Яловиче серце – популярний субпродукт, який володіє низькою калорійністю та насиченим смаком, і по поживності та ситності не поступається м’ясу. Страви з нього вважаються справжніми делікатесами. Багато ресторанів пропонують закуски, основа яких – яловиче серце. Рецепт приготування в домашніх умовах може бути вибраний з цілого ряду варіантів.

Яловиче серце – цінне джерело заліза і мікроелементів групи В, містить в порівнянні з м’ясом в 5 разів менше жиру і лише 87 кілокалорій. Фахівці рекомендують обов’язково включати цей субпродукт у меню тим, хто займається важкою фізичною працею, і літнім людям. У кулінарії яловиче серце цінується за свої смакові якості і хорошу поєднуваність  з овочами, соусами і приправами.

Як правильно підготувати майбутній делікатес?

смачні страви з яловичого серця

Якість субпродукту – запорука смачної готової страви. Тому при покупці особливу увагу звертайте на свіжість і зовнішній вигляд. Нерозділене яловиче серце повинне бути насиченого бордового кольору, без плям або сіруватого нальоту.

Перед тепловою обробкою продукт промивають під проточною водою, зчищають жир, розрізають навпіл і видаляють аорту, судини, згустки крові. Незалежно від того, як ви будете готувати серце (варити, смажити, тушкувати, робити фарш тощо), бажано замочити його в холодній воді мінімум на 2 години.

Сирий субпродукт використовують тільки для приготування фаршу для котлет і тефтельок. В інших випадках його слід обов’язково попередньо відварити, щоб воно стало м’яким. Це можна зробити двома способами.

  1. Для смачного і наваристого бульйону серце варять так: повністю занурюють його в холодну воду і доводять до кипіння на сильному вогні. Перший, мутний, бульйон зливають, знову заливають холодною водою, доводять до кипіння, а потім варять на мінімальному вогні близько 2 годин. Обов’язково знімають піну.
  2. Для того щоб приготувати смачне серце для салату, тушіння або смаження, використовують таку технологію варіння: серце поміщають в киплячу воду на 5 хвилин. Перший бульйон зливають. Потім знову доводять до кипіння нову партію води, вогонь зменшують до мінімуму і варять субпродукт 2 години, постійно знімаючи піну.

Серце яловиче відварне ароматне: простий рецепт

Відварене серце – найпростіший спосіб приготування. Його можна подати до столу як самостійну страву, легку закуску.

відварне серце яловиче

Інгредієнти:

  • 1 яловиче серце;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 шт. лаврового листа;
  • 7 горошин чорного перцю;
  • сіль.

Приготування:

  1. Підготуйте субпродукт: очистіть від судинних трубок, вимочіть.
  2. У великій каструлі доведіть воду до кипіння і покладіть туди серце. Через годину додайте сіль і перець та варіть ще близько години.
  3. Готове серце м’яке, легко проколюється дерев’яною шпажкою.
  4. Коли серце звариться, додайте в бульйон лавровий лист, і варіть його на слабкому вогні ще 5 хвилин.
  5. Після цього охолоджуйте, не дістаючи з бульйону.
  6. Готовий продукт подавайте до столу, порізавши тонкими пластинами, в якості закуски або з гарніром з картоплі і зелені.

Тушковане яловиче серце з овочами

Спосіб приготування субпродукту простий, а результат – неймовірно смачний і ситний обід або вечеря.

тушковане яловиче серце

Інгредієнти:

  • 1 відварене яловиче серце (приблизно 500 г);
  • 3 солоних огірка;
  • 4 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 500 г томатів;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  1. Наріжте дрібно цибулю і обсмажте її до прозорості.
  2. Поріжте картоплю на шматочки і обсмажте на сильному вогні до золотистого кольору.
  3. В товстостінний посуд покладіть обсмажені раніше овочі.
  4. Додайте порізані огірки, томати, зелень і яловиче серце (попередньо поріжте його на шматочки).
  5. Влийте трохи води, посоліть і тушіть на середньому вогні до м’якості картоплі (приблизно 20 хвилин).

Рецепт приготування яловичого серця в мультиварці

Приготування цього продукту в мультиварці –чудова можливість сфабрикувати смачний делікатес, не витрачаючи багато часу.

яловиче серце в мультиварці

Інгредієнти:

  • 600 г яловичого серця;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • 200 г моркви;
  • 90 г рослинної олії без запаху;
  • 100 г томатної пасти;
  • 0,5 л води;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Яловиче серце потрібно промити, вимочити у воді і відварити.
  2. В мультичашу налийте олію, покладіть дрібно нарізані моркву і цибулю, увімкніть опцію «тушіння» на 15 хвилин.
  3. Серце наріжте порційними шматками і покладіть поверх обсмажених овочів.
  4. Приготуйте соус: томатну пасту залийте гарячою водою, приправте спеціями, посоліть, влийте в чашу до решти інгредієнтів та встановіть функцію «тушіння (м’ясо)» і задайте час готування 50 хвилин.
  5. Подавайте окремо або з відвареною картоплею і зеленню.

Смажене яловиче серце

Рецепт приготування страви з фото розповість вам, як приготувати ароматний делікатес з корисного субпродукту на сковорідці.

смажене яловиче серце

Інгредієнти:

  • 400-600 г яловичого серця;
  • 2 середні цибулини;
  • 2 ст. л. борошна;
  • зелень, сіль, перець.

Приготування:

  1. Попередньо відварене серце поріжте довгастими шматочками, посоліть, поперчіть і обваляйте в борошні.
  2. Розігрійте олію на сковороді і викладіть субпродукт.
  3. Смажте на помірному вогні до зарум’янення.
  4. Цибулю дрібно поріжте і смажте її окремо до прозорості або золотистого кольору.
  5. За 2 хвилини до готовності субпродукту додайте на сковороду цибулю, перемішайте, потримайте на вогні. Потім вимкніть плиту, посипте зеленню.

Рецепт приготування гуляшу з яловичого серця

Страва обов’язково порадує вас своїм смаком, і простотою приготування. У цьому випадку можна використовувати взаємозамінні продукти. Наприклад, томат-пасту замінити стиглими помідорами, для гостроти додати часник і т. д.

гуляш з яловичого серця

Інгредієнти:

  • 500 г яловичого серця;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 2 морквини;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1 цибулина;
  • 1 перець;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Серце промийте, очистіть від жил, вимочити, відваріть і поріжте на шматочки середнього розміру.
  2. В розігріту олію викладіть спочатку субпродукт і обсмажте на середньому вогні близько 10 хвилин, потім додайте цибулю і смажте ще 10 хвилин.
  3. Залийте серце з цибулею теплою водою так, щоб вона повністю покрила їх. Дочекайтеся, поки все закипить, поставте вогонь на мінімум, закрийте посуд кришкою і тушіть близько 1 години.
  4. Через 40 хвилин додайте  порізані овочі, сіль і перець.
  5. Через 10 хвилин після додавання овочів добавте томатну пасту, протушіть 10 хвилин і вимикайте вогонь.
  6. При бажанні можна доповнити страву зеленню, лавровим листом.

Приготувати вишуканий обід з яловичого серця під силу навіть недосвідченій господині. Спробуйте і ви додати в своє меню просту у приготуванні, але дуже смачну і корисну страву. Ви не помилитеся, якщо подасте субпродукт з гарніром з відвареної картоплі, рясно посипаний дрібно нарізаною зеленню.