Перед тим як почати готувати салат з кабачків, згадаємо, звідки з’явився цей плід на наших столах. Є дві історії. За однією з них, цей овоч з’явився в Америці, де його культивували вже 5000 років тому, а привезли в Європу в XVI столітті.
За іншою легендою – кабачок з’явився в Індії. Боги дали його у відповідь на благання голодних дружин рибалок. Насправді, для нас зараз вже неважливо, де і як з’явився цей плід. В наші широти він потрапив з Туреччини в XIX столітті і зараз його вирощують повсюдно.
Кабачок дуже корисний і поживний овоч, легко перетравлюється, і саме завдяки цьому його рекомендують давати немовлятам у перших прикормах, вагітним жінкам, а також літнім і хворим людям.
Салат з кабачків – це блюдо, яке зберігає в собі всю користь плоду і напевно сподобається всім кому потрібні його цілющі компоненти.
Кабачки всіх сортів містять воду, білки і вуглеводи, в тому числі цукру, включають зовсім мало сахарози. Саме тому їх часто використовують в різних дієтах, завдяки їх низькій калорійності.
В них містяться мінеральні солі, дуже важливі для нормального обміну речовин в організмі. Крім того, плоди містять мікроелементи, а так само, багаті вітамінами (С, каротин, вітаміни B1, В2, нікотинова кислота та ін). Вміст калію і натрію таке, що допомагає людині ефективно прибрати набряки.
Кабачки також містять зовсім небагато органічних кислот, тому не викликають подразнення слизової шлунка і кишечника. Це оптимальна їжа для людей з шлунково-кишковими проблемами і діабетиків.
Вони активізують роботу травних органів, позитивно впливають на процеси оновлення крові, запобігають атеросклеротичні зміни в судинах.
Кабачки рекомендують при гіпертонії, ниркових і печінкових патологіях. Кабачковий сік виявляє седативну дію при стресах, а квітковий відвар усуває дерматологічні захворювання.
Щоб приготувати салат із сирих кабачків необхідно:
Кабачки помити і очистити від шкірки, разом з цибулею подрібнити на тертці. Додати хрін і рубану зелень. Всі інгредієнти, посолити і поперчити за бажанням. Ретельно перемішати і заправити майонезом.
Можна також приготувати салат зі свіжих кабачків з соняшниковою або оливковою олією. Кабачок чистимо від шкірки і насіння. Ріжемо кубиками. Заправляємо оцтом і олією. Перемішавши, викладаючи в салатник. Солимо, перчимо за бажанням. Посипаємо рубаною зеленню.
Кабачки миємо, чистимо від шкірки і подрібнюємо на тертці. Можна, як варіант, порізати тонкою соломкою.
Помідори ріжемо кільцями цибулю теж. Солимо. Перемішуємо. Заправляємо майонезом. Посипаємо рубаним кропом. Цедра додається за смаком.
Баклажани потрібно порізати кубиками, посолити і протушкувати. Робиться це так: оливкова олія нагрівається у великій каструлі, баклажани тушкуються близько хвилини, потім додайте перець і кабачки, тушкують ще 3-4 хвилини.
Додаються помідори, також порізані кубиками, подрібнений часник. Все це гаситься півхвилини, потім додається вино. Всі складові гарненько перемішати і зняти з вогню. Перед подачею додається свіжа зелень.
Зараз дуже модними стали різноманітні корейські салати і закуски.
Кабачки помити і порізати тоненькими кружальцями. Цибулю тонко порізати півкільцями і обсмажити на олії. Дрібно натерти на тертці моркву і перець порізати соломкою. Злити сік, виділений кабачками, додаємо моркву, цибулю, перець і часник.
Додаємо інші продукти, у тому числі оцтову кислоту, перемішуємо, за необхідності солимо. Наполягаємо в холодильнику не менше години.
Як бачите, існує дуже багато рецептів. Можна готувати салат з кабачків з майонезом або олією, з додаванням баклажанів або помідорів. Крім цього, є ще маса рецептів з кукурудзою, картоплею, соєю, яблуками, грибами, сиром та м’ясом. Приємного вам апетиту і вдалих кулінарних експериментів!