Літо, а на полях ось тільки кілька днів тому зацвіли соняшники, піднявши свої голови до сонечка. В один прекрасний день одна домогосподарка, яка жила не далеко від поля, готувала святковий стіл.
Їй дуже набридли звичні салати, а так хочеться здивувати гостей чимось незвичайним. Вона вирішила, що найпростіший листковий салат можна прикрасити маслинами і чіпсами, надавши йому вигляд прекрасних соняшників. Гості були в захваті від такої винахідливості!
З того часу рецепт «Соняшника», як добра традиція переходить із сім’ї в сім’ю. За кілька років він зайняв почесне місце на сторінках кулінарних книг і соціальних мереж, а популярність «Соняшнику» зростає з кожним днем.
Салат «Соняшник» потрібно готувати не тільки на Новий рік, на релігійні свята, на дні народження, але й у звичайні дні. Особливо приємно в зимову холоднечу відчути тепло літа. З кожним разом рецепт салату змінювався, з’являлися все нові і нові інгредієнти.
На сьогоднішній день можна знайти дуже багато його рецептів. Крім звичайного «Соняшника», ми розглянемо ще салат «Соняшник» з печінкою тріски і з кукурудзою.
Для того щоб приготувати наш «Соняшник», потрібно мати в наявності курку, твердий сир, гриби, картопля, яйця, маслини і, звичайно ж, чіпси. Вибираючи продукти, пам’ятайте кілька правил. По-перше, вони повинні бути свіжі.
По-друге, неправильно підібраний продукт, не дасть той смаковий ефект або не підкреслить красу соняшника.
Один з головних інгредієнтів є курка. Тут ви можете вибрати будь-яку її частину. На мій погляд, з філе легше працювати, ніж з курячими ніжками. Все залежить від того, скільки у вас часу на готування. Де курка, там і яйця. Яєчка бажано щоб були домашні – у них жовтки насичені і корисніше.
З куркою розібралися, наступний компонент – сир. Використовуємо тільки тверді сорти. Різноманітність в магазинах сиру твердих сортів дуже велика, але я порекомендувала б взяти пармезан або чеддер, вони підкреслять пікантність нашого салату.
Тепер про грибах. Особливо приємно використовувати гриби, які ви самі збирали в лісі. Способи їхнього готування різні: маринівка, смаження, сушка, заморожування.
Якщо немає таких вдома, тоді можна (і потрібно) використовувати магазинні. При цьому, якщо ви купили мариновані гриби, їх потрібно тільки порізати, а свіжі – смажити зі спеціями.
Картопля є у всіх. Вибираємо однакові за розміром бульби, щоб вони рівномірно зварилися. Сорт картоплі може бути будь-хто.
Щодо чіпсів особливих рекомендацій немає. Головне – дивіться на термін придатності. Важливо також, щоб чіпси не були занадто тонкі і ламкі.
Завершуємо закупівлю придбанням маслин без кісточок.
Нам знадобитися такі інгредієнти, щоб приготувати «Соняшник»:
Спочатку відваримо помиту картоплю в мундирі. Коли його остудимо, почистимо від шкірки і натремо на крупній тертці. Яйця варимо круто близько 8 хвилин. Охолоджуємо їх у холодній воді і чистимо. Відокремлюємо жовтки від білків.
Розминаємо жовтки виделкою. Курячу грудку промиваємо проточною холодною водою, кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Коли вона закипіла, солимо і довариваем до готовності. Студим і ріжемо на дрібні шматочки.
Цибулю ріжемо також дрібно. Якщо немає вищевказаного цибулі, тоді беремо звичайний. Сир натираємо на дрібній тертці. Гриби дрібно ріжемо, тільки свіжі попередньо смажимо зі спеціями. Маслини відкриваємо, виймаємо і ріжемо часточками на 4 частини.
Наступний етап – викладаємо підготовлені продукти шарами на великій тарілці у вигляді гірочки. Краї тарілки залишаємо відкритими.
Шари салату промазуємо майонезом в такій послідовності:
1 шар – натертий картопля;
2 шар – порізана куряча грудка;
3 шар – подрібнені гриби посипати цибулею;
4 шар – терті білки;
5 шар – тертий сир;
6 шар – товчені жовтки (майонезом не змащувати);
7 шар – порізані маслини. Викладаємо їх так, щоб вони максимально зображували насіння.
Салат «Соняшник» готовий, відправляємо його в холодильник на два або три години. Один важливий момент – не кладіть відразу чіпси, тому, що вони розм’якнуть і втратять свій неперевершений вигляд. Коли починаємо накривати на стіл, кладемо по краях тарілки наші пелюстки соняшника. Вони тоді будуть дуже смачно хрустіти.
Прикрашати салат практично і не потрібно, він і так випромінює світло і тепло сонця.
Для того щоб приготувати салат «Соняшник» з печінкою тріски, нам знадобляться: картопля, печінка тріски, яйця, зелена цибуля, огірки, маслини, чіпси, майонез, сіль, зелень.
Як бачимо, курку замінили печінкою тріски, а гриби – огірками. Все робимо практично також, як розписано в попередньому варіанті, тільки печінка тріски розминаємо виделкою і шар з нею майонезом не промазуємо.
Огірки беремо свіжі або мариновані, нарізаємо невеликими шматочками уздовж. Твердий сир в цьому рецепті не використовуємо. Один маленький секрет: лимонний сік додасть рибі незабутній присмак.
Спочатку викладаємо картоплю, потім печінка тріски, натертий білок, шар зеленої цибулі, огірочки, розтерті жовтки. У цьому випадку, на жовтках малюємо майонезом пазухи насіння, а в них вкладаємо маслини. Краї тарілки прикрашаємо чіпсами, посипаємо попередньо дрібно порізаною зеленню.
Салат «Соняшник» з кукурудзою готуватися аналогічно, хоча інгредієнти тут трохи змінюються. Замість картоплі беремо красиву, соковиту, солодку, насичену кольором і запахом моркву. Варимо до готовності, натираємо на дрібній тертці.
Звісно, додаємо консервовану кукурудзу. Важливий момент: кукурудзу викладаємо поверх салату замість яєчного жовтка, а ось в середині салату яйце використовуємо повністю. Кукурудзу промазуємо майонезом квадратиками, а в серединку кладемо порізані маслини.
Приготувати такий салат може кожна господиня. Тільки композиція з роками все досконалою і променистою.
Салат «Соняшник» надзвичайно смачний і апетитний. Він може цілком замінити як м’ясне блюдо, так і овочеве. Готуйте зі смаком і вам скажуть величезне спасибі! Балуйте шматочком сонечка своїх рідних і друзів!