Жодне свято не обходиться без застілля зі смачними салатами. Способів їх приготування існує незліченна кількість. Навіть початківець кулінар може придумати свою власну авторську варіацію цієї страви. Дуже смачними і популярними є страви з грибами, наприклад, салат з печерицями та сиром. Обидва продукти відмінно поєднуються, а якщо їх доповнити куркою, виходить дуже смачна страва. Пропонуємо вам десятку найсмачніших і незвичайних салатів з грибами.

Рецепт з копченостями

Цей салат готується з декількома видами м’ясних інгредієнтів і маринованими печерицями. В ідеалі гриби повинні бути зовсім дрібними, щоб їх не потрібно було розрізати. Також знадобляться варені яйця і тертий твердий сир.

салат з печерицями та сиромПри бажанні можна додати трохи копченого або плавленого сиру, нарізавши його кубиками. Що стосується м’яса, то страву можна доповнити копченою куркою, шинкою, салямі або баликом. Щоб розбавити смак, можна використовувати салатний мікс або пекінську капусту.

Пекінську капусту наріжте смужками. Додайте в миску гриби. Яйця наріжте смужками, так само вчиніть з баликом, шинкою, куркою і копченою ковбасою. Потім все перемішайте з майонезом. Зверху додайте сир і можна подавати страву до столу.

Рецепт з виноградом і селерою

Дуже цікавий спосіб приготувати смачну і дієтичну страву. Готується цей салат із сирих печериць. Вони повинні бути обов’язково свіжими, чистенькими і білими, приємно пахнути. Ніжки і капелюшки повинні бути щільними, білими всередині. Якщо ви не впевнені в якості продукту, його свіжості і місці вирощування, краще відмовтеся від такої затії.

Також для страви потрібна стеблова селера, зелений виноград, бажано без кісточок і можна доповнити страву горіхами і куркою. Вистеліть дно тарілки салатним листям. Зверху викладіть нарізану селеру, курку і пластинки грибів. Зверху розкладіть ягоди винограду, розрізані навпіл, притрусіть все подрібненими горішками. В якості заправки використовують натуральний йогурт.

Рецепт з кукурудзою

Дуже цікавий смак виходить у страви, якщо змішати гриби з кукурудзою. В якості прикладу можна розглядати салат з печерицями, кукурудзою, ананасами і сиром. Готується він дуже просто.

Мариновані гриби наріжте на четвертинки, консервовані ананаси – великими шматочками. Додайте варену курячу грудку або ж в якості альтернативи креветки або крабові палички. Доповніть мікс кукурудзою, заправте майонезом і перемішайте. Викладіть салат на тарілку, яку зстеліть листовим салатом, а зверху прикрасьте маслинами.

Рецепт салату з блакитного сиру і сирих печериць

Ця страва вражає своїм вишуканим смаком і приголомшливим виглядом. Для неї використовують будь-який сорт сиру з блакитною цвіллю. Для початку необхідно підготувати тарілку. Її натирають часником і викладають подушку з салатного міксу. Потім нарізають кубиками помідори і огірки.

Особливість салату – він готується з куркою, попередньо звареною і обсмаженою на сильному вогні до золотистої скоринки. Додайте нарізане м’ясо і свіжі шампіньйони, нарізані тонкими пластинками. Полийте все оливковою олією, збризніть лимонним соком. Зверху додайте кубики блакитного сиру.

Рецепт «Туга»

Цей салат готується з куркою, помідорами, сиром, яйцями і печерицями. Гриби використовуються мариновані, бажано невеликого розміру і цілі, щоб вони виглядали ефектніше. В іншому випадку потрібно розрізати їх навпіл або на чотири частини.

салат «Туга»Для початку відваріть м’ясо і яйця, остудіть їх і наріжте короткою соломкою. Потім в миску з куркою і подрібненими яйцями, додайте гриби. Помідори наріжте також соломкою, м’якоть краще не використовувати.

Якщо є час, відокремте шкірку, щоб залишилося тільки тверде філе, однак, це робити зовсім необов’язково. Натріть трохи сиру на дрібній тертці. Посоліть, поперчіть і заправте салат майонезом. Зверху перед подачею притрусіть тертим твердим сиром.

Рецепт «Поляна»

Цей салат виглядає дуже цікаво, адже він повністю відповідає своїй назві. Завдяки використанню цілих маринованих печериць дійсно створюється враження, що перед вами справжня грибна поляна. Ця страва готується з куркою, сиром, зеленню і картоплею. За бажанням можна додати яйце, варену моркву, мариновані огірки, шинку.

У цілому ж алгоритм приготування «Поляни» такий:

  • На дно миски вистеліть харчову плівку;
  • Зверху викладіть цілі гриби капелюшками вниз;
  • Посипте печериці нашаткованою зеленню: цибулею, кропом, петрушкою;
  • Потім йде шар курки, нарізаної кубиками або соломкою;
  • Змастіть все майонезом;
  • Натріть сир і картоплю, змастіть майонезом;
  • Повторіть шари, за винятком грибів і зелені;
  • Переверніть миску на тарілку і акуратно вийміть салат.

Тепер у вас вийшла «Поляна» з грибами зверху, ніби зростаючими із зеленої трави. Якщо використовувати більшу кількість інгредієнтів, продукти укладаються шарами в один захід, без повторення. М’ясна начинка повинна рівномірно розподілятися по всій масі.

Рецепт «Ананас»

Цей салат ідеально підходить для святкового столу, так як крім дивовижного смаку він відрізняється ще і приголомшливим зовнішнім виглядом і нагадує справжній ананас. Готується він з маринованими і смаженими грибами, а також куркою і яйцями.

Наріжте пластинками печериці-четвертинками. Для смаку можна додати трохи цибулі. Обсмажте на вершковому маслі. Потім остудіть і натріть до готових грибів варені яєчні білки. Курку відваріть і розділіть на тонкі волокна, дрібно наріжте. До м’яса додати терті яєчні жовтки і майонез.

Все ретельно розмішайте, приправте і приступайте до формування страви. На дно тарілки покладіть овалом гриби з білками, а зверху нанесіть шар курино-яєчної маси з майонезом. Повинно вийти щось схоже за формою на плід ананаса. Зверху салат прикрасьте пластинками маринованих печериць. Зелений хвостик зробіть із пір’я цибулі або петрушки.

Салат з горіхів і сирих печериць вегетаріанський

Не всі люди їдять м’ясо. Якщо ви або ваші гості відносяться до числа вегетаріанців, щоб не залишити їх без смачної закуски можна приготувати салат із сирих печериць і горіхів. Можна взяти асорті з кедрових, мигдалевих горіхів, фундука і кешью або ж обійтися простими і доступними волоськими.

Для початку підготуйте подушку з листя салату, руколи і помідорів черрі. Зверху викладіть нарізані пластинками сирі печериці. Посипте все подрібненими горіхами і збризніть оливковою олією.

Горіхи чудово замінять м’ясо не тільки за смаковими якостями, а й своєю поживністю. Ця страва відмінно підходить для веганского меню або для поста. Якщо вам хочеться заправити інгредієнти чимось пожирніше, використовуйте пісний майонез.

Вегетаріанський рецепт з тофу

Ще один варіант вегетаріанської страви – салат із сирих печериць і сиру тофу. Так як м’ясо тут не використовується, основою є овочі і зелень.

Для цього нарвіть в миску листя салату, додайте трохи солодкої цибулі. Наріжте кубиками помідори, огірки та болгарський перець. Гриби шинкують тонкими пластинками. Змішують все в мисці і приправляють. Для цікавого смаку можна додати до оливкової олії трохи кунжутної.

Зверху укладіть підсмажені шматочки тофу. Прикрасьте страву насінням льону і кунжутом. Чорно-біла розсип виглядає дуже ефектно на тлі строкатої палітри овочів, зелені і білих шматочків соєвого сиру.

Рецепт зі смаженими грибами

салат зі смаженими грибамиА цей салат по суті нагадує улюблений багатьма жульєн. Подавати можна як у холодному вигляді, так і теплим. Готується він з куркою, печерицями та цибулею. Всі інгредієнти ріжуться короткою соломкою.

Для початку відваріть куряче м’ясо і обсмажте цибулю. Додайте на сковороду гриби і обсмажте до золотистого кольору. Додайте курку і смажте 5 хвилин.

У сотейнику розтопіть вершкове масло і додайте трохи борошна. Повільно влийте вершки, помішуючи, всипте сіль, перець і мускатний горіх, дайте соусу загуснути. Заправка подається в окремій тарілочці.

Кожен з представлених рецептів грибних салатів по-своєму цікавий і унікальний. Щоб переконатися в цьому обов’язково спробуйте кожен з них.