Бринза – це м’який сир білого кольору (іноді з жовтим відтінком), вимочений в розсолі. У нього яскравий кисломолочний смак. Для того, щоб він добре вимок, потрібно від 20 до 60 діб. Чим довше він вистоюється, тим виходить солонішим.

Салат з бринзою 1За зовнішнім виглядом бринза не має верхньої скоринки, на відміну від твердих сирів, і в міру кришиться. Якщо ви побачили на прилавках магазинів сир, у якого краї підсохлі, значить, він несвіжий. Також жирність корисної бринзи повинна бути не менше 40 %, а краще всі 50%.

З’явилася бринза на світ близько семи тисячоліть тому на Сході, в Арабських країнах. Такий сир почали готувати з молока вівці, буйвола, сьогодні використовують ще молоко корови, кози, застосовуючи якийсь один вид молока або суміші з декількох видів.

Чим корисний салат з бринзою, як зберігати головний інгредієнт

Бринза дуже корисна, оскільки містить у 100 грамах добову норму кальцію, що дозволяє зміцнити кістки і зуби. Оскільки калорій у неї 260, то ви можете приготувати салат з бринзою і цим забезпечити собі легкий сніданок і запастися на весь день енергією і працездатністю.

Незважаючи на те що калорійність досить велика, цей сир є дієтичним продуктом. Звичайно, вживати його потрібно регулярно, тоді ваша шкіра стане пружною, оксамитовою, гладенькою. Але найголовніша перевага сиру – це поліпшення травних процесів, придушення поганих бактерій в кишечнику.

Зберігати бринзу бажано в її розсолі або водно-сольовому розчині, без нього вона швидко засохне. Тому купивши шматочок більший, ніж вам потрібно, наприклад, на грецький салат із бринзою, перекладіть залишки сиру в пластиковий або скляний контейнер, налийте туди розсіл з упаковки, накрийте і поставте в холодильник.

Таким чином він зберігає властивості протягом двох тижнів. Якщо придбали сир без розсолу, то щільно загорніть його в харчову плівку.

Рецепти салатів з бринзою

Кислий сир дуже корисний, смачний інгредієнт багатьох страв. Його можна використовувати в ролі окремої закуски до м’яса, супу, риби, овочів. Декому подобається вживати разом із чаєм або кавою.

Пироги, вареники, бутерброди з начинкою з такого продукту є в деяких країнах національною стравою. Це гідне доповнення до родинного, дружнього обіду, вечері або для великої трапези.

Салат із бринзою – дуже популярна страва серед народів як Європи, так і Азії. Традиційне поєднання, база для експериментів, – це солоний сир і помідори.

Його можна також доповнити куркою, морепродуктами, сухариками, овочами, оливками, маслинами, кукурудзою, зеленню, макаронами або рисом. Заправляти салат можна соусами (часниковим, сметанним), майонезом, олією, спеціями, прянощами або соком лимона.

Вибирайте рецепти до вашого смаку.

Салат із бринзою та помідорами:

Салат з бринзою 2

  • 100 грамів бринзи;
  • 8 твердих помідорів;
  • 30 грамів петрушки;
  • півсклянки сметани;
  • перець мелений.

Помідори миємо, нарізаємо кільцями або півкільцями, сир трохи витираємо від рідини, розминаємо виделкою. Петрушку подрібнюємо. Все з’єднуємо, заправляємо сметаною і перцем.

Салат із бринзою та овочами:

  • 100 грамів моченого сиру;
  • два помідори;
  • два солодких перці;
  • два огірки;
  • пучок петрушки;
  • цибулина ріпчаста;
  • сік половини лимона;
  • половина банки маслин без кісточок;
  • олія оливок, сіль за смаком.

Овочі миємо, перець очищаємо від насіння, плодоніжки, огірок – від шкірки, нарізаємо шматочками бажаної величини. Сир обсушуємо, ріжемо кубиками, маслини – кільцями. Листя петрушки відриваємо руками від стеблинок.

Викладаємо інгредієнти в салатницю, солимо, поливаємо олією і соком лимона. Перемішуємо. Якщо ви любите гостріше, то можна вичавити ще часничок.

Салат із куркою, бринзою і авокадо:

  • сир солоний;
  • авокадо;
  • пучок листя салату;
  • половина грудки курки;
  • ложка соку лимона;
  • маслини;
  • олія оливок, сіль.

Готуємо ситну закуску з куркою. М’ясо птиці нарізаємо шматочками, смажимо на олії до готовності. Викладаємо на тарілочку. Авокадо очищаємо, видаляємо кісточку, нарізаємо так само, як і курку, поливаємо соком лимона, щоб не потемніло. Листя салату рвемо, кришимо сир.

Підготовлені продукти перемішуємо, поливаємо оливковою олією, солимо за смаком.

Грецький салат із бринзою:

Салат з брынзой3

  • 4 огірочки;
  • 5 томатів;
  • 2 болгарських перці;
  • половина червоної салатної цибулини;
  • 250 грамів бринзи;
  • банка маслин (без кісточок);
  • пучок зеленого салату;
  • олія рослинна, сіль.

Спочатку овочі та зелень миємо проточною чистою водою. Болгарський перець очищаємо від насіння, цибулю – від лушпиння. Відкриваємо банку з маслинами, зливаємо рідину.

Ріжемо інгредієнти так: огірки і цибулю – тонкими півкільцями, помідори і сир – кубиками, перець – соломкою, маслини – кільцями. Листя – крупно.

Овочі змішуємо з маслинами, салатом, сиром. Солимо, поливаємо олією. Тільки перед тим, як солити, спробуйте на смак грецький салат, може, і не потрібно солити. Готово! До речі, така закуска відмінно підходить до шашлику, тому шалено смачно з ним поєднується.

Гострий салат із бринзою та печеними овочами:

  • 100 грамів солоного сиру;
  • 4 перцю різних кольорів;
  • 2 баклажани;
  • ложечка винного оцту;
  • 4 зубчики часнику;
  • 4 ложки оливкової олії;
  • зелень, спеції.

Овочі миємо, кладемо в рукав, запікаємо в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Охолоджуємо, знімаємо шкірку, видаляємо насіння в перцях. Нарізаємо смужками. Можна, звичайно, замість того, щоб пекти, обсмажити на сковороді.

Тільки баклажани перед цим потрібно посолити і дати трохи постояти, бо вони мають гіркоту, потім сполоснути водою, далі готувати. Сир ріжемо кубиками.

Готуємо заправку. Часник розтираємо, з’єднуємо з олією, сіллю і чорним перцем. Петрушку подрібнюємо.

На тарілку кладемо печені овочі, поливаємо заправкою, посипаємо сиром і зеленню.

Морський салат із бринзою:

Салат з бринзою 3

  • 300 грамів креветок;
  • 200 грамів сиру солоного;
  • солодкий перець;
  • 2 ложки рослинної олії;
  • сік половини лимона;
  • листя салату перець, сіль.

Креветки варимо в підсоленій киплячій воді п’ять хвилин, охолоджуємо, чистимо. Перець також чистимо, ріжемо квадратиками, а сир – кубиками.

У тарілку кладемо рване листя салату, зверху перець, креветки, сир. Усе поливаємо лимонним соком і олією, трохи перчимо і солимо.

Солодкуватий салат із бринзою та полуницею:

Салат з бринзою 5

  • 100 г солоного сиру;
  • 100 г полуниці;
  • салат латук;
  • винний оцет або бальзаміко;
  • мед за смаком.

Латук і полуницю миємо. Нарізаємо ягоди уздовж, сир – кубиками. Латук рвемо на невеликі шматочки. З’єднуємо мед із оцтом. Усе красиво викладаємо на тарілку. Зверху поливаємо гірчичною заправкою. Влітку таке надзвичайна пікантна страва вразить гостей своїм солодкувато-солонуватим смаком і вашою винахідливістю.

Салат із бринзою, пекінською капустою і кукурудзою:

  • половина невеликої пекінської капусти;
  • 2 яйця;
  • 100 г консервованої кукурудзи;
  • 100 г солоного сиру;
  • зелені оливки;
  • 3 ложки сметани;
  • зелень;
  • гірчиця в зернах;
  • сіль, мелена паприка, перець.

Відварюємо яйця, чистимо. Сир разом із яйцями натираємо на крупній тертці. Капусту дрібно шаткуємо. Оливки нарізаємо кільцями. Зелень шаткуємо. Відкриваємо баночку з кукурудзою, надбираємо потрібну кількість.

Для заправки змішуємо сметану з гірчицею і спеціями за смаком.

У салатниці змішуємо всі інгредієнти, поливаємо заправкою. Зверху посипаємо зеленню.

Раджу вам спробувати приготувати такі чудові салати. Вони підійдуть для будь-якого святкового столу або просто для легкої і смачної перекуски. Приємного вам апетиту з бринзою!