Гранат – солодкий і соковитий фрукт, схожий на велике червоне яблуко, а всередині заповнений соковитими зернами.
Ще в древніх писаннях його називали королівським плодом, оскільки його верхівка нагадувала головний убір монархів. Такі великі стародавні лікарі, як Гіппократ і Авіценна, рекомендували вживати його при лікуванні простудних і шкірних захворювань.
У стародавній Греції гранат був символом плідності. Коли дівчина виходила заміж, їй на церемонії одруження давали з’їсти кілька зерен граната для того, щоб було багато здорових і міцних дітей.
Зерна цього фрукта містять амінокислоти, вітаміни (С, Р і В) і мінерали (кремній, йод, кальцій, залізо, калій, магній та інші). Комплекс цих речовин підвищує рівень кровотворення, зміцнює імунітет, підвищує гемоглобін і апетит, знижує нервозність і рівень цукру в крові. Він володіє антисептичними і протиинфекционными властивостями.
Гранат – плід малокалорійний. Його часто застосовують у дієтичному харчуванні, він додає бадьорості і підвищує загальний тонус організму. Це дуже важливо для людей, які мають постійні проблеми зі здоров’ям і зайвою вагою.
Цікавий факт: зерна граната корисно їсти разом з кісточками. Вони сприяють очищенню організму і виведенню радіації.
Сік з граната дуже ціниться. У чистому вигляді пити його не бажано, потрібно розбавити з водою, оскільки він дуже концентрований і може роз’їдати зубну емаль. Дослідження наших часів також довело, що один стакан гранатового соку з ранку допомагає чоловічій силі ввечері.
Гранат, крім вживання його зерен і соку, використовують в якості прикраси салатів, класичний рецепт одного з них ми і розглянемо нижче.
Вибір граната є дуже важливим завданням, він нам буде потрібен для приготування салату «Гранатовий браслет».
На полицях магазинів або на прилавках ринку ретельно розглядаємо наявність цього плоду.
Шкірка у стиглого і соковитого граната повинна бути суха, трохи подсушена. На дотик вона тверда і обтягує, а її забарвлення – рівномірна і насичена.
Не беріть м’який гранат, це означає, що він підгнив, подморозился або ж побився. Такий плід користі не принесе, тільки одне розчарування.
Чистка граната займає багато часу. Процес можна полегшити таким способом: трохи подмораживаем в морозильній камері, акуратно зрізаємо верхівку з поглибленням, робимо два надрізи вздовж шкірки, великими пальцями розламуємо його на дві половини. Потім швидко і легко виймаємо наші зернини.
Салат «Гранатовий браслет» воістину можна вважати шедевром святкового столу. Звідки така назва?
Всі господині на кухні хочуть виглядати неабиякими кухарями і готувати не обридлі салати, а піднести розкішні твори, витвори кулінарного мистецтва! Наочним прикладом такого прагнення і є салат «Гранатовий браслет».
Для того щоб приготувати салат, нам потрібно мати:
В першу чергу відваримо курячу грудку. Для того щоб вона була м’якою і соковитою, потрібно закип’ятити воду, злегка підсолити і кинути лавровий листок, і вже тоді опустити курку. Варити близько 30 хвилин. Довше не потрібно – вона буде сухуватою.
Курку виймаємо, охолоджуємо, режим на маленькі шматочки. Після солимо, перчимо, змішуємо з цибулею, який перед цим потрібно очистити від лушпиння, нарізати кубиками і підсмажити до золотистого кольору на сковорідці.
Овочі варимо разом. Через півгодини перевіряємо, якщо картопля і морква зварилися, виймаємо, буряк залишаємо і довариваем. Коли все готово, студим в холодній воді. Яйця потрібно приготувати аналогічно. Потім все очищаємо від шкірки, і в окремі миски натираємо на крупній тертці.
Трохи розповім про цілющу волоському горісі або як кажуть в народі, «дерево життя». Це прекрасний полівітамінний засіб, в якому містяться вітаміни Е, Р, С, А, В, алкалоїди, стероїди, дубильні речовини, хінони, коратритерпеноиды, мікроелементи (натрій, фосфор, калій, йод, магній, кальцій, залізо).
Він широко застосовується в народній медицині, оскільки має кровоспинні, протигельмінтні, в’яжучі, протизапальні, протисклеротичні, загальнозміцнюючі, ранозагоювальні та інші властивості. Популярний він і в кулінарії.
Так от, у нашому «Гранатовому браслеті» волоський горіх також присутня. Якщо немає в наявності чищених волоських горіхів, тоді беремо цілі. Їх ми розколюємо, виймаємо серцевину. Беремо суху сковороду, кладемо туди горіхи і підсушуємо. Потім нарізаємо ножем або подрібнюємо блендером, на ваш вибір. Змішуємо з буряком.
Далі, готуємо заправку. Беремо соус табаско, виливаємо в блюдце, додаємо до нього очищений і роздавлений часник. Все це гарненько збиваємо. Готову заправку змішуємо з морквою.
З граната акуратно виймаємо зернятка, щоб не пошкодити. Як це робити, ми вже знаємо.
Наступний етап – творчий процес. Знаходимо гарне плоске блюдце. В середину вниз дном ставимо склянку, попередньо змащений зовні маслом. Навколо викладаємо наші шари:
1 шар – картопля, промазуємо злегка майонезом;
2 шар – півкурки з смаженою цибулею, присмачую майонезом;
3 шар – півбурячка з горіхами, кладемо наверх майонез;
4 шар – натерті яйця з майонезом;
5 шар – морква з заправкою, не змащувати майонезом;
6 шар – друга половина курки з цибулею, майонез;
7 шар – друга половина буряка і горіхів, зверху змащуємо майонезом.
Коли шари викладені, прикрашаємо гранатовими зернами, попередньо прибравши склянку. Всю поверхню закриваємо. Готовий салат «Гранатовий браслет» відправляємо в холодильник на кілька годин для просочення.
Ми готували салат з куркою. Багато господині готують аналогічний салат з яловичиною. В даному випадку ми виключаємо з рецепту буряк.
Для приготування салату з яловичиною нам буде потрібно: нежирна яловичина, картопля, морква, чорнослив, салатний цибулю, яйця, твердий сир, гранат. Овочі, м’ясо і яйця проварюємо до готовності. Всі шари промазуємо майонезом.
Спочатку кладемо картоплю, потім половина порізаної вареної яловичини з цибулею, морква, яйця, друга половина яловичини з цибулею, чорнослив. Наверх натираємо сир з майонезом і прикрашаємо гранатовими зернятами. Ставимо на просочення в холодильник.
Готувати салат «Гранатовий браслет» – одне задоволення. Це не тільки окраса вашого столу, це ще і корисну страву.
Творите, розвивайтеся і створюйте нові шедеври. Приємного всім апетиту!