У сучасному світі зайняті батьки часто відчувають обмеження у часі, тому приготувати корисний сніданок собі і маляті їм просто ніколи. Вони воліють перекусити бутербродом, зробленим «на швидку руку», печивом, булочкою і т. д. Такий же раціон вони нерідко пропонують і дітям. Такий сніданок дозволить вгамувати відчуття голоду, але необхідних зростаючому організму речовин подібні страви не дадуть.
Кожна мама повинна знати, що можна приготувати дитині на сніданок, який буде поживним і смачним. Існує безліч рецептів, за якими можна подати чаду корисну і смачну страву, витративши на її приготування мінімум часу.
Бажано, щоб перед майбутнім днем малюк приймав їжу, багату білком. Це можуть бути яйця, кефір, м’ясо. Не варто забувати і про вуглеводи, якими насичені каші, хліб (бажано приготований з цільних зерен).
Дуже важливо вживання продуктів, які містять кальцій (сметана, сир, молоко). Цей елемент необхідний для правильного формування кісток. Для насичення організму вітамінами і мінералами необхідно обов’язково включати в раціон фрукти та овочі.
Іноді умовити дитину поснідати буває дуже важко, але зробити це буде набагато простіше, якщо їжа буде смачною. Якщо дитина любить солодке, готуйте їй вранці кашу з фруктами. Так ви вирішите відразу дві задачі – зробите їжу смачною, а дитя отримає потрібні вітаміни.
Крім того, страва має бути красивою, тоді вона буде і візуально привертати увагу.
Деякі батьки вважають, що сухі сніданки краще самостійно приготованих страв. Годувати ними дітей зазвичай починають дуже рано, вважаючи, що в такому блюді є все необхідне для здорового розвитку малюка.
Виробники таких страв дійсно обіцяють, що в красивій упаковці міститься їжа з комплексом вітамінів, мінералів і т. д. Але сьогодні на ринку присутні і недобросовісні виробники. У страви вони кладуть підсилювачі смаку, різні замінники продуктів, а деякі навіть використовують «Е»-добавки.
Можна годувати малюка тільки тими сухими сніданками, виробникам яких ви довіряєте. А краще все ж готувати дитині їжу самостійно з натуральних продуктів.
Нижче представлені деякі рецепти, за якими ви зможете робити сніданки для дітей, які володіють набором необхідних корисних речовин.
Це блюдо готують для самих маленьких дітей до року. Воно солодке і поживне, тому їдять карапузи цю страву з задоволенням.
Інгредієнти:
Як приготувати:
З’єднуємо борошно з третиною від усього об’єму молока, розчиняємо його. Заливаємо воду в каструлю, додаємо молоко, яке залишилося, цукровий сироп. Трохи солі розчиняємо в невеликій кількості води і вливаємо до іншої рідини, якій потрібно дати закипіти. Тепер сюди вводимо борошно, варимо протягом 5 хв., не забуваючи весь час помішувати кашу. У готове блюдо кладемо вершкове масло, даємо охолонути.
Можна приготувати цю страву і трохи по-іншому. Відварюємо не борошно, а кашу з суміші круп і подрібнюємо її за допомогою блендера.
Таке блюдо теж готують для самих маленьких карапузів – яким ще не виповнився рік.
Інгредієнти:
Як готувати:
Для початку приготування сніданку для маленьких дітей за цим рецептом овочі необхідно ретельно промити. Картоплю нарізати соломкою, капусту і моркву – брусочками. Далі їх закладаємо в каструлю з гарячою водою (її шар повинен становити близько 1,5 см), даємо проваритися протягом півгодини.
Відвар зціджуємо, використовуючи марлю. Вливаємо приблизно половину від загального об’єму молока, а рідину підігріваємо до скипання, засипаємо манку, варимо протягом 15 хвилин. Кашу необхідно весь час помішувати. Тепер відставляємо страву з плити, щоб додати до неї сіль, сироп, другу частину молока. Знову ставимо на піч, даємо закипіти. Коли страва приготувалася, додамо в неї масло.
Такий смачний сніданок для малюка відніме на приготування деякий час, але він ситний і поживний.
Страву готують для діток віком 1-3 роки.
Інгредієнти:
Як приготувати:
Гарненько промиваємо ягоди, з допомогою дерев’яної ложки розминаємо їх, спускаємо з них сік, використовуючи марлю. М’якоть кип’ятимо, відвар зціджуємо і використовуємо його в якості бульйону для приготування каші.
У страву кладемо цукор, чекаємо закипання, далі додаємо масло і віджатий раніше сік. Страва, приготована за цим рецептом, є чудовим сніданком для дитини 2 років – вона ситна, поживна і дуже смачна.
Цю страву теж готують для діточок 1-3 років.
Інгредієнти:
Як готувати:
Із списку продуктів стає зрозуміло, що такий сніданок для дітей буде не тільки смачним, але і дуже поживним. Наведеної кількості інгредієнтів достатньо для приготування 4 порцій страви. Якщо потрібно менше, її необхідно зменшити, дотримуючись пропорції.
Для початку ретельно промивається курага та родзинки. Курагу дрібно нарізаємо. Всі інгредієнти крім меду закладаємо в каструлю, перемішуємо, виставляємо режим «Крупа» або «Каша»). Коли страва буде готова, додаємо мед.
Щоб страва була ще більш корисною, а дитині ще більше сподобався її зовнішній вигляд, страву можна прикрасити скибочками полуниці, банана, ківі.
Урізноманітнити дитячий раціон дозволять овочі. Приготований за цим рецептом сніданок рекомендується дітям 3-10 років.
Інгредієнти:
Як готувати:
Батьки скаржаться, що діти не бажають їсти овочі. Дане блюдо готується у вигляді ніжного пюре, тому малеча їсть його з задоволенням.
Поділяємо капусту на суцвіття, закладаємо їх у киплячу воду, відварюємо протягом 15 хв., перекладаємо в друшляк. Коли з овоча стече вода, розминаємо і перетираємо його (можна скористатися ситом або блендером).
З молока і борошна готуємо вершковий соус, з’єднуємо його з капустою, кладемо в суміш масло, добре розмішуємо і даємо закипіти.
Якщо малюкові 3-5 років, страву можна подавати як самостійний сніданок, а якщо дитина старше, пюре стане відмінним гарніром до м’яса або риби.
Каша з кукурудзяних пластівців, напевно, кожному пам’ятається ще з дитинства. Сьогодні вона не втрачає актуальності і часто стає ситним сніданком для дітей.
Інгредієнти:
Як готувати:
Для початку кукурудзяні пластівці заливаються водою. Їх необхідно залишити на деякий час, щоб набухли. Потім суміш тушкуємо на невеликому вогні протягом 15 хвилин, протираємо через сито, вливаємо в пюре молоко, додаємо сіль, мед.
Цей рецепт дуже простий, готується блюдо швидко. При купівлі пластівців звертайте увагу на склад – слідкуйте, щоб було якомога менше консервантів і цукру. Краще купуйте продукт без глазурі, а також будь-яких інших добавок.
Вживати страву рекомендується не частіше 2 раз/тиждень.
Існують різноманітні рецепти омлетів, які теж володіють потрібними малюкові речовинами. Класичний спосіб його приготування наступний.
Інгредієнти:
Змішуємо яйця з молоком, збиваємо, потроху додаємо борошно, перемішуємо, поки не зникнуть грудки. Кладемо сіль, знову добре перемішуємо складові.
Виливаємо суміш у розігріту форму (або сковороду) з рослинним маслом, накриваємо посуд кришкою, чекаємо, поки маса перестане бути рідкою.
У страву можна додавати зелень, помідори, моркву, інші овочі.
Знаючи, що діти хочуть їсти на сніданок, які продукти і страви їм корисні, ви завжди зможете приготувати дитині їжу, яка буде ситною, корисною і смачною.
Випічку всі люблять, але вранці цим займатися у мене немає часу і бажання. Іноді роблю щось смачненьке з вечора, а вранці розігріваємо в мікрохвильовці. Але частіше у дитини на сніданок кефірчик з бутербродом або булочкою, або з печивом. всі задоволені)