Новий рік, мабуть, один з найбільш улюблених свят серед наших людей. А новорічна ніч – це завжди грандіозний бенкет і веселощі.
Практично у кожної господині на столі можна побачити страва, схожа на гніздо. І навіть називають його по-різному.
Найчастіше, це салат ластівчине, перепелине або глухариное гніздо. У класичному варіанті це гніздо з смаженої картоплі, в якому у формі яйця покладені різні інгредієнти.
Якщо у вас немає можливості накрити дуже шикарний стіл, то цей салат може стати окрасою навіть самого скромного застілля. І все завдяки його смаком і красою. З-за присутності смаженої картоплі блюдо відрізняється підвищеною калорійністю, але є також не один рецепт дієтичного салату «Гніздо глухаря».
Оскільки кожна господиня привносить в рецепт салату свою «родзинку», то рішення як приготувати цей шедевр приймати вам. Ось декілька найбільш відомих «гніздування» глухаря.
Всі компоненти салату, нарізати соломкою. Обжарка виконується невеликими порціями в малому об’ємі масла, щоб всі компоненти підрум’янилися і вкрилися хрусткою скоринкою. М’ясо, яке беруть при підготовці салату, спочатку варять трохи підсолюємо. Його теж нарізають соломкою або ділять на волокна.
Класичний рецепт цього салату зажадає:
Покришити моркву і картоплю тонкими скибочками (соломкою), а цибулю – неширокими півкільцями. В малому обсязі олії обсмажити по черзі овочі, потім відкинути надлишки масла через друшляк. Курятину розділити на волокна.
Яйця зварити і відокремити жовтки. Яєчні білки нарізати соломкою такої ж товщини, як морква і картопля. Об’єднати курятину з яєчними білками, обсмаженими овочами, перемішати з майонезом.
За бажанням, можна також ввести подрібнений часник або додати гірчицю в зернах. Викласти на блюдо і сформувати з салатної маси гніздо. Яєчні жовтки перетерти з майонезом і подрібненою зеленню. З отриманої маси, выкатать невеликі кульки (власне яйця) і скласти в гніздо.
Другий варіант як приготувати класичний салат «Гніздо глухаря» з картоплею, курятиною і печерицями. Ідеальний варіант для застілля! Смачний, оригінальний і напевно сподобається навіть гурманам.
Мариновані гриби надають йому особливу пікантність. Звичайно, приготування вимагає певних зусиль, але кінцевий результат того вартий!
Для гнізда знадобиться:
Для яєць:
Очистити картоплю, нарізати тонкою соломкою на спеціальній тертці і обсмажити, не перевертаючи, на олії до появи скоринки. Акуратно перевернути і також обсмажити до скоринки.
Відварену курятину нарізати кубиками, а шинку – соломкою такої ж товщини, як і картоплю, шампіньйони – шматочками середнього розміру. Зварити яйця круто. Відокремити білки і натерти їх на крупній тертці, об’єднати з іншими компонентами салату.
Подрібнити жовтки і плавлений сирок. Додати подрібнену зелень. Часник подрібнити часничницею. Об’єднати все це з майонезом. Перемішати отриману масу і выкатать з неї яйця.
Скласти в одну посуд курятину, печериці, шинку і яєчні білки. Заправити майонезом і ретельно перемішати. Викласти салатну масу на застелене салатом блюдо. Сформувати з неї гніздо з ямкою посередині.
Обліпити по бортах скибочками картоплі, імітуючи те, що робить глухар з гілочок. В ямку кладемо яйця і прикрашаємо салат зеленню.
Як оригінально приготувати салат «Гніздо глухаря», якщо не з куркою і виноградом. Даний варіант приваблює несподіваним поєднанням компонентів, що дає неперевершений смаковий результат. Завдяки відсутності картоплі він вважається дієтичним.
Компоненти:
Курячі грудки зварити і порізати дрібною соломкою. Подрібнити фундук, частина виноградин розрізати на половинки і очистити від кісточок. Селеру очистити від шкірки і нарізати соломкою.
Всі компоненти з’єднати в округлої мисці, додати сіль, перець і ретельно змішати з майонезом. Викласти гіркою (за формою посуду) на блюдо, выстеленное листям салату. У центрі гірки робимо ямку і прикрашаємо бічні сторони (бортики гнізда) гілочками винограду.
Зварені перепелині яйця очистити і покласти в ямку. Прикрасити гілочкою кропу. Дати салату просочитися в холодильнику близько тридцяти хвилин. Подати на стіл.
Салат «Мариноване гніздо глухаря» з ковбасою і огірками виходить дуже ситним завдяки ковбасі, а огірочки і часник надають його пікантності смаку.
Компоненти:
Спосіб приготування:
Відварити яйця, розділити на білки і жовтки. Окремо подрібнити їх на тертці. Відварити моркву (воду підсолити) і покришити її тонкою соломкою. Також соломкою подрібнити ковбасу і огірки. Нарізати картоплю соломкою, обсмажити на олії до рум’яного і хрусткого стану.
З’єднати всі складники, посолити, поперчити і перемішавши з майонезом, сформувати з цієї маси гніздо на блюді. У центрі гнізда зробити поглиблення.
Сир подрібнити на дрібній тертці, з’єднати з тертим яєчним білком, подрібненим часником і ретельно перемішати з майонезом. Выкатать яйця, обваляти їх у жовтках. Помістити їх в гніздо – можна подавати на стіл!
Салат «Вегетаріанський глухар» з манго напевно оцінять ті, хто не радий м’яса на столі. Блюдо виходить соковите за рахунок манго. Головне, після приготування його як можна швидше необхідно подати гостям, тому що манго рясно виділяє сік.
Компоненти:
Зварити яйця, очистити, наколоти їх виделкою в різних місцях. Заварити чанных ложки чаю двома склянками окропу, додати сіль, соєвий соус і бадьян. Опустити в цей відвар яйця, витримати приблизно годину.
Порізати тонкою соломкою огірки, моркву та капусту. Облити чорнослив окропом, остудити, підсушити, тонко нарізати.
Вийняти кісточки з плодів манго, нарізати також тонко. Приблизно половину листя салату порізати соломкою. Приготувати соус для заправки: збити масло з лимонним соком, сіллю, цукром і перцем.
Вистелити залишилася салатною страву зеленню, викласти по краю половину нарізаних зубчиків манго, викласти зверху салатну суміш. Надавати форму гнізда з поглибленням в середині. У це поглиблення викласти частину часточок манго і яйця. Оформити по бортах гніздо пагонами спаржі. Залити все соусом. Салат готовий, можна подавати!
Поради бувалих
«яєць», в гнізді має бути таким, щоб всі гості змогли спробувати ваше кулінарне творіння.
Якщо гніздо готується з картоплею, то перед обсмаженням її обов’язково потрібно обсушити серветкою, інакше вона не вкриється такою скоринкою, створює ефектний вигляд всього страви.