Якщо ви віддаєте перевагу алкогольним напоям власного виробництва, то спробуйте приготувати сидр в домашніх умовах. Це вино з невеликим відсотком алкоголю готується переважно з яблук, хоча робити його можна по-різному. Все залежить від ваших уподобань. Але в будь-якому випадку, який би рецепт ви не вибрали, сидр – це відмінне доповнення на святковому столі. Тому давайте вчитися готувати цей напій.
Якщо ви вирішили освоїти приготування смачного сидру в домашніх умовах, то починайте з самого простого рецепту і з мінімальної кількості інгредієнтів. Отже, для приготування напою запасіться яблуками і цукром. Розрахунок такий: на 1 кг плодів -150 г підсолоджувача.
В якості експерименту візьміть 1,5-2 кг яблук і потрібну кількість цукру. До речі, фрукти можна брати будь-якої якості: трохи почервонілі, биті і ті, які мають інші «недоліки» цілком підійдуть для приготування напою.
Приготування сидру починається з миття яблук. Якщо до цього питання підійти недостатньо серйозно, то напій вийде дуже низької якості, абсолютно непридатним до вживання. З плодів видаліть шкірку, серцевину і розріжте на невеликі шматочки. Тепер яблука потрібно пропустити через м’ясорубку або комбайн, соковижималка не підійде, так як для приготування ми будемо використовувати і сік і м’якоть.
Коли ви переробите яблука до стану пюре, помістіть отриману суміш в глибокий посуд і присипте цукром. Зверху прикрийте тару марлею і залиште це на три дні в теплому місці. Коли пройде час, ви побачите, як на поверхню піднялася макуха. Щоб від неї позбутися, процідіть суміш, а м’якоть гарненько відіжміть, в ній багато соку. Отриману рідину перелийте в банку об’ємом 3 літри.
Додайте в банку цукор з розрахунку 100 г на 1 л соку. Закрийте тару кришкою і залиште в теплому місці для бродіння на 21 день. Після завершення бродіння розлийте яблучний сидр по пляшках, закупорьте пробками і зберігайте в прохолодному місці. Напій вийде дуже ароматним і приємним на смак. Це, природно, не єдиний спосіб виготовлення сидру з яблук в домашніх умовах, тому давайте розглянемо й інші рецепти.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
Яблука ретельно вимийте і очистіть від шкірки. Якщо плоди дуже маленькі, то шкірку можна не зчищати, просто видаліть серцевину. Поріжте яблука на 2-4 частини (залежно від розміру) і складіть в будь-який зручний посуд, куди поміститься весь об’єм плодів. Лимони вимийте, обсушіть і натріть на дрібній тертці їх цедру, додайте до яблук. Туди ж відправте цукор.
Все перемішайте, накрийте чистою тканиною і поставте в тепле місце на 7 днів. Дуже важливо, щоб посуд з продуктами стояв в теплі, це посприяє бродінню.
Після того як тиждень пройде, фрукти дадуть сік, але він буде дуже каламутним, непрозорим. Щоб довести його до ладу, необхідно процідити рідину кілька разів. Коли сидр стане прозорим, його можна розлити по пляшках і відправити на зберігання в прохолодне місце. Цей напій буде мати не тільки яскравий смак яблук, але й терпкі нотки лимона. Дуже смачно!
В таких країнах, як Англія і Франція цей рецепт приготування яблучного вина вважається традиційним. Такий напій припаде до смаку тим людям, які віддають перевагу всьому натуральному. Правда, щоб приготувати цей сидр в домашніх умовах, потрібна соковижималка. З бажаної кількості яблук необхідно приготувати сік.
Налийте його в банку і залишіть відшаровуватися в темному місці при кімнатній температурі 3 дні. Далі, обережно перелийте сік в іншу ємність, щоб яблучний осад залишився на дні. Зверху на тару встановіть гідрозатвор. Якщо у вас немає такого пристосування, то можете перелити сік, наприклад, в трилітрову банку, а зверху одягти медичну рукавичку з дірочкою.
Зберігайте тару з напоєм 21-28 днів в приміщенні з температурою 20-27 градусів. Коли відведений час пройде, обережно, щоб не зрушити осад, перелийте напій в іншу тару. Закрийте посуд кришкою і зберігаєте ще 3-4 місяці в темному місці при температурі 10-12 градусів.
Коли такий довгий термін мине, ще раз профільтруйте «сік», розлийте по пляшках і закрийте. Якщо ви будете зберігати таке вино в холодильнику, то термін його придатності – 6-9 місяців. До речі, в залежності від того, який сорт яблук ви використовували для приготування напою, буде залежати його міцність. Зазвичай показник варіюється в межах 3-8 градусів. Якщо ви використовували для приготування кислі плоди, то у вас вийде сухий сидр.
В кулінарних книгах можна знайти не тільки рецепт алкогольного яблучного сидру, але і варіант солодкого напою, який буде дуже приємно пити і дорослим, і дітям.
Для приготування знадобиться:
В каструлю вилийте яблучний сік, додайте мед, корицю і гвоздику, все перемішайте. Доведіть суміш до кипіння на сильному вогні. Потім зменшіть газ і варіть напій 7-10 хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дайте сидру трохи охолонути, процідіть його. Розлийте ще теплий по чашках, додайте туди по тонкому кружечку апельсина. Все, напій готовий, можете насолоджуватися його пряним смаком і ароматом.
Традиційне домашнє вино готують із яблук, але при бажанні можна приготувати і з груш. Для цього знадобиться:
Виготовлення легкого вина почнемо з підбору груш. Рекомендується вибирати стиглі, м’які плоди, але не дуже солодких сортів. Вимийте фрукти, видаліть листочки, палички і серцевину, чистити не обов’язково. Розімніть груші до стану пюре і отриману масу протріть через марлю або сито.
Готовий сік перелийте в чистий посуд і приберіть в тепле затемнене місце для бродіння. Через 3-4 дня ви помітите на дні тари осад. Візьміть чисту банку і дуже акуратно злийте сік, намагайтеся, щоб осад не потрапив в нову тару.
В проціджену рідину додайте дріжджі і цукор, закрийте банку кришкою і приберіть в темне, прохолодне місце на 6 місяців. Через півроку грушевий сидр буде готовий, процідіть і розлийте по пляшках для подальшого зберігання або подачі на стіл. Слабоалкогольне вино на основі груш навряд чи залишить вас байдужими.
Звичайно, приготування вина в домашніх умовах – процес довгий, зате особливих витрат не потребує. Яблука і груші завжди в достатку, особливо в літній період. А доклавши трохи зусиль, ви отримаєте ароматний і приємний на смак слабоалкогольний (а при бажанні і безалкогольний) сидр, який завжди можна поставити на стіл, якщо прийшли гості.