Яловиче серце – популярний субпродукт, який володіє низькою калорійністю та насиченим смаком, і по поживності та ситності не поступається м’ясу. Страви з нього вважаються справжніми делікатесами. Багато ресторанів пропонують закуски, основа яких – яловиче серце. Рецепт приготування в домашніх умовах може бути вибраний з цілого ряду варіантів.
Яловиче серце – цінне джерело заліза і мікроелементів групи В, містить в порівнянні з м’ясом в 5 разів менше жиру і лише 87 кілокалорій. Фахівці рекомендують обов’язково включати цей субпродукт у меню тим, хто займається важкою фізичною працею, і літнім людям. У кулінарії яловиче серце цінується за свої смакові якості і хорошу поєднуваність з овочами, соусами і приправами.
Як правильно підготувати майбутній делікатес?
Якість субпродукту – запорука смачної готової страви. Тому при покупці особливу увагу звертайте на свіжість і зовнішній вигляд. Нерозділене яловиче серце повинне бути насиченого бордового кольору, без плям або сіруватого нальоту.
Перед тепловою обробкою продукт промивають під проточною водою, зчищають жир, розрізають навпіл і видаляють аорту, судини, згустки крові. Незалежно від того, як ви будете готувати серце (варити, смажити, тушкувати, робити фарш тощо), бажано замочити його в холодній воді мінімум на 2 години.
Сирий субпродукт використовують тільки для приготування фаршу для котлет і тефтельок. В інших випадках його слід обов’язково попередньо відварити, щоб воно стало м’яким. Це можна зробити двома способами.
- Для смачного і наваристого бульйону серце варять так: повністю занурюють його в холодну воду і доводять до кипіння на сильному вогні. Перший, мутний, бульйон зливають, знову заливають холодною водою, доводять до кипіння, а потім варять на мінімальному вогні близько 2 годин. Обов’язково знімають піну.
- Для того щоб приготувати смачне серце для салату, тушіння або смаження, використовують таку технологію варіння: серце поміщають в киплячу воду на 5 хвилин. Перший бульйон зливають. Потім знову доводять до кипіння нову партію води, вогонь зменшують до мінімуму і варять субпродукт 2 години, постійно знімаючи піну.
Серце яловиче відварне ароматне: простий рецепт
Відварене серце – найпростіший спосіб приготування. Його можна подати до столу як самостійну страву, легку закуску.
Інгредієнти:
- 1 яловиче серце;
- 1 велика цибулина;
- 2 шт. лаврового листа;
- 7 горошин чорного перцю;
- сіль.
Приготування:
- Підготуйте субпродукт: очистіть від судинних трубок, вимочіть.
- У великій каструлі доведіть воду до кипіння і покладіть туди серце. Через годину додайте сіль і перець та варіть ще близько години.
- Готове серце м’яке, легко проколюється дерев’яною шпажкою.
- Коли серце звариться, додайте в бульйон лавровий лист, і варіть його на слабкому вогні ще 5 хвилин.
- Після цього охолоджуйте, не дістаючи з бульйону.
- Готовий продукт подавайте до столу, порізавши тонкими пластинами, в якості закуски або з гарніром з картоплі і зелені.
Тушковане яловиче серце з овочами
Спосіб приготування субпродукту простий, а результат – неймовірно смачний і ситний обід або вечеря.
Інгредієнти:
- 1 відварене яловиче серце (приблизно 500 г);
- 3 солоних огірка;
- 4 картоплини;
- 2 цибулини;
- 500 г томатів;
- зелень;
- сіль.
Приготування:
- Наріжте дрібно цибулю і обсмажте її до прозорості.
- Поріжте картоплю на шматочки і обсмажте на сильному вогні до золотистого кольору.
- В товстостінний посуд покладіть обсмажені раніше овочі.
- Додайте порізані огірки, томати, зелень і яловиче серце (попередньо поріжте його на шматочки).
- Влийте трохи води, посоліть і тушіть на середньому вогні до м’якості картоплі (приблизно 20 хвилин).
Рецепт приготування яловичого серця в мультиварці
Приготування цього продукту в мультиварці –чудова можливість сфабрикувати смачний делікатес, не витрачаючи багато часу.
Інгредієнти:
- 600 г яловичого серця;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 200 г моркви;
- 90 г рослинної олії без запаху;
- 100 г томатної пасти;
- 0,5 л води;
- сіль, перець.
Приготування:
- Яловиче серце потрібно промити, вимочити у воді і відварити.
- В мультичашу налийте олію, покладіть дрібно нарізані моркву і цибулю, увімкніть опцію «тушіння» на 15 хвилин.
- Серце наріжте порційними шматками і покладіть поверх обсмажених овочів.
- Приготуйте соус: томатну пасту залийте гарячою водою, приправте спеціями, посоліть, влийте в чашу до решти інгредієнтів та встановіть функцію «тушіння (м’ясо)» і задайте час готування 50 хвилин.
- Подавайте окремо або з відвареною картоплею і зеленню.
Смажене яловиче серце
Рецепт приготування страви з фото розповість вам, як приготувати ароматний делікатес з корисного субпродукту на сковорідці.
Інгредієнти:
- 400-600 г яловичого серця;
- 2 середні цибулини;
- 2 ст. л. борошна;
- зелень, сіль, перець.
Приготування:
- Попередньо відварене серце поріжте довгастими шматочками, посоліть, поперчіть і обваляйте в борошні.
- Розігрійте олію на сковороді і викладіть субпродукт.
- Смажте на помірному вогні до зарум’янення.
- Цибулю дрібно поріжте і смажте її окремо до прозорості або золотистого кольору.
- За 2 хвилини до готовності субпродукту додайте на сковороду цибулю, перемішайте, потримайте на вогні. Потім вимкніть плиту, посипте зеленню.
Рецепт приготування гуляшу з яловичого серця
Страва обов’язково порадує вас своїм смаком, і простотою приготування. У цьому випадку можна використовувати взаємозамінні продукти. Наприклад, томат-пасту замінити стиглими помідорами, для гостроти додати часник і т. д.
Інгредієнти:
- 500 г яловичого серця;
- 1 ст. л. борошна;
- 2 морквини;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1 цибулина;
- 1 перець;
- сіль, перець.
Приготування:
- Серце промийте, очистіть від жил, вимочити, відваріть і поріжте на шматочки середнього розміру.
- В розігріту олію викладіть спочатку субпродукт і обсмажте на середньому вогні близько 10 хвилин, потім додайте цибулю і смажте ще 10 хвилин.
- Залийте серце з цибулею теплою водою так, щоб вона повністю покрила їх. Дочекайтеся, поки все закипить, поставте вогонь на мінімум, закрийте посуд кришкою і тушіть близько 1 години.
- Через 40 хвилин додайте порізані овочі, сіль і перець.
- Через 10 хвилин після додавання овочів добавте томатну пасту, протушіть 10 хвилин і вимикайте вогонь.
- При бажанні можна доповнити страву зеленню, лавровим листом.
Приготувати вишуканий обід з яловичого серця під силу навіть недосвідченій господині. Спробуйте і ви додати в своє меню просту у приготуванні, але дуже смачну і корисну страву. Ви не помилитеся, якщо подасте субпродукт з гарніром з відвареної картоплі, рясно посипаний дрібно нарізаною зеленню.