2 годин. Бачите, яка пишна булка у нас вийшла?
- Перед термообробкою на поверхні хліба зробимо рівноцінні надрізи. Проявіть фантазію і створіть оригінальний візерунок.
- Тепер відправимо хліб у жарову шафу і будемо його випікати за всіма правилами, з якими ви вже ознайомилися.
Хліб – усьому голова. Недарма він вважається з давніх пір ознакою багатства. Єдиним хлібом і водою людина може насититися. Навчившись пекти хліб самостійно, ви отримаєте найвищий ступінь кулінарної майстерності. Приємного апетиту!