Пампушки без дріжджів: простий поетапний рецепт
Французькі кондитери можуть похвалитися ароматними і неймовірно смачними круасанами, а вітчизняні кулінари – пончиками. Таку випічку люблять практично всі і не тільки за її приголомшливий смак та апетитний вигляд. Сьогодні ми навчимося пекти пончики без дріжджів. Сподіваємося, наш рецепт займе почесне місце у вашій кулінарній книзі.
Традиції слов’янської кухні
Шукаєте простий рецепт пончиків без дріжджів? Тоді вам невимовно пощастило. У сьогоднішній статті ми докладно розповімо, як приготувати пишні, пористі, ароматні і неймовірно смачні пампушки.
Багато господинь вважають за краще готувати такий кондитерський виріб на дріжджовій основі. А ось початківцям-кулінарам можна спробувати спекти інші пончики.
Рецепт класичний без дріжджів, як правило, передбачає використання теплого молока або кефіру. У такому разі для підйому тіста потрібно додавати розпушувач або харчову соду. Вам не потрібно буде чекати, поки тісто підійде. Після замісу бездріжджове тісто можна розкачувати і пекти. Деякі професійні кондитери готують тісто для пампушок рідкої консистенції, як на оладки. Такі пончики викладаються на сковороду ложкою і схожі на маленькі пиріжки.
Перед тим як ви вивчите рецепт та підете на кухню втілювати у життя отримані кондитерські знання, давайте ознайомимося з рядом корисних порад:
- Пончики на бездріжджовій основі готуються з кефіру або молока. Можна використовувати і сироватку;
- Додатковий аромат та вершковий смак мають пончики, для приготування яких використовувався рецепт без дріжджів на молоці;
- Кефірну або молочну основу, як правило, нагрівають до температури 40-45°;
- Потім в рідині розмішують цукор, дрібнозернисту сіль і, звичайно ж, курячі яйця;
- Збивати масу до однорідності краще блендером або міксером. У ручному режимі для збивання тіста вам знадобиться більше часу;
- Для того щоб приготувати пористе тісто, потрібно додавати розпушувач;
- Можна використовувати і харчову соду, але гасити оцтом її не потрібно, якщо тісто готується на кефірній основі;
- Розпушувач краще змішувати з борошном попередньо;
- Високосортне борошно просівайте кілька разів, максимально насичуючи його киснем;
- Після змішування борошна з розпушувачем зразу ж починайте працювати з тістом, бо воно втратить свої властивості;
- Пончики обсмажуються на розігрітій соняшниковій рафінованій олії;
- Щоб позбутися надлишків олії, обсмажені пончики викладають на паперовий або тканинний рушник;
- Пончики можна спекти у чистому вигляді або з додаванням начинки;
- Для начинки традиційно використовують повидло, фруктові джеми, мак, варене згущене молоко;
- Зверху пончики можна присипати цукровою пудрою – це традиційний спосіб прикраси;
- Для надання пампушкам вишуканого смаку і неповторного аромату полийте їх сиропом, глазур’ю, шоколадом або кремом;
- У слов’янській кухні пончики роблять у формі бубликів;
- Тісто треба розкачати товщиною не більше 10 мм, а потім звичайною склянкою вирізати кружечки;
- Отвори в центрі робляться за допомогою стопки або склянки з меншим діаметром;
- Також можна нарізати тісто смужками і щільно защепити краї;
- Для надання пампушкам додаткового аромату в тісто можна додати ваніль. Деякі господині змішують ванільний цукор з пудрою і використовують для прикраси випічки.
Тішимо домочадців смачною випічкою
Сьогодні ми з вами будемо випікати пампушки без дріжджів. Цей поетапний рецепт займе почесне місце у вашій кулінарній скарбничці. Ця випічка дуже проста у своєму виконанні, тісто вимішується лічені хвилини, та й обсмажувати пончики потрібно не більше 2-3 хвилин.
Як тільки пончики трохи охолонуть, не забудьте посипати їх цукровою пудрою або полити сиропом. Пончики з начинкою потрібно смажити у закритому посуді, щоб кондитерський виріб добре пропікся, в іншому випадку начинка і тісто всередині залишаться сируватими.
Склад:
- 1 ст. кефіру з будь концентрацією жиру;
- 1 куряче яйце;
- 5 ст. л. цукру;
- ½ ч. л. харчової соди;
- 500 мл соняшникової олії для обсмажування;
- 3 ст. л. олії для додавання в тісто;
- сіль;
- 2 ½ -3 ст. просіяного високосортного борошна.
Приготування:
- Беремо суху глибоку посудину і наливаємо в неї теплий кефір;
- Вбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок та дрібнозернисту сіль;
- Додаємо харчову соду, не гашену оцтом, і все гарненько вимішуємо;
- Тепер додаємо соняшникову рафіновану олію;
- Кілька разів просіюємо високосортне борошно і порціями додаємо його в рідку основу;
- Спочатку все гарненько перемішуємо лопаткою, а потім вимішуємо тісто руками;
- У нас повинно вийти м’яке, але в міру еластичне тісто;
- Горизонтальну поверхню посипаємо просіяним високосортним борошном і викладаємо замішане тісто;
- Ділимо його на дві рівноцінні частини;
- З кожного шматка тіста розкачуємо лист, товщина якого не повинна перевищувати 10 мм;
- З тіста вирізаємо за допомогою склянки чи спеціальної форми однакові кружечки;
- У центрі робимо отвір за допомогою кришки або стопки;
- Беремо глибоку сковороду або сотейник, наливаємо туди олію;
- Розігріваємо його на максимальному вогні і кладемо туди заготовки пончиків;
- Обсмажуємо пончики з обох сторін рівномірно до утворення рум’яної скоринки;
- Спочатку обсмажені пончики викладаємо на тканинний або паперовий рушник;
- Як тільки масляні надлишки вбере в себе серветка, пончики перекладаємо на тарілку, а зверху посипаємо їх просіяною цукровою пудрою.
Мабуть, пончики – найпопулярніша випічка на пострадянському просторі. Якщо ви не любите працювати з дріжджами, то вищеописаний рецепт підійде вам ідеально. Як бачите, тісто готується дуже просто. А щоб прискорити процес смаження пончиків, використовуйте одночасно дві сковороди. Смачного!