З точки зору науки гарбуз є не овочем, як це прийнято вважати, а ягодою. Плоди цієї унікальної рослини часто недооцінюються, багато людей сприймають їх виключно як корм для тварин і споживають вкрай рідко, а також використовують в якості витратного матеріалу на Хеллоуїн.
А між тим ця яскрава ягода – справжнє джерело корисних речовин! Судіть самі: в її м’якоті містяться вітаміни A, E, C, B, K, фолієва кислота, кальцій, натрій, фосфор, марганець, йод, залізо, цинк, фтор, моно – і дісахариди, органічні кислоти, пектин, грубі харчові волокна.
«Сонячні» плоди сприяють уповільненню процесу старіння клітин, виведенню шлаків, хлористих солей, радіонуклідів і токсинів, зниженню рівня цукру в крові. Дуже корисні вони при захворюваннях серця, печінки і нирок, запорах, розладах сну і набряках.
Ягода чудово засвоюється організмом, і що найприємніше, містить незначну кількість калорій – всього 25 Ккал/100 г, а тому сприяє схудненню.
Вживати її можна як у свіжому, так і в приготовленому вигляді. Що вже й казати, для кулінарів цей плід є універсальним продуктом, з якого можна приготувати абсолютно все – від повсякденного супу до вишуканого десерту.
Одним з таких чудових солодких страв є запечений гарбуз з медом. Це легкий, корисний і дуже смачний десерт припаде до душі і дорослим, і дітям. Подавати його можна як на сніданок, так і на обід або вечерю, до того ж готується ця ласощ дуже швидко і легко.
Існують різні рецепти запеченої ягоди. Сьогодні ми розповімо про найбільш цікаві і популярні з них.
Інгредієнти:
Поріжте плід на шматочки середніх розмірів, не менше 2 см в ширину (це важливо, оскільки тонко порізані скибочки вийдуть сухими і можуть пригоріти). Викладіть все на невелике деко з бортиками на відстані 2-3 см один від одного.
Злегка посипте шматочки сіллю, налийте на деко невелику кількість кип’яченої води (приблизно 0,5 склянки) і затягніть його фольгою. Тепер помістіть деко в розігріту до 200°C духовку на 30 хвилин.
Порубаєте горіхи ножем або подрібніть в блендері. Розтопіть вершкове масло на водяній бані, додайте в нього горіхи і всі солодкі інгредієнти.
Дістаньте деко, зніміть з нього фольгу, намажте кожен шматочок приготованою сумішшю і запікайте ще 10 хвилин при мінімальній температурі. Посипте кунжутом і подрібненими листям свіжої м’яти.
Ось і все! Дуже смачний десерт готовий, приємного апетиту!
P. S. За бажанням солодку глазур можна наносити вже на повністю приготоване блюдо, без подальшої теплової обробки.
Ягода в мультиварці виходить особливо м’якою, ароматною, має красиву золотисту скоринку і тонкий насичений смак.
Інгредієнти:
М’якоть поріжте невеликими шматочками (приблизно 3х4 см). У чашу мультиварки покладіть вершкове масло, задайте режим «Випічка» на 1 годину і чекайте, коли масло розтопиться. Потім дістаньте чашу, додайте чайну ложку цукрової пудри і добре перемішайте спеціальним силіконовим віночком.
В суміш викладіть шматочки ягоди, перемішайте і запікайте в тому ж режимі ще півгодини. З половинки лимона відіжміть сік, розчиніть у ньому мед і полийте блюдо. Зверху посипте подрібненими горіхами, залишками цукрової пудри і подавайте до столу.
Рецепт приготування запеченого в мультиварці гарбуза з медом можна злегка змінити, додавши в нього трохи кунжутного насіння, а волоські горіхи замінивши на мигдаль.
Інгредієнти:
Очищений плід поріжте невеликими пластинами, складіть у ємність для мікрохвильової печі і додайте туди воду. Задайте мікрохвильовці потужність 800 Ватт і випікайте 15-17 хвилин.
В цей час підготуйте сухофрукти: родзинки, курагу і чорнослив добре промийте водою, залийте окропом і дайте настоятися. Коли вода охолоне, відкиньте їх на друшляк і дайте стекти воді. Шоколад натріть на дрібній тертці.
Змішайте сухофрукти з медом, додайте в блюдо, перемішайте його та відправте в мікрохвильовку на 3 хвилини. Дістаньте, посипте шоколадною крихтою і знову поставте в мікрохвильову піч на 1-2 хвилини, щоб шоколад розтопився.
Смачний десерт готовий!
Цей рецепт запеченого в мікрохвильовці гарбуза з медом можна видозмінити, зробивши його більш вишуканим і поживним. Для цього додайте сухофрукти 100 г мигдальних пелюсток або кедрових горішків.
Інгредієнти:
Плід поріжте дрібними часточками (приблизно 2х3 см). Листя шавлії обірвіть і вимийте.
У форму для випічки покладіть шматочки ягоди, шавлію, відіжміть сік лимона, злегка посоліть, додайте трохи оливкової олії, мед і перемішайте.
В нагріту до 180°C духовку поставте ємність зі стравою і випікайте 25-30 хвилин, час від часу помішуючи.
В кінці приготування (приблизно за 2-3 хвилини) посипте десерт цукром і кунжутом. Остудіть і подавайте до столу. Приємного апетиту!
Цей рецепт запеченого гарбуза з медом припаде до душі любителям оригінального смаку кориці.
Інгредієнти:
Наріжте м’якоть невеликими шматочками товщиною приблизно 0,5 см і викладіть на деко.
Змішайте мед з корицею, змажте цією сумішшю кожен шматочок ягоди, відправте в попередньо розігріту до 190°C духовку і випікайте 15 хвилин. Приготоване блюдо зверху посипте подрібненими горіхами і подавайте до столу. Приємного апетиту!