В користь овочевих салатів сумніватися не доводиться, адже овочі – справжнє джерело корисних речовин. Однак багато з них дуже прісні на смак, особливо в сирому вигляді. Для того щоб надати овочевого салату вишуканий і приємний смак, рекомендується додавати в нього морепродукти, заправляти блюдо різними «яскравими» соусами.
Салат з овочів набуває абсолютно неймовірне смакове звучання, коли в ньому поєднуються несхожі продукти. Досить оригінальними і незвичайними вважаються салати з овочів з морепродуктів.
Японці, китайці і корейці дуже люблять поєднувати в своїй кухні овочі і морепродукти. Саме від них до нас дійшли рецепти салатів з мідіями, креветками і рибою. Напевно, багатьом цікаво, які овочі додають в салат з морепродуктів.
Так практично будь-які, головне, щоб страва подобалося. Проте вважається, що крохмалисті овочі погано поєднуються з тваринним білком, тому при дотриманні правил раціонального харчування, краще не змішувати морепродукти з картоплею, кукурудзою, бататом.
Зате всі інші овочі можна сміливо змішувати з морепродуктів і експериментувати зі смаками, придумуючи свої власні кулінарні шедеври. Якщо ж експериментувати не хочеться, а хочеться просто приготувати смачний оригінальний салат з овочів і морепродуктів, можна скористатися одним з наведених нижче рецептів.
Досить цікавим смаком володіє салат з мідіями і овочами. Для його приготування необхідно взяти 1,2 кілограма мідій, 2 головки цибулі, 4 помідори, 15 оливок, 2 столові ложки рослинного масла, кілька гілочок петрушки, перець, лимонний сік і сіль за смаком.
Мідії слід добре промити, очистити від вусиків і бахроми, бланшувати в окропі. Помідори порізати, змішати з м’ясом мідій, додати цибулю, оливки і петрушку. Збризнути все лимонним соком, поперчити, посолити і можна подавати до столу.
А ось і ще один рецепт салату з овочами і мідіями. Взяти 150 грам консервованих мідій, солодкий перець, баклажан, цибулину, 2 помідора, лайм, зелень, сіль, спеції, рослинна олія. При бажанні сюди додають ще пару часточок часнику, якщо хочеться гостріше.
Процес приготування виглядає наступним чином:
У цей салат замість баклажана можна додати інший овоч, наприклад, цукіні або кабачок.
З овочами крім мідій відмінно поєднуються креветки. Найпростіший креветочний салат можна приготувати з цвітної капусти, часнику, майонезу і креветок. Цвітну капусту слід відварити в трохи підсоленій воді, остудити, порізати суцвіттями. Креветки почистити, зварити. На блюдо викласти капусту, зверху креветки, зверху полити все майонезом, змішаним з часником.
Куди більш цікавий і незвичайний салат з креветок з овочами виходить за таким рецептом. Слід взяти 450 грам спаржі, чверть склянки майонезу, 225 грам креветок, 2 ложки йогурту, пів чайної ложечки діжонської гірчиці, лимонний сік, 50 грам консервованих каштанів, цибуля-шалот, чверть склянки червоного солодкого перцю, листя салату, сіль і спеції за смаком.
Спаржу відварити у пароварці або каструлі до розм’якшення. Промити під холодною водою, обсушити і порізати невеликими шматочками. Креветки почистити і відварити. Викласти спаржу в миску, додати креветки, каштани, цибулю-шалот і перець.
В окремому посуді змішати соус з гірчиці, майонезу, лимонного соку і йогурту. Заправити інгредієнти отриманим соусом, подавати до столу, виклавши на салатні листя.
Оригінальні і незвичайні овочеві салати виходять також при додаванні в них фунчозы. Фунчоза – це рисова локшина, яку часто вживають у китайської кухні. При відварюванні вона стає прозорою, завдяки чому називається скляною.
Салат з фунчозы з овочами не тільки має приємний смак, але і красиво виглядає, тому блюдо відмінно підійде для святкового столу. Фунчоза добре поєднується з м’ясом і рибою, тому салати з неї можна готувати з найрізноманітніших інгредієнтів.
З креветок, овочів і фунчозы можна зробити досить оригінальний теплий салат. Слід взяти 100 грамів локшини, 10-15 креветок, половина перцю, 2 чайні ложки кунжутного масла, половинку морквини, пів чайної ложки кунжутного насіння, зубчик часнику, зелений лук, петрушку, соєвий соус.
Локшину замочити на 10 хвилин у холодній воді, потім відварити протягом 4-5 хвилин у підсоленій воді. Промити, щоб не злипалися. Овочі натерти соломкою, викласти в сковороду і обсмажити на олії до м’якості, додати очищені варені креветки і смажити ще хвилину.
Видавити до овочів часник, додати цибулю, соєвий соус, кунжутне масло. Потім викласти в сковороду локшину і дати їй погрітися. Подавати блюдо теплим, посипаний петрушкою і кунжутним насінням.
Тим, хто віддає перевагу морепродуктам м’ясо, доведеться за смаком салат фунчоза з овочами та субпродуктами. Для його приготування знадобиться заморожене овочеве асорті з морквою, брокколі, кукурудзою, горошком 400 грам, півкілограма субпродуктів (печінка і серце курячі), 200 грам фунчозы, 4 чайні ложки гірчиці, 3 зубчики часнику, червоний пекучий перчик, олія рослинна.
Фунчозу відварити протягом 3 хвилин, злити воду, промити локшину холодною водою, розрізати на шматки. Субпродукти обсмажити до рум’яної скоринки. Овочеве асорті відварити або протушкувати.
Змішати гірчицю, соєвий соус, перець і часник, при бажанні можна додати рослинне масло, це буде заправка. Перемішати субпродукти і овочі, залити заправкою, дати просочитися 20 хвилин. Додати фунчозу, перемішати. Подавати до столу можна теплим або холодним.
Приємного вам апетиту і гарного настрою!