Дуже часто деякі господарки не готують субпродукти, такі як курячі пупочки, думаючи, що з них нічого їстівного і смачного не може вийти. Однак не варто так швидко поспішати з висновками на їх рахунок!

Курячі желудочки2

Знаючи, як правильно приготувати курячі шлунки, можна створити з них масу смачних страв, починаючи від салатів і супів і, закінчуючи різноманітними смаженими, тушкованими та іншими стравами.

Але перед тим як приступити до процесу готування, потрібно простежити, щоб наші делікатеси були правильно очищені. Якщо ж вони не очищені, їх слід розрізати, але не до кінця по «шовчику», залишивши половинки з’єднаними.

З їх внутрішньої поверхні обов’язково знімається ножем плівка і потім, пупки промиваються проточною водою. Вже очищені, вони ще раз промиваються, для видалення залишків гастролитів.

Щоб курячі шлунки були ніжними, їх потрібно попередньо відварити, тому що просто при смаженні і тушкуванні такого результату не домогтися. Але скільки потрібно варити курячі шлунки?

Варяться вони близько години з корінцями, лавровим листом, цибулькою, бульонными кубиками і іншими різними добавками вже по своєму смаку. А після варіння їх вже сміливо можна тушкувати і смажити.

Для тушкування використовуються всілякі соуси: сметана (вершки), майонез, томатний і соєвий соус, з додаванням лучка, грибів, моркви, солодкого перцю, огірків, сиру і інших продуктів, на свій розсуд.

Що ж готують з курячих шлунків?

З них можна приготувати масу цікавих страв, всі страви з курячих шлунків виходять смачними, корисними, дієтичними. Дуже легко із них готується навіть плов. Для цього пупочки потрібно обсмажити до рум’яності в посуді, в якій буде готуватися наш плов.

Поперчити, посолити, додати дрібно нарізану цибульку, терту моркву, всипати промитий рис, залити водою, щоб вона покривала його на два пальці, а на рис покласти кілька зубчиків часнику не повністю очищених. Тушкувати на слабкому вогні до готовності, яку можна визначити по рису.

Відваривши шлуночки зі спеціями, перекрутивши їх через м’ясорубку і перемішавши з рубаним яйцем, цибулею і майонезом, можна отримати смачні намазки для бутербродів.

Рецепти приготування курячих шлуночків

Курячі шлуночки тушковані

Курячі желудочки3

Знадобляться такі продукти:

  1. упаковка пупків;
  2. цибуля ріпчаста;
  3. морква;
  4. сметана;
  5. сіль;
  6. чорний мелений перчик;
  7. спеції;
  8. рослинна олія.

Наш головний інгредієнт потрібно очистити від плівок і зрізати видимий жирок, ретельно промити під проточною водою і відварити. Пупки за бажанням можна залишити цілими або розрізати на частини.

Три великі головки ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння, промиваємо під струменем води, дрібно рубаємо. Ставимо на вогонь розігріватися сковорідку з високими бортами, наливаємо в неї трохи рослинної олії.

На розігріту поверхню викладаємо подрібнену ріпчасту цибульку. Збавивши вогонь до мінімуму, під кришкою тушкуємо цибулю близько десяти хвилин. Очистивши моркву від шкірки, добре вимиваємо і крупно натираємо на тертці. Потім відправляємо її і наші вже зварені шлуночки до лучка на сковорідку.

Все це заливаємо киплячою водою, півсклянки води цілком достатньо, і ставимо тушкуватися, накривши кришкою, приблизно на годину. Але потрібно дивитися, буває і таке, що цього часу може бути мало.

Якщо вся вода випарувалася, додайте ще. Коли страва майже готова, додаємо в сковорідку три ложки сметани або вершків, перчик, сіль і спеції за смаком. Все ретельно перемішуємо і тримаємо на вогні ще близько десяти хвилин.

На стіл подаємо, прикрасивши свіжою зеленню, яку попередньо промиваємо під проточною водою, видаляємо зайву вологу і дрібно нарізаємо. Приготовлені таким способом шлуночки виходять дуже смачними, ніжними і тануть у роті.

Курячий рулет з желатино

Такий рулет є найпрекраснішою закускою як для святкового столу і звичайного ситного сніданку, так і для перекусу. Приготувати його зовсім нескладно.

Наведемо кілька рецептів його приготування.

Нам потрібні такі інгредієнти:

Курячі желудочки4

  1. курка – до кілограма;
  2. желатиновий порошок – один 20-грамовий пакетик;
  3. пупки курячі варені – 300 грам;
  4. болгарський перець – два різнокольорових;
  5. зелень, сіль, перчик.

Треба обробити курку, шкірку видаляти не обов’язково, зрізати з кістки м’ясо і порізати його на невеликі шматочки. Складаємо куряче м’ясо і пупочки у мисочку, перчимо, солимо. Дрібненькими кубиками нарізаємо половинки болгарського перчика.

Розмішуємо в склянці води желатин до повного його розчинення, а потім проціджуємо. Беремо щільну фольгу, в якій будемо готувати наш рулетик, у неї складаємо отриману масу, заливаємо желатином і закриваємо, щоб вміст не виливався.

Ставимо наш пакет в глибоку ємність, заливаючи його повністю водою, варимо рулет приблизно годину. По закінченні часу дістаємо пакет і не відкриваючи, залишаємо охолоджуватися, потім кладемо в холодильник на ніч або на п’ять годин.

Пакет розрізаємо і виймаємо готовий рулет. Подаючи, розрізаємо його на середні шматочки, прикрашаючи зверху свіжою зеленню.

Склад:

  1. куряче філе – 700 грам;
  2. солодка паприка – столова ложка без верху;
  3. желатин – 30 грам;
  4. часник – 5 середніх зубчиків;
  5. сушений кріп і петрушка – пів чайної ложечки;
  6. сіль.

Обсушити вимите філе і нарізати маленькими шматочками. Почистити часник і видавивши його, додати до м’яса. Посолити, поперчити і додати зелень, паприку і в сухому вигляді желатин.

Все добре перемішати, викласти в рукав для запікання і міцно закріпити. Для спокою, можна покласти ще в один рукав, а потім поставити в духовку на годину. Вийняти форму з духовки і залишити остигати.

Коли охолоне – прибрати в холодильник на 6 годин. Застиглий рулет вийняти з пакетика і викласти на блюдо, попередньо розрізавши на шматочки. За рахунок спецій та болгарського перчика, рулет в розрізі виглядає дуже красиво і цікаво.

Шлуночки, запечені з овочами

Інгредієнти:

  1. курячі шлуночки – упаковка;
  2. цибуля ріпчаста;
  3. помідори;
  4. твердий сир;
  5. куряче яйце;
  6. свіжа зелень;
  7. сіль;
  8. чорний перчик горошком;
  9. спеції;
  10. лавровий лист;
  11. рослинна олія для обсмажування.

У першу чергу потрібно розморозити наш основний інгредієнт, очистити від плівки, зрізати видимий жир і вимочити в холодній воді деякий час. Потім викласти підготовлені пупочки в каструльку, залити водою і варити близько години.

В отриманий бульйон додати сіль, кілька лаврових листів і кілька горошин чорного перцю. Поки варяться шлуночки, можна підготувати наші овочі. Для цього половину головки цибулі, почистити від лушпиння і дрібно нарізати кубиками.

Курячі желудочки1На вогонь поставити розігріватися сковорідку, налити в неї трохи рослинної олії, викласти подрібнену ріпчасту цибулю і обсмажити її до готовності, періодично помішуючи. Три свіжих томата ретельно помити і порізати на маленькі шматочки.

Викласти їх у сковорідку до цибулі. Трохи зменшити вогонь і тушкувати помідори з цибулею, накривши кришкою, десять хвилин. Готові пупки вийняти з бульйону і залишити в друшляку, щоб пішла вся зайва рідина.

Потім, потрібно шлунки відправити на сковорідку з овочами, перемішати всі інгредієнти і продовжувати тушкувати ще приблизно десять хвилин. Додати трохи солі і спецій за смаком. Гарненько помити свіжу зелень і дрібно порубати.

Викласти її в сковорідку. Зелень можна використовувати будь-яку, яка більше подобається. Потім беремо середній шматок твердого сиру, крупно натираємо на тертці і також викладаємо в сковороду. При цьому вимикаємо вогонь і накриваємо кришкою.

Беремо форму для запікання, перекладаємо в неї шлуночки з овочами і сиром. Туди ж розбиваємо одне сире яйце і все перемішуємо. Форму ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку, запікаємо близько десяти хвилин.

Після закінчення часу страва готова і може подаватися на стіл. Найкраще подавати її з відварним рисом.

Шлуночки в горщиках

Інгредієнти:

  1. шлуночки – кілограм;
  2. майонез – упаковка;
  3. цибуля – 4 середніх;
  4. перець.

Прокрутити пупочки через м’ясорубку з цибулею, посолити, поперчити, змішати з майонезом і викласти в горщики. Поставити запікатися в попередньо розігріту духовку на 1,5 години.

Приємного вам апетиту і будьте здорові!