Бринза – це м’який сир білого кольору (іноді з жовтим відтінком), вимочений в розсолі. У нього яскравий кисломолочний смак. Для того, щоб він добре вимок, потрібно від 20 до 60 діб. Чим довше він вистоюється, тим виходить солонішим.
За зовнішнім виглядом бринза не має верхньої скоринки, на відміну від твердих сирів, і в міру кришиться. Якщо ви побачили на прилавках магазинів сир, у якого краї підсохлі, значить, він несвіжий. Також жирність корисної бринзи повинна бути не менше 40 %, а краще всі 50%.
З’явилася бринза на світ близько семи тисячоліть тому на Сході, в Арабських країнах. Такий сир почали готувати з молока вівці, буйвола, сьогодні використовують ще молоко корови, кози, застосовуючи якийсь один вид молока або суміші з декількох видів.
Бринза дуже корисна, оскільки містить у 100 грамах добову норму кальцію, що дозволяє зміцнити кістки і зуби. Оскільки калорій у неї 260, то ви можете приготувати салат з бринзою і цим забезпечити собі легкий сніданок і запастися на весь день енергією і працездатністю.
Незважаючи на те що калорійність досить велика, цей сир є дієтичним продуктом. Звичайно, вживати його потрібно регулярно, тоді ваша шкіра стане пружною, оксамитовою, гладенькою. Але найголовніша перевага сиру – це поліпшення травних процесів, придушення поганих бактерій в кишечнику.
Зберігати бринзу бажано в її розсолі або водно-сольовому розчині, без нього вона швидко засохне. Тому купивши шматочок більший, ніж вам потрібно, наприклад, на грецький салат із бринзою, перекладіть залишки сиру в пластиковий або скляний контейнер, налийте туди розсіл з упаковки, накрийте і поставте в холодильник.
Таким чином він зберігає властивості протягом двох тижнів. Якщо придбали сир без розсолу, то щільно загорніть його в харчову плівку.
Кислий сир дуже корисний, смачний інгредієнт багатьох страв. Його можна використовувати в ролі окремої закуски до м’яса, супу, риби, овочів. Декому подобається вживати разом із чаєм або кавою.
Пироги, вареники, бутерброди з начинкою з такого продукту є в деяких країнах національною стравою. Це гідне доповнення до родинного, дружнього обіду, вечері або для великої трапези.
Салат із бринзою – дуже популярна страва серед народів як Європи, так і Азії. Традиційне поєднання, база для експериментів, – це солоний сир і помідори.
Його можна також доповнити куркою, морепродуктами, сухариками, овочами, оливками, маслинами, кукурудзою, зеленню, макаронами або рисом. Заправляти салат можна соусами (часниковим, сметанним), майонезом, олією, спеціями, прянощами або соком лимона.
Вибирайте рецепти до вашого смаку.
Помідори миємо, нарізаємо кільцями або півкільцями, сир трохи витираємо від рідини, розминаємо виделкою. Петрушку подрібнюємо. Все з’єднуємо, заправляємо сметаною і перцем.
Овочі миємо, перець очищаємо від насіння, плодоніжки, огірок – від шкірки, нарізаємо шматочками бажаної величини. Сир обсушуємо, ріжемо кубиками, маслини – кільцями. Листя петрушки відриваємо руками від стеблинок.
Викладаємо інгредієнти в салатницю, солимо, поливаємо олією і соком лимона. Перемішуємо. Якщо ви любите гостріше, то можна вичавити ще часничок.
Готуємо ситну закуску з куркою. М’ясо птиці нарізаємо шматочками, смажимо на олії до готовності. Викладаємо на тарілочку. Авокадо очищаємо, видаляємо кісточку, нарізаємо так само, як і курку, поливаємо соком лимона, щоб не потемніло. Листя салату рвемо, кришимо сир.
Підготовлені продукти перемішуємо, поливаємо оливковою олією, солимо за смаком.
Спочатку овочі та зелень миємо проточною чистою водою. Болгарський перець очищаємо від насіння, цибулю – від лушпиння. Відкриваємо банку з маслинами, зливаємо рідину.
Ріжемо інгредієнти так: огірки і цибулю – тонкими півкільцями, помідори і сир – кубиками, перець – соломкою, маслини – кільцями. Листя – крупно.
Овочі змішуємо з маслинами, салатом, сиром. Солимо, поливаємо олією. Тільки перед тим, як солити, спробуйте на смак грецький салат, може, і не потрібно солити. Готово! До речі, така закуска відмінно підходить до шашлику, тому шалено смачно з ним поєднується.
Овочі миємо, кладемо в рукав, запікаємо в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Охолоджуємо, знімаємо шкірку, видаляємо насіння в перцях. Нарізаємо смужками. Можна, звичайно, замість того, щоб пекти, обсмажити на сковороді.
Тільки баклажани перед цим потрібно посолити і дати трохи постояти, бо вони мають гіркоту, потім сполоснути водою, далі готувати. Сир ріжемо кубиками.
Готуємо заправку. Часник розтираємо, з’єднуємо з олією, сіллю і чорним перцем. Петрушку подрібнюємо.
На тарілку кладемо печені овочі, поливаємо заправкою, посипаємо сиром і зеленню.
Креветки варимо в підсоленій киплячій воді п’ять хвилин, охолоджуємо, чистимо. Перець також чистимо, ріжемо квадратиками, а сир – кубиками.
У тарілку кладемо рване листя салату, зверху перець, креветки, сир. Усе поливаємо лимонним соком і олією, трохи перчимо і солимо.
Латук і полуницю миємо. Нарізаємо ягоди уздовж, сир – кубиками. Латук рвемо на невеликі шматочки. З’єднуємо мед із оцтом. Усе красиво викладаємо на тарілку. Зверху поливаємо гірчичною заправкою. Влітку таке надзвичайна пікантна страва вразить гостей своїм солодкувато-солонуватим смаком і вашою винахідливістю.
Відварюємо яйця, чистимо. Сир разом із яйцями натираємо на крупній тертці. Капусту дрібно шаткуємо. Оливки нарізаємо кільцями. Зелень шаткуємо. Відкриваємо баночку з кукурудзою, надбираємо потрібну кількість.
Для заправки змішуємо сметану з гірчицею і спеціями за смаком.
У салатниці змішуємо всі інгредієнти, поливаємо заправкою. Зверху посипаємо зеленню.
Раджу вам спробувати приготувати такі чудові салати. Вони підійдуть для будь-якого святкового столу або просто для легкої і смачної перекуски. Приємного вам апетиту з бринзою!