Алича – це слива домашня з родини розових, виростає до 15 м у вигляді колючого дерева або чагарнику і приносить до 300 кг плодів. Розрізняють такі її підвиди – слива-ткемалі, мираболан, вишнеслива. Сама алича буває різних кольорів: рожевого, бордового, жовтого, червоного.

ткемалі з аличі 3

Алича дуже любить гористу поверхню, тому зростає в Азії і Грузії, на Кавказі та Балканах, в Україні, в Молдавії, Росії та в Західній Європі. Але й є такі дерева, що ростуть тільки на рівнинах.

Цікаво знати

Плоди аличі в незрілому вигляді містять велику кількість лимонної кислоти – близько 14% сухої ваги. Тому з неї видобувають звичайну лимонну кислоту, яка продається у нас в магазинах.

Достигла алича має в своєму складі цукор, органічні кислоти, вітаміни, пектинові речовини, які сприяють швидкому засвоєнню травним трактом жирних страв, особливо м’ясних.

Але і колір плода відіграє велику роль серед корисних властивостей, тому що чим вона світліша, тим більше містить цукру і кислот, а чим темніше, тим вищий вміст пектинових речовин. Калорій у неї мало – 34 ккал.

З кісточок, а саме з їх ядерець виготовляють медичне мило і масло, яке застосовується в косметичних засобах. Воно за складом дуже схоже на мигдальне масло. Шкаралупа також не пропадає, з неї отримують активне вугілля, в промисловості воно очищає харчові продукти.

Плоди аличі мають кисло-солодкий смак. Зберігати їх можна досить довго в прохолодному місці. Тому їх широко застосовують для приготування різних страв та напоїв: компотів, варення, джемів, желе, мармеладу, вина, сиропів, соусів. Найбільше цінується грузинський або кавказький соус з аличі. Називається він Ткемалі.

Ткемалі – сорт аличі або соусна підлива

Соуси мають велику цінність за кожним святковим столом. Вони доповнюють своїм цікавим смаком гарячі страви. Деякі з гірчинкою, інші – з кисло-солодким присмаком, а ще – пряні.

Аличева соусна підлива буває жовтого, червоного або зеленого забарвлення. Червоний колір надає червона злива чорного чагарнику, зелений – незріла алича, жовтий – стиглий плід дерева аличі. До речі, яку так і називають у Грузії, на Кавказі – ткемалі.

ткемалі з аличі 1

В зеленому ткемалі застосовують свіжу зелень, червоному – сухі спеції, пряні трави. А в жовтому може бути присутнім і зелень, і прянощі.

Зазвичай для приготування соусу використовують в сухому або свіжому вигляді часник, пекучий перець, коріандр, кінзу, тархун, базилік, м’яту, кріп, петрушку, перець і чебрець.

Соуси ткемалі використовують до запечного, варенного, смаженого м’яса, риби, курці-гриль, картоплі, овочів, несолодких борошняних виробів, макаронів. Вони надають даним продуктам надзвичайний смак. Кавказцям настільки він подобається, що рідко який прийом їжі обходиться без нього. Це самий натуральний національний соус.

Треба враховувати, що при його приготуванні, сливи уварюються в 4 рази, тобто на один кілограм соусу потрібно в 4 рази більше слив. У нього також ніколи не додають оцет. А зелень можна додати безпосередньо перед подачею. Для того щоб соус з аличі був однорідний, бажано добре попрацювати під час його приготування.

Головну складову соусу ми вже розглянули, перейдемо до другорядних інгредієнтів – це часник, трави, особливо омбало (блошина м’ята). Вона не допускає бродіння наших злив під час проварювання, і, звичайно, надає приємний запах. Часник не тільки дає користь для здоров’я, але і гостринку самої страві.

Зимовий рецепт ткемалі з жовтої аличі

Для приготування ткемалі з жовтої аличі буде потрібно:

  • жовтої сливи – 3 кг;
  • води – 2 склянки;
  • суцвіть і стебел кропу – 250 грам;
  • свіжої кінзи – 300 грам;
  • свіжої м’яти – 250 грам;
  • чеснока – 4 зубчики;
  • сушених червоних гірких перців – 2 шт.;
  • соняшникова олія;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • сіль, пробувати на смак.

Процес приготування складається з наступних етапів:

ткемалі з аличі 2

  1. Миємо й перебираємо жовту аличу, кладемо в чисту каструлю, заливаємо водою, ставимо варити. Коли слива розварилася, беремо друшлаг і перетираємо її так, щоб вся шкірка і кісточки відійшли.
  2. В’яжемо ниткою кріп пучок, кладемо в перетерту аличу разом з перцем і сіллю. Все це варимо півгодини на маленькому вогні. Обов’язково потрібно помішувати, щоб суміш не пригоріла.
  3. Подрібнюємо свіжу зелень з часником. Можна використовувати для цього блендер.
  4. Дістаємо з ткемалі укропчик, закидаємо нашу зелень. Проварюємо ще хвилин 15.
  5. Оскільки він не містить укус, який зберігає консервацію від псування, готуємо ідеально чисті простерилізовані півлітрові банки з кришками. Робимо це для того, щоб наш соус зміг стояти всю зиму.
  6. Розливаємо гарячий ткемалі по банках, додаємо трохи зверху туди ж масла, закатуємо.

Ось такий ткемалі на зиму з аличі готує моя улюблена матуся на всю нашу велику родину. Попереджаю одразу, цей соус довго не затримується на полицях і швидко з’їдається з великим апетитом!

Також даний рецепт містить майже всю свіжу зелень, яка доступна в літній період року. Це дозволяє зберегти всі запахи літа в нашому соусі!

Рецепт соусу з аличі з помідорами

Соус з аличі з помідорами чудово підходить до смаженого м’яса, а саме – до шашлику.

Для нього потрібні такі інгредієнти:

Кисло-солодкий ткемали1

  • стигла алича (можна взяти жовту або червону) – 2 кг;
  • помідори – півкілограма;
  • вода – 1 склянка;
  • часник – 6 зубчиків;
  • м’ята – 4 гілочки;
  • кріп – 50 грам;
  • гострий перець – 1 шт.;
  • коріандр – 30 грам;
  • оцет яблучний 6% – 2 чайної ложечки;
  • мед – 1 ложка;
  • цукор – 6 ложок;
  • сіль – 2 ложки.

Промиваємо аличу, видаляємо кісточки, окремо кладемо в каструлю. Туди ж додаємо воду, варимо хвилин 10. Потім сливу перетираємо через друшлаг. Продовжуємо варити на маленькому вогні. Перекручуємо через дрібну сіточку м’ясорубки часник, перець, зелень, помідори.

Додаємо ці інгредієнти до аличі разом з медом, оцтом, цукром і сіллю. Проварюємо десь 6 хвилин. Не забуваємо постійно помішувати. Готовий соус з аличі гарячим розливаємо по стерилізованим ємностям (банкам), закриваємо кришками.

Рецепт ткемалі з сухими травами

Це найпростіший рецепт, оскільки не містить багато інгредієнтів, і використовується в холодному вигляді відразу.

Для його приготування нам буде потрібно:

ткемалі з аличі 5

  • 1 кілограм ткемалі (аличі);
  • 50 грам води;
  • зубчик часнику;
  • 40 грам сухого кропу;
  • 3 ч. л. коріандру;
  • 2 ч. л. сухої м’яти;
  • мелений червоний перець.

Фруктову суміш робимо так само, як і в перших двох рецептах. Тільки сік не виливаємо, а поступово додаємо, коли поставили другий раз варити.

Решту складу подрібнюємо до утворення порошку. Можна скористатися блендером або кавомолкою. Додаємо в соус, варимо 5 хвилин. Охолоджуємо і – вживаємо!

Соус ткемалі з аличі – чудовий спосіб урізноманітнити звичну їжу. Не дарма, французькі кулінари кажуть: «Без соусу їжа не розкриває всі грані свого смаку». І це вірно! Бажаю вам їсти зі смаком!