Кавун – соковита, солодка ягода, яка не тільки дуже смачна, але й корисна. Лікувальними властивостями ягоди є м’якоть, шкірка і навіть насіння. Тому для приготування варення ми будемо використовувати не тільки м’якоть, але і кірки.
Нам буде потрібно:
Даний рецепт кавунового варення полягає в наступному:
Варення на зиму з кавуна має консистенцію густого сиропу, оскільки ягода уварилась і дала багато рідини.
У м’якоті містяться у великій кількості вітаміни С, D, РР, групи В, каротин, залізо, фосфор, мідь, кальцій, калій, фолієва кислота, цинк.
Це дозволяє поповнити запаси при недокрів’ї, анемії, стимулювати процеси обміну в печінці, очистити жовч від піску і перешкоджати утворенню каменів. Тому його застосовують як сечогінний засіб. Кавун має протисклеротичні властивості.
Клітковина, з якої складається вся м’якоть ягоди, при вживанні поглинає всі токсини в кишечнику. При цьому поліпшується його мікрофлора в процесі перетравлення їжі.
Насіння кавуна на 30% складаються з масла, яке за своїми властивостями практично нічим не відрізняється від оливкової. До складу насіння входить селен і цинк, що добре сприяє нормальній роботі чоловічих органів. Вони також є прекрасним засобом від паразитів.
З кірок готують відвар від набряклості нирок, їх вживають при ревматизмі, і при кольках у дітей і дорослих. А взимку соковите варення з кавунових кірок до вечірнього чаювання є справжнім антидепресантом!
Використовуємо такі інгредієнти:
Ягода повинна бути з товстою шкірочкою, зелений верхній шар ми знімаємо. Вирізаємо м’якоть, яку можна відразу з’їсти або залишити на варення з кавуна і яблук, рецепт якого розглянемо пізніше.
Промиваємо водою білу частину, нарізаємо кубиками, засипаємо їх солодким цукром і залишаємо на ніч в холодильнику.
Лимончик миємо, ріжемо дрібно разом з шкіркою. Дістаємо Каструлю з холодильника, ставимо на середній вогонь, варимо. Через хвилин двадцять додаємо порізаний лимон. Кип’ятимо ще п’ять хвилин. Потім вимикаємо і залишаємо на чотири години.
Тим часом готуємо баночки. Спочатку їх треба помити, а потім простерилізувати в духовці при 100 градусах кілька хвилин. Кришки обдати окропом.
Варення з кавунових кірок відправляємо на вогонь. Коли довели до кипіння, проварюємо ще 15 хвилин. Дивимося, якщо воно стало прозоро-золотистого кольору – розливаємо по тарам. Таке цікаве і корисне варення на зиму з кавуна сподобається всій родині!
Прекрасне поєднання, оскільки варений кавун на смак дуже схожий на яблучне варення. Смакове багатство таке варення набуває завдяки ароматним кавуновим ноток.
Продукти, які будемо використовувати:
На зиму такий солодкий десерт може приготувати будь-яка господиня. Він робиться практично так само, як і будь-яке інше варення.
Білу частину ягоди нарізаємо квадратиками, потім опускаємо їх на сім хвилин у гарячу воду. Додаємо цукор і варимо до тих пір, поки вони не стануть прозорими. Відставляємо на 8-10 годин.
Чистимо яблука від шкірки і насінної камери, нарізаємо такими ж шматочками, як кірки. Додаємо до варення.
Готувати потрібно в 3 або 4 прийоми, проварюючи через кожні чотири години. В кінці засипаємо ваніль і кислоту, перемішуємо, варимо кілька хвилин, потім розливаємо по банках. Такий рецепт – ще один спосіб приготувати смачне варення з кавуна і яблук. Насолоджуйтесь!
Ми розглянули кілька варіантів приготування соковитого десерту на зиму. Тепер, коли ви знаєте як варити варення з кавуна, можете сміливо купувати цю ягоду і приступати до зимових заготовок.
Адже в період довгих холодів, що може зігріти краще, ніж чай з улюбленим ласощами!