Перед тим як почати готувати салат з кабачків, згадаємо, звідки з’явився цей плід на наших столах. Є дві історії. За однією з них, цей овоч з’явився в Америці, де його культивували вже 5000 років тому, а привезли в Європу в XVI столітті.

Салат з кабачків 3

За іншою легендою – кабачок з’явився в Індії. Боги дали його у відповідь на благання голодних дружин рибалок. Насправді, для нас зараз вже неважливо, де і як з’явився цей плід. В наші широти він потрапив з Туреччини в XIX столітті і зараз його вирощують повсюдно.

Кабачок дуже корисний і поживний овоч, легко перетравлюється, і саме завдяки цьому його рекомендують давати немовлятам у перших прикормах, вагітним жінкам, а також літнім і хворим людям.

Салат з кабачків – це блюдо, яке зберігає в собі всю користь плоду і напевно сподобається всім кому потрібні його цілющі компоненти.

Корисні властивості кабачка

Кабачки всіх сортів містять воду, білки і вуглеводи, в тому числі цукру, включають зовсім мало сахарози. Саме тому їх часто використовують в різних дієтах, завдяки їх низькій калорійності.

В них містяться мінеральні солі, дуже важливі для нормального обміну речовин в організмі. Крім того, плоди містять мікроелементи, а так само, багаті вітамінами (С, каротин, вітаміни B1, В2, нікотинова кислота та ін). Вміст калію і натрію таке, що допомагає людині ефективно прибрати набряки.

Салат з кабачків 1

Кабачки також містять зовсім небагато органічних кислот, тому не викликають подразнення слизової шлунка і кишечника. Це оптимальна їжа для людей з шлунково-кишковими проблемами і діабетиків.

Вони активізують роботу травних органів, позитивно впливають на процеси оновлення крові, запобігають атеросклеротичні зміни в судинах.

Кабачки рекомендують при гіпертонії, ниркових і печінкових патологіях. Кабачковий сік виявляє седативну дію при стресах, а квітковий відвар усуває дерматологічні захворювання.

Приготування салату

Щоб приготувати салат із сирих кабачків необхідно:

  1. Три-чотири невеликих молодих кабачка;
  2. Цибуля – одна штука;
  3. Потертий хрін – дві столові ложки;
  4. Півсклянки майонезу;
  5. Сіль, перець і зелень – за бажанням.

Кабачки помити і очистити від шкірки, разом з цибулею подрібнити на тертці. Додати хрін і рубану зелень. Всі інгредієнти, посолити і поперчити за бажанням. Ретельно перемішати і заправити майонезом.

Можна також приготувати салат зі свіжих кабачків з соняшниковою або оливковою олією. Кабачок чистимо від шкірки і насіння. Ріжемо кубиками. Заправляємо оцтом і олією. Перемішавши, викладаючи в салатник. Солимо, перчимо за бажанням. Посипаємо рубаною зеленню.

Можна спробувати салат з кабачків і помідорів. Для цього візьмемо:

  1. Три молодих кабачка, невеликого розміру, бажано без насіння;
  2. Чотири-п’ять помідорів;
  3. Дві цибулини;
  4. Півсклянки майонезу;
  5. Кріп і лимонна цедра – за смаком;
  6. Сіль – теж за смаком.

Кабачки миємо, чистимо від шкірки і подрібнюємо на тертці. Можна, як варіант, порізати тонкою соломкою.

Помідори ріжемо кільцями цибулю теж. Солимо. Перемішуємо. Заправляємо майонезом. Посипаємо рубаним кропом. Цедра додається за смаком.

Цікавий також салат з кабачків і тушкованих баклажанів. Для нього буде потрібно:

Салат з кабачків 2

  1. Два маленьких молодих баклажана;
  2. Чверть склянки оливкової олії;
  3. Червоний сушений перець (чилі);
  4. Один великий кабачок;
  5. Три помідора середнього розміру;
  6. Три великих зубчики часнику;
  7. Півсклянки білого вина;
  8. Подрібнена зелень – дві столові ложки.

Баклажани потрібно порізати кубиками, посолити і протушкувати. Робиться це так: оливкова олія нагрівається у великій каструлі, баклажани тушкуються близько хвилини, потім додайте перець і кабачки, тушкують ще 3-4 хвилини.

Додаються помідори, також порізані кубиками, подрібнений часник. Все це гаситься півхвилини, потім додається вино. Всі складові гарненько перемішати і зняти з вогню. Перед подачею додається свіжа зелень.

Зараз дуже модними стали різноманітні корейські салати і закуски.

Спробуємо приготувати салат з кабачків по-корейськи. Знадобиться:

салат

  1. Чотири середніх за розміром кабачка;
  2. Два болгарських перцю (червоний і жовтий);
  3. Три середніх морквини;
  4. Чотири зубчики часнику;
  5. Одна цибулина;
  6. Кунжутне масло – 20г;
  7. Соєвий соус – 20г;
  8. Кунжутне насіння – 10г;
  9. Оцтова кислота – 10г;
  10. Червоний мелений перець – 10г;
  11. Соняшникову олію – 100г;
  12. Цукор – 20г;
  13. Сіль і чорний мелений перець – за бажанням.

Кабачки помити і порізати тоненькими кружальцями. Цибулю тонко порізати півкільцями і обсмажити на олії. Дрібно натерти на тертці моркву і перець порізати соломкою. Злити сік, виділений кабачками, додаємо моркву, цибулю, перець і часник.

Додаємо інші продукти, у тому числі оцтову кислоту, перемішуємо, за необхідності солимо. Наполягаємо в холодильнику не менше години.

Як бачите, існує дуже багато рецептів. Можна готувати салат з кабачків з майонезом або олією, з додаванням баклажанів або помідорів. Крім цього, є ще маса рецептів з кукурудзою, картоплею, соєю, яблуками, грибами, сиром та м’ясом. Приємного вам апетиту і вдалих кулінарних експериментів!