Кавун – соковита, солодка ягода, яка не тільки дуже смачна, але й корисна. Лікувальними властивостями ягоди є м’якоть, шкірка і навіть насіння. Тому для приготування варення ми будемо використовувати не тільки м’якоть, але і кірки.

Рецепт 1. Варення з м’якоті кавуна

Варення з арбуза5

Нам буде потрібно:

  • кілограм м’якоті кавуна;
  • 1,2 кілограма цукру;
  • 3 г лимонної кислоти;
  • щіпка ваніліну.

Даний рецепт кавунового варення полягає в наступному:

  1. Цілий кавун ретельно миємо під проточною водою. Розрізаємо навпіл, потім на великі часточки, видаляємо шкірку. М’якоть ріжемо маленькими шматочками, виймаємо все насіння. Цей процес досить нудний, але виконати його потрібно. Все це у великій мисці рясно засипаємо цукром на три години.
  2. Сік, який пустила наша ягода, зливаємо в каструлю, ставимо варити цукровий сироп. Потім заливаємо їм м’якоть. Відправляємо на вогонь. Як тільки закипіло, проварюємо ще кілька хвилин. Знімаємо, відставляємо на 8 годин.
  3. Варення з кавуна знову кип’ятимо 5 хвилин, наполягаємо в черговий раз близько 5 годин. В кінці додаємо кислоту, ванілін. Після того як завирувало, розливаємо по стерилізованим баночках, закатуємо.

Варення на зиму з кавуна має консистенцію густого сиропу, оскільки ягода уварилась і дала багато рідини.

Корисні властивості кавуна

У м’якоті містяться у великій кількості вітаміни С, D, РР, групи В, каротин, залізо, фосфор, мідь, кальцій, калій, фолієва кислота, цинк.

Це дозволяє поповнити запаси при недокрів’ї, анемії, стимулювати процеси обміну в печінці, очистити жовч від піску і перешкоджати утворенню каменів. Тому його застосовують як сечогінний засіб. Кавун має протисклеротичні властивості.

Клітковина, з якої складається вся м’якоть ягоди, при вживанні поглинає всі токсини в кишечнику. При цьому поліпшується його мікрофлора в процесі перетравлення їжі.

Насіння кавуна на 30% складаються з масла, яке за своїми властивостями практично нічим не відрізняється від оливкової. До складу насіння входить селен і цинк, що добре сприяє нормальній роботі чоловічих органів. Вони також є прекрасним засобом від паразитів.

З кірок готують відвар від набряклості нирок, їх вживають при ревматизмі, і при кольках у дітей і дорослих. А взимку соковите варення з кавунових кірок до вечірнього чаювання є справжнім антидепресантом!

Рецепт 2. Варення з кавунових кірок

Варення з арбуза4

Використовуємо такі інгредієнти:

  • кілограм кірок ягоди;
  • півтора кілограма цукру;
  • лимон.

Ягода повинна бути з товстою шкірочкою, зелений верхній шар ми знімаємо. Вирізаємо м’якоть, яку можна відразу з’їсти або залишити на варення з кавуна і яблук, рецепт якого розглянемо пізніше.

Промиваємо водою білу частину, нарізаємо кубиками, засипаємо їх солодким цукром і залишаємо на ніч в холодильнику.

Лимончик миємо, ріжемо дрібно разом з шкіркою. Дістаємо Каструлю з холодильника, ставимо на середній вогонь, варимо. Через хвилин двадцять додаємо порізаний лимон. Кип’ятимо ще п’ять хвилин. Потім вимикаємо і залишаємо на чотири години.

Тим часом готуємо баночки. Спочатку їх треба помити, а потім простерилізувати в духовці при 100 градусах кілька хвилин. Кришки обдати окропом.

Варення з кавунових кірок відправляємо на вогонь. Коли довели до кипіння, проварюємо ще 15 хвилин. Дивимося, якщо воно стало прозоро-золотистого кольору – розливаємо по тарам. Таке цікаве і корисне варення на зиму з кавуна сподобається всій родині!

Поради, як купити велику стиглу ягоду

  • Краще всього купувати кавун, починаючи з середини серпня, оскільки в цей час починається її сезон. Ранні ягоди містять велику кількість нітратів, які не прихильно впливають на наш організм;
  • Якщо кавун за зовнішніми ознаками стиглий, але при стисненні не тріщить, це означає, що він дозрівали неприродно;
  • Перевірити ягоду на натуральне дозрівання можна й іншим способом: м’якоть ягоди поміщаємо воду, якщо вона стає каламутною, тоді ви придбали хороший кавун. Нітратна ягода забарвити воду в рожевий колір.

Рецепт 3. Варення з кавуна і яблук

Варення з арбуза2

Прекрасне поєднання, оскільки варений кавун на смак дуже схожий на яблучне варення. Смакове багатство таке варення набуває завдяки ароматним кавуновим ноток.

Продукти, які будемо використовувати:

  • кілограм кірок ягоди;
  • півтора кілограма цукру;
  • півкіло яблук;
  • півлітра води;
  • щіпка лимонної кислоти і ванілі.

На зиму такий солодкий десерт може приготувати будь-яка господиня. Він робиться практично так само, як і будь-яке інше варення.

Білу частину ягоди нарізаємо квадратиками, потім опускаємо їх на сім хвилин у гарячу воду. Додаємо цукор і варимо до тих пір, поки вони не стануть прозорими. Відставляємо на 8-10 годин.

Чистимо яблука від шкірки і насінної камери, нарізаємо такими ж шматочками, як кірки. Додаємо до варення.

Готувати потрібно в 3 або 4 прийоми, проварюючи через кожні чотири години. В кінці засипаємо ваніль і кислоту, перемішуємо, варимо кілька хвилин, потім розливаємо по банках. Такий рецепт – ще один спосіб приготувати смачне варення з кавуна і яблук. Насолоджуйтесь!

Ми розглянули кілька варіантів приготування соковитого десерту на зиму. Тепер, коли ви знаєте як варити варення з кавуна, можете сміливо купувати цю ягоду і приступати до зимових заготовок.

Адже в період довгих холодів, що може зігріти краще, ніж чай з улюбленим ласощами!