Їжа – це паливо. Саме з продуктів харчування ми черпаємо енергію. Та й не тільки. Вітаміни – скільки сенсу в цьому слові! Вони не просто дарують бадьорість і захищають імунітет, але і роблять нас радісніше і щасливіше. Салат вітамінний з капусти і моркви поєднує в собі все, що нам необхідно. Поговоримо про це докладніше.
Скільки значень у слова капуста?
Цим словом ми називаємо не тільки всім відомий овоч. У розмовному жанрі капустою іменують гроші. Існує чимало примовок і жартів про те, що діти народжуються в капусті. Але в цьому овочі можна не тільки подарунок від лелеки відшукати, але і величезну кількість вітамінів, мікро – і макроелементів. І це далеко не вичерпний список корисних властивостей капусти.
На щастя, цей овоч чудово пристосувався в нашій країні, особливо білокачанний сорт. Саме білокачанна капуста вважається продуктом, що містить найменшу кількість калорій серед своїх побратимів. Можна і схуднути, і запастися вітамінами. А ще капусту вважають віником, який змітає на своєму шляху від шлунка до виходу з організму все брудне, непотрібне, одним словом, шлаки.
Рецепт вітамінного салату з капусти і моркви можна відшукати в будь-якій газеті, яка пропагує здоровий спосіб життя. Поєднання таких дивовижних компонентів дарує нашому організму незаперечну користь. Давайте з’ясуємо маленькі хитрощі, які допоможуть зробити не тільки корисний, але і смачний салат:
- краще використовувати молоду капусту і не надто перезрілу моркву – вітамінний вибух у такому випадку гарантований;
- капусту нашаткуємо дрібно і злегка підсолимо;
- щоб виділився сік, капусту тиснемо руками;
- якщо в капустяному листі відчувається гіркота, вона частково видалиться разом з соком;
- якщо ні, то бланшируйте капустяне листя 2-3 хвилини;
- ідеальна заправка для такого салату – оливкова рафінована олія, сметана і свіжовіджатий сік лимона;
- по смаку можна додавати будь-які свіжі овочі, а солодкі болгарські перці внесуть різнокольорові фарби;
- імбир маринований, цибуля, зелень, часник доповнять смак капусти і внесуть нотки пікантності в салат.
Згадаймо радянське минуле
У закладах громадського харчування по всьому Радянському Союзу реалізовувалися практично однакові страви. На один рубль можна було наїстися вдосталь. Усім запам’яталися своїм смаком смажений минтай і салат зі свіжої капусти та моркви з оцтом. Рецепт, як у їдальні, покоління вісімдесятих пам’ятає досі. Давайте поділимося цією секретною інформацією з сучасною молоддю.
Склад:
- 0,3 кг капусти белокочанного сорту;
- 1 морква;
- за смаком столовий оцет;
- цибуля ріпчаста і пір’яна;
- 2-3 ст. л. рафінованої олії;
- за смаком сіль і суміш перців.
Приготування:
- Така вітамінна «мітла» видалить всі засмічення в кишечнику на своєму шляху. Ви отримаєте потрійну користь: ситість, очищення та поповнення вітамінного запасу.
- Почнемо з капусти. Роздягнемо качан, знімаючи верхні листочки.
- Тепер попрацюємо ручним кухонним комбайном і нашаткуємо капусту.
- Забудемо про сльози при нарізці цибулі. Пам’ятаєте хитрість про змочене водою лезо ножа?
- Моркву подрібнюємо на тертці.
- Молоденькі коренеплоди можна навіть не очищати від шкірки – так ще корисніше буде.
- З’єднаємо нашатковану капусту з морквою.
- Додамо лук і за смаком сіль.
- Щоб кислота і купаж олії вбралися в капусту і моркву, перемішуємо салат руками. Порада: для цього надіньте рукавички.
- Тепер залишилося приправити салат оцтом за смаком, можна яблучним, а також рафінованою олійкою.
- Як тільки наш салат став соковитим, припиняємо перемішування.
- Щоб відтворити атмосферу радянських їдалень, подамо такий салат разом зі злаковим гарніром, рибою або котлетою.
Збільшимо дозування вітамінів
Пропонуємо приготувати швидку, але неймовірно смачну закуску. Такий капустяний салатик припаде до смаку любителям пікантного. Маринований імбир зробить свою справу.
Склад:
- 0,4 кг капусти белокочанного сорту;
- 1 морква;
- 1 яблуко;
- 1 цибулина;
- 2 ст. л. маринованого імбиру;
- 2 ст. л. рафінованої олії;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Прочитаємо уважно список необхідних продуктів і проведемо ревізію у своєму холодильнику.
- У нас всі інгредієнти під рукою. Можна відразу виконати чорнову роботу і підготувати овочі.
- Капусту ми нашаткуємо звичним способом. Порада: зручніше використовувати спеціальний ніж для шинкування.
- Моркву подрібнюємо на самій дрібній тертці.
- Промиємо яблуко, знімемо з нього шкірку і подрібнюємо на середній тертці.
- Яблучні скибочки внесуть нотку кисло-солодкого смаку в наш вітамінний салатик.
- Роздягнемо цибулину і нашаткуємо її.
- Якщо ви не любите цибулю, виключіть цей інгредієнт.
- Щоб позбутися надмірної гіркоти, подрібнену цибулю можна обдати окропом.
- Тепер відкриємо баночку з маринованим імбиром, відміряємо дві столові ложки.
- Подрібнюємо імбирні пластівці тоненькими смужками.
- Викладемо всі компоненти в чашу і перемішуємо. Тільки руками, і ніяких столових приладів.
- Тепер додамо всі прянощі, спеції і рафіновану олію.
- Імбир дасть певну частку кислоти. Якщо вам цього мало, додайте кілька крапель оцту, бажано яблучного.
- Дамо салату настоятися 10-15 хвилин, щоб виділився сік, а овочі наситилися ароматом спецій і прянощів.
- Тепер розкладаємо вітамінний салат в піали і презентуємо дегустаційній домашній комісії.
Салат «Вітамінний» з капусти, моркви та перцю
Гра фарб цієї страви просто заворожує. Щоб підняти настрій собі і домочадцям, візьміть різнокольорові перці.
Склад:
- 1 кг капусти белокочанного сорту;
- 1 цибулина;
- 2 моркви;
- 1-2 шт. солодких болгарських перців;
- 100 мл рафінованої олії;
- 50 г столового оцту з концентрацією до 9%;
- 3 ст. л. цукрового піску;
- 1 ст. л. солі середнього помелу.
Приготування:
- Вже немає необхідності пояснювати, що овочі потрібно промити, очистити і нашаткувати.
- Цибулю можна різати півкільцями, а перець – кубиками.
- З’єднаємо всі овочі в глибокій піалі.
- Окремо приготуємо маринад. Кип’ятити його не потрібно.
- Змішаємо оцет з рафінованою олією.
- Додамо цукровий пісок, сіль і за бажанням прянощі.
- Все ретельно розмішуємо. Ми повинні домогтися повного розчинення цукрових і сольових кристалів.
- Цим маринадом заллємо капусту і перемішаємо.
- На кілька годин залишимо салат в холодильнику.
- Щоб прискорити процес просочення, скористаємося гнітом.
- Ось тепер можна насолодитися смаком вітамінного салату.
Вітамінні салати з капусти та інших овочів люблять готувати не тільки прихильники правильного харчування. По-перше, приготування цієї страви не займає багато часу. По-друге, всі продукти доступні. По-третє, наш організм чекає нечуваний сплеск енергії і справжній вітамінний бум. Приємного апетиту!