Далеко не кожен любить субпродукти, такі як легені, печінка, вим’я та інші, тому що вони мають своєрідний смак і вимагають особливої технологічної обробки.
Але існують і такі продукти, які обожнюють практично всі, до них відносяться курячі шлуночки або як їх називають по-іншому – “курячі пупочки”, які можуть не просто прикрасити будь-який святковий стіл, а й стати його центральною стравою.
Проте чудовий смак цих субпродуктів не може зрівнятися з користю, яка заслуговує величезної уваги. Їх жовті плівочки або кутикули, як травний фермент, сприяють відновленню підшлункової залози, шлунково-кишкового тракту і печінки, а також використовуються в народній та офіційній медицині.
Пупочки багаті клітковиною, яка надає позитивну дію на травлення, і золою – натуральним сорбентом. Також вони містять безліч мікро – і макроелементів, які необхідні для нормального функціонування всього організму: кальцій, фосфор, мідь, калій, натрій, залізо, цинк та інші.
Вітаміни, які містяться в них представлені в ніацині, фолієвій, пантотеновій і аскорбіновій кислотах та рибофлавіні. Зміст тваринного білка становить 22%.
Також вони включають моно-, полі – та насичені кислоти і мають порівняно невисоку калорійність – близько 170 калорій на 100 грам, за що і цінуються як дієтичний продукт.
Завдяки своєму великому вмісту білка, заліза, фолієвої кислоти і вітамінів, пупки надзвичайно корисні для поліпшення шкіри і волосся, підвищення апетиту, підтримання імунної та кровоносної системи.
Фолієва кислота стимулює поділ клітин, бере участь у розвитку ледь не всіх тканин і органів і тому шлунки радять вживати часто діткам і жінкам в положенні.
Особливу роль відіграють курячі пупочки у травній системі, вони покращують апетит і стимулюють процес травлення, тим самим допомагаючи кишечнику очищатися і сприяючи здоров’ю мікрофлори. Особливо це відноситься жовтої плівки, що покриває внутрішню сторону шлунка.
В кулінарії її не використовують, але народні знахарі радять при очищенні її не викидати, а висушити і перетерти в порошок. Суха плівка – відмінно допомагає при діареї.
Для цього дорослій людині потрібно взяти одну чайну ложку засобу, а дитині – половину дози і залити склянкою води. Плівка також використовується при лікуванні дистрофії, рахіту, гастриту, дисбактеріозу, болях в підшлунковій.
При купівлі цього продукту в магазині або на ринку, потрібно звернути особливу увагу на термін зберігання, який не повинен перевищувати двох діб. Заморожені продукти менш корисні, а ті, які зберігаються більше двох діб, виробляють токсини, які шкідливі та навіть небезпечні для людського здоров’я.
Дієтологи не радять в своєму харчуванні замінювати всі м’ясні страви пупками. А ось готуючи їх по кілька разів на тиждень, можна збагатити організм потрібними речовинами.
В кулінарних книгах і журналах існує безліч різних рецептів салатів з пупків, які не тільки допомагають заощадити на покупці м’яса, але й урізноманітнюють стіл і при цьому не так калорійні, як м’ясні.
Цей салат незвичайний і дуже гарний на вид. Для його приготування нам знадобляться такі інгредієнти:
Приготування
Треба відварити шлунки в підсоленій воді близько 1,5 години і порізати соломкою. Далі, нарізати тонкими півкільцями цибульку, моркву натерти на тертці для корейських салатів, обсмажити овочі в сковорідці на рослинній олії.
Дрібненькими кубиками нарізати огірки. Всі складові з’єднати і прикрасити, виклавши зверху зелений горошок. Заправляємо сіллю, перцем і майонезом. Поєднання помаранчевої моркви, зеленого огірка і горошку, надає салату святковість і яскравість, а його ніжний смак не залишить нікого байдужим.
Інгредієнти:
Приготування
Відварені шлуночки в підсоленій воді, нарізати тонкими смужками. Яйця круто відварити і порізати. Сиру моркву натерти на крупній тертці. Змішати всі компоненти, заправивши майонезом або сметаною. Посолити і поперчити за смаком.
Приготований таким чином салат з використанням сметани дозволить пом’якшити і зробити ще приємніше текстуру цього субпродукту. Варто спробувати!
Рецепт гострого салату з пупків
Інгредієнти:
Приготування
Цю холодну закуску ще називають «Курячі шлунки по-корейськи».
Шлуночки варимо до ніжної м’якості, за п’ять хвилин до вимикання додаємо перчик горошком і лавровий листочок. Відставляємо остигати, зливши весь бульйон.
Цибулю, нарізавши тонкими кільцями, заливаємо оцтом на 15 хвилин для маринування. Після закінчення часу, відкидаємо на друшляк.
Моркву тремо на тертці для корейки. Наші остиглі пупки ріжемо пластинками. Викладаємо на тарілку пупки, мариновану цибулю і моркву, заливаємо соєвим соусом. Олію соняшникову розжарюємо на сковороді і виливаємо в салат посипаємо коріандром і перцем, а потім все перемішуємо і ставимо на пару годин в холодильник.
Інгредієнти:
Промиті шлуночки потрібно проварити на повільному вогні близько 1,5 години і вже готові порізати соломкою. Півкільцями нарізати цибулю. Відварені до готовності печериці (5 хвилин), порубати невеликими шматочками, а огірочки дрібними кубиками. Все ретельно перемішати і заправити майонезом, посоливши і поперчивши.
Інгредієнти:
Приготування
Промиті і почищені шлунки тушкувати 40 хвилин у підсоленій воді, а потім дрібненько порізати і викласти в салатницю. Цибулю дрібно порізати і викласти зверху, змастити майонезом. Відварити яйця, картоплю і моркву почистити.
Наступний шар викласти з порізаних яєць, посолити і знову змастити. Останній шар, який теж змащується – морква, порізана кубиками. Зверху прикрашаємо салат тертим на дрібній тертці, твердим сиром.
Інгредієнти:
Першим ділом, щоб приготувати салат з курячими пупками, їх необхідно підготувати. Бажано очистити від плівки, добре промити під водою і помістити в каструлю. Потім залити чистою водою.
Посолити, за бажанням додати чорний перець горошком і лавровий лист, також очищену цілу цибулину і морквину. Поставити на маленький вогонь і варити до готовності приблизно до години. Готові шлуночки вийняти з каструльки, остудити і нарізати соломкою або пластинками.
Курячі яйця круто відварити, почистити і також нарізати, намагаючись, щоб шматочки були за розміром приблизно такими, як шматочки шлунків.
Огірки миємо, зрізавши хвостики, ріжемо соломкою, можна скористатися теркою.
Зелену цибульку теж миємо і подрібнюємо. При відсутності зеленої цибулі, беремо звичайну білу або червону ріпчасту, але тоді її краще замаринувати в яблучному оцті, попередньо обшпаривши окропом, щоб вийшла гіркота.
З’єднавши всі інгредієнти в глибокій і зручній для перемішування ємності, додаємо трохи майонезу (сметани) ретельно перемішуємо, солимо і перчимо за смаком. Прикрасивши зеленню, подаємо до столу.
Смачних вам і корисних експериментів!