Останнім часом усе більше людей обирають новий тип харчування – сироїдіння. Воно передбачає вживання в їжу продуктів, що не пройшли термічну обробку, тобто сирих овочів, фруктів, злаків, горіхів, в’яленого м’яса, сушеної риби.

При впливі високих температур продукти втрачають велику частину корисних речовин, вітаміни й мінерали руйнуються, білок денатурується, їжа стає “порожньою”.

сироїдіння

На відміну від звичайного харчування, тут є безліч переваг:

  • По-перше, сира їжа краще засвоюється організмом, насичує його корисними речовинами.
  • По-друге, при такому типі харчування зникає багато хвороб, шкіра очищається, нормалізується вага.
  • По-третє, багато сироїдів стверджують, що у них прояснюється свідомість, покращуються пам’ять і розумові здібності.

Усе це прекрасно мотивує на перехід до нового виду харчування, але здійснити зміну при звичному плину свого життя на практиці виявляється не так просто.

Тим паче це не дієта і навіть не просто тип харчування – швидше нова філософія, яка, крім зміни раціону, передбачає зміну стилю життя, відмову від шкідливих звичок та велику турботу про своє здоров’я і навколишній світ.

Якщо рішення про зміну життя в кращу сторону прийняте, необхідно дізнатися, як перейти на сироїдіння легко й безболісно.

Сироїдіння: як почати?

Починати таке вживання їжі потрібно з твердим наміром і повною рішучістю змінити свої раціон та спосіб мислення. Причин для цього може бути безліч – від бажання схуднути до зцілення від якоїсь хвороби, боротися з якою лікарі не в силах.

У будь-якому випадку головне при переході на натуральне харчування – мотивація, неважливо, потрібне сироїдіння для схуднення чи для поліпшення інтелектуальних здібностей.

овочі і фруктиНе завадить у перехідний період підтримка рідних, близьких, тих, хто вже має досвід у цій справі. Можна поспілкуватися із сироїдами на форумах, у соціальних мережах, вони допоможуть порадами, підкажуть рецепти страв, нададуть моральну підтримку.

Варто почитати літературу на цю тему, є чудові книги у Вікторії Бутенко, дуже добре пише про живое харчування Вадим Зеланд у книгах «Апокрифічний трансерфінг» та «Злом техногенної системи».

Можна звернутися до лікаря-дієтолога, бажано до того, який не відкидає такий спосіб харчування і допоможе скласти план переходу.

Якщо є сумніви щодо готовності до кардинальної зміни харчування, можна спробувати їсти сирі продукти протягом двох-трьох тижнів. Це дозволить порівняти свої відчуття при звичному способі життя і при новому, на основі чого можна буде прийняти зважене рішення.

Щоб не морити себе голодом під час «дієти», рекомендується їсти стільки, скільки хочеться, а щоб урізноманітнити раціон, можна пробувати різні рецепти сироїдних страв. Якщо гарненько пошукати, можна знайти рецепти не тільки салатів, а й рецепти сирих паштетів, сирів, супів і десертів.

здорове харчування

Бажано при переході на такий спосіб харчування дотримуватися кількох правил:

  • для початку можна відмовитися від м’яса, потім від риби, молочних продуктів, далі – перейти повністю на живе харчування;
  • починати краще плавно, поступово замінюючи одні продукти іншими, намагатися вживати більше сирих продуктів, ніж варених;
  • рекомендують сирі продукти у наступному порядку: на сніданок – фрукти й соки, на обід – овочі, на вечерю – горіхи та злаки. Це необхідно для того, щоб продукти добре перетравлювалися;
  • перед їжею за 15-30 хвилин можна випивати склянку води, це зменшить апетит, допоможе організму очиститися. Протягом двох годин після прийому їжі пити не рекомендується, оскільки це заважає нормальному травленню;
  • найкращим часом для переходу вважається літо, коли багато сирих овочів і фруктів. Взимку починати досить складно, оскільки вибір продуктів дуже мізерний, хоча досвідчені сироїди знають, чим пригощати свій організм у холодну пору року.

Можна почати харчуватися сирою їжею різко, але якщо організм був дуже засмічений, були приховані захворювання, усі вони вийдуть на поверхню. Може здатися, що через новий тип харчування організм почав хворіти, це відіб’є усе бажання бути сироїдом.

У перший час самопочуття може сильно погіршитися, з’явиться втома, головний біль, апатія, алергія. Але якщо і далі йти обраним шляхом, все пройде, а організм поступово прийде в норму.

Окремо потрібно сказати про харчування сирою їжею у зимовий час. Оскільки взимку не так багато сирих продуктів, як влітку, на початковому етапі можна трохи відходити від правил. Можна їсти сиру їжу на сніданок і обід, а на вечерю вживати варену їжу. Тільки вона повинна бути натуральною, ніяких хлібобулочних виробів, фастфуду, консервів і т. д.

Є безліч рецептів сироїдіння взимку. Можна вживати яблука, груші, цитрусові, буряк, моркву, редьку, кабачки, водорості – все те, що добре зберігається. У наш час в супермаркетах можливо придбати майже різні продукти в будь-яку пору року, рекомендується харчуватися тими овочами, фруктами, горіхами, які підходять за порою року і ростуть у країні вашого проживання.

Про користь і шкоду

Сучасні лікарі стосовно сироїдіння розділилися на два табори: одні визнають користь цього типу харчування, інші намагаються довести його шкоду. Багато вчених стверджують, що можна не тільки в загальному поліпшити самопочуття, нормалізувати обмін речовин, скинути зайву вагу, але й вилікувати багато хвороб, такі як цукровий діабет, мігрень, алергію, поганий зір, онкологічні захворювання.

овочевий сікКрім того, сироїдіння корисне й для зовнішності. Якщо подивитися на сироїдок, можна помітити, що їх шкіра гладка, чиста, має рівний колір волосся блищить, воно густе й сильне, постать гарна, пропорційна, без зайвих жирових відкладень, жінки виглядають набагато молодшими, ніж є насправді.

Лікарі з табору опонентів не настільки позитивні з приводу такого типу харчування, вони вважають, що сира їжа не повинна повністю замінювати варену в раціоні, оскільки організму складніше її переварити. Підтвердження своїм переконанням вони знаходять у випадках невдалого досвіду сироїдіння серед деяких людей, у яких погіршилося здоров’я, яким довелося повернутися до звичайного способу життя.

У сироїдінні користь і шкода можуть уживатися разом, все залежить від того, як до цього підходити. Якщо діяти згідно з правилами, включати в раціон на перших порах багато різноманітних продуктів, замінювати варену їжу сирою поступово, то користі від даного типу живлення буде більше, ніж шкоди.

Якщо ж ігнорувати поради досвідчених сироїдів, змішувати несумісні продукти і харчуватися неповноцінно, можна завдати тяжкої шкоди здоров’ю.

Тому, щоб відповісти на питання “З чого починати сироїдіння?”, потрібно подумати про те, чи є рішучість робити все правильно, міняти не тільки раціон, але й підхід до життя? Чи готова людина почати піклуватися про себе і нести повну відповідальність за своє життя?

Чи можна переходити на сироїдіння під час вагітності?

Вважається, що сироїдіння і вагітність сумісні. У цьому є лише частина правди, оскільки переходити на сироїдіння під час вагітності не рекомендується.

сироїдіння при вагітностіПерехід на новий тип харчування – це стрес для організму, усі його сили йдуть на перебудову, а під час вагітності піддавати свій організм таким випробуванням небезпечно, він може не витримати навантаження і відповість хворобами.

Якщо жінка не встигла перейти на сироїдіння до вагітності, під час виношування дитини краще не змінювати кардинально раціон. Можна вживати більше фруктів, овочів, зелені й горіхів, але залишити в меню варені продукти, головне, щоб раціон був збалансованим та повноцінним.

Переходити на цей вид харчування рекомендується якомога раніше до вагітності, щоб організм звик до нового способу харчування. Бажано перед вагітністю бути сироїдкою хоча б 2 місяці.

Слідкуйте за собою і своїм організмом, вибирайте той тип харчування, який максимально імпонує вашим особистості, світогляду й організмові та бережіть своє здоров’я!