Свіжі огірки – невід’ємний компонент літніх салатів, закусок і улюбленої багатьма окрошки. Але з такого звичного й улюбленого всіма овоча можна зробити і більш незвичайні, але при цьому смачні страви, які подаються і до повсякденного, і до святкового столу. Отже, що можна приготувати з огірків?
У багатьох городників огірки в літній сезон виростають не просто у великих, а в дуже великих кількостях. Та й дешево купити «натурпродукт» нескладно. Щоб урожай не пропав, більшість господинь роблять з них заготовки на зиму. Але свіжі огірки можна заморозити і використовувати в подальшому для оригінальних закусок. А з свіжих овочів вийдуть легкі і незвичні з точки зору складу і смаку салати, супи і навіть напої. Що можна приготувати з огірків, крім найпростіших звичних салатів?
Гарнір до оселедця з заморожених огірків
Головний секрет приготування цієї страви – огірки не потрібно попередньо розморожувати. Тоді вони не перетворяться в несмачну і безформну масу.
Інгредієнти:
- 1 середнє яблуко кисле;
- 1 середня цибулина;
- 150-200 г заморожених огірків;
- 50 г. журавлини або червоної смородини;
- 10 мл гірчиці – гострої або з зернами;
- 2 ст. л. олії рафінованої;
- 4 варені картоплини;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Яблуко і цибулю поріжте невеликими кубиками.
- Змішайте їх з замороженими огірками, смородиною (журавлиною).
- Приправте суміш олією, гірчицею і ще раз перемішайте.
- Картоплю можна, як і яблуко з цибулею, порізати кубиками і змішати з усіма інгредієнтами. А можна розрізати навпіл і викласти поверх неї овочевий гарнір.
- Готовій страві дайте трохи постояти, щоб всі інгредієнти «зігрілися», і подавайте до столу.
- Якщо смак гарніру здасться занадто кислим, додайте щіпку цукрового піску.
Закусочна паста з авокадо і заморожених огірків
Що ще можна приготувати з заморожених огірків? Пасту, яка добре поєднується, наприклад, зі стравами з морепродуктів. Її можна подавати до столу, намазавши на акуратні скибочки білого хліба, або доповнювати нею вже готову страву, поклавши невелику кількість в самому центрі.
Інгредієнти:
- 1 свіже авокадо;
- 1 ст. л. соняшникової олії (можна замінити оливковою);
- 1 зубчик часнику;
- щіпка чорного перцю;
- 0,5-1 ч. л. лимонного соку;
- 0,5 ст. заморожених огірків;
- 1 невелика цибулина;
- свіжа зелень за смаком;
- сіль за смаком;
- якщо ви любите гострі страви, в пасту можна додати трохи перцю чилі.
Приготування:
- Авокадо очистіть від шкірки і вийміть кісточку, покладіть в чашу блендера і збризніть лимонним соком.
- Додайте спеції, зелень і часник.
- Все перемеліть блендером до кремоподібного однорідного стану. Влийте олію і збийте.
- Цибулину дрібно порубаєте й додайте в пюре з авокадо і спецій.
- Потім додайте огірки в замороженому вигляді: так вони зберігають форму і смак.
- Все перемішайте і дайте постояти деякий час.
- Готову пасту відразу подавайте до столу. Її можна зберігати в холодильнику не більше 5 днів.
Смажені свіжі огірки з кабачками
Що можна приготувати з огірків і кабачків – цих двох яскравих представників щедрої літньої пори? Цікавий гарнір, чудово доповнює страви з м’яса або смаженої риби.
Інгредієнти:
- 2 середніх огірка;
- 1 невеликий кабачок (краще молодий);
- 1 зубчик часнику;
- 5 горошин чорного перцю;
- 5 горошин запашного перцю;
- 5 шт. сухого перцю чилі (якщо ви не любите гострі страви, його можна не додавати);
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. цукру.
Приготування:
- Сухий чилі залийте водою і витримайте його так півгодини. А потім поріжте великими шматочками (2 см), вийміть насіння.
- Часник дрібно порубаєте.
- Огірки наріжте поздовжніми брусками, попередньо видаливши м’якоть з насінням. Викладіть на тарілку, посоліть і дайте їм постояти як мінімум 5 хвилин.
- Кабачок очистіть від шкірки і наріжте так само, як і огірки.
- У товстостінному сотейнику або глибокій сковороді розжарте олію, обсмажте окремо кабачки і викладіть в посуд.
- Додайте в сковороду олію, знову прогрійте її і покладіть в неї чорний і запашний перець горошком. Обсмажуйте близько хвилини, потім вийміть.
- Покладіть в олію перець чилі і цукор, при постійному перемішуванні обсмажуйте вміст посуду, поки цукор повністю не розчиниться.
- Тепер можна викладати огірки і часник. Смажте їх близько 1 хвилини, постійно помішуючи.
- Зніміть сковороду з вогню, дайте вмісту охолонути і додайте до кабачків.
- Все перемішайте і подавайте до столу в якості гарніру або холодної закуски. Смак страви можна злегка підкоригувати, додавши в неї соєвий соус.
Огірковий гаспачо
Такий холодний суп просто дивовижний в спекотні дні. Він дивним чином поєднує в собі «вміння» одночасно освіжати і насичувати.
Інгредієнти:
- 4 середніх огірка;
- 2,5 скл. порізаного квадратиками кавуна (його можна не додавати, якщо вас бентежить таке поєднання);
- пів-цибулини;
- 1 пучок свіжої м’яти;
- невеликий пучок кінзи;
- 3 ст. л. лимонного соку;
- 2 ч. л. солі;
- 1 скл. класичного йогурту («чистого», без додаткових компонентів та ароматизаторів; можна замінити нежирною сметаною);
- 1 ч. л. кореня імбиру (в натертому вигляді);
- сир фета для прикраси готової страви.
Приготування:
- М’яту дрібно нашаткуйте і відкладіть в сторону 2 ст. л. Решту покладіть в чашу блендера.
- Туди ж відправте огірок, шматочки кавуна, цибулю, кінзу, імбир і сіль. Все перемеліть до стану пюре, влийте йогурт і ретельно перемішайте.
- Готовий суп приберіть в холод на 2 години.
- Перед подачею тарілки для огіркового гаспачо охолодіть. Налийте в них суп.
- Прикрасьте його шматочками сиру фета, дрібно порізаною м’ятою і збризніть олією. У нього можна додати трохи перцю чилі, щоб смак супу був більш гострим.
Легкий, освіжаючий салат з огірків і ківі
Зазвичай в салатах свіжі огірки прийнято поєднувати з іншими овочами: томатами, редисом, перцем і т. д. Але є й інші, не менш гармонійні, варіації – наприклад, з ківі і маслинами.
Інгредієнти:
- 2 огірка;
- 200 г маслин без кісточок (можна замінити оливками);
- 1 ківі;
- пучок салатних листків;
- 3 ст. л. рафінованої олії;
- 2 ч. л. оцту (яблучний або виноградний);
- цукор – довільну кількість на свій розсуд.
Приготування:
- Салатні листя витримайте 10-15 хвилин у холодній воді. Дістаньте їх, струсіть воду і порвіть руками на шматочки середньої величини.
- Огірки поріжте тонкою соломкою.
- Маслини наріжте тонкими кільцями.
- Ківі наріжте дрібними кубиками.
- Змішайте олію з оцтом, додавши трохи цукру і злегка збийте виделкою так, щоб маса трохи загусла.
- Заправте салат соусом, перед вживанням прикрасьте листочками м’яти.
Напій з огірка і яблука
Вітамінний, освіжаючий напій чудово втамовує спрагу влітку, а взимку заповнює дефіцит необхідних мікроелементів і зміцнює імунітет.
Інгредієнти:
- ¼ ч. л. лимонної кислоти;
- 1 свіжий огірок;
- 3 яблука;
- колотий лід (за бажанням).
Приготування:
- Вичавіть сік з яблук і огірка, додайте кислоту, лід, змішайте і подавайте до столу.
- Напій слід пити тільки в свіжоприготованому вигляді.
Як бачите, відповідь на питання, що можна приготувати з огірків, крім буденних (і набридлих за сезон!) страв, здатна вийти багатогранною. Звичний овоч може стати інгредієнтом маси оригінальних за смаком, а найголовніше – дуже корисних страв. Ними можна прикрасити і святкове і повсякденне меню, включати в раціон тих, хто часто дотримується різних дієт.