Грузинська кухня славиться своїми стравами, особливо шашликом, хінкалі, хачапурі, ткемалі з аличі, суп харчо, баклажанами по-грузинськи і іншими чудовими стравами. У кожному регіоні Грузії існує своя родзинка.
Наприклад, у східній частині – дуже поширений пшеничний хліб. Випікають його в спеціальних глечиках. Ще готують пельмені – хінкалі з баранини зі спеціями. На заході країни популярний кукурудзяний хліб або густа каша кукурудзяна. На півдні – віддають перевагу птиці з гострими спеціями.
Всі грузинські страви подають разом з прянощами, зокрема, хмелі-зуміли, приправами, гострими соусами з горіхів, часнику, спецій сациві, аджикою, зеленню і овочами.
Сир також є важливою частиною кухні. З нього готують пироги, коржі і багато різних страв.
Зелень, овочі не тільки допомагають переварюванню жирної і гострої їжі, але є прикрасою будь-якого столу.
Кожен прийом їжі не обходяться без них. До улюбленої зелені народу можна віднести петрушку, цибулю, кріп, м’яту, чабер, базилік, естрагон та інші. Їхня кількість залежить від пори року.
А такі овочі, як редиска, помідори, огірки, стручковий перець і редька, в сирому вигляді прекрасно доповнюють будь-які страви.
В кухні Грузії особливе місце відводиться баклажанів. Грузинських страв з баклажанами дуже багато. Способи їх приготування різноманітні. Вони поєднуються з іншими овочами і м’ясом, так і з часником, горіхами, зеленню і прянощами.
Розповімо вам найпоширеніші рецепти баклажанів по-грузинськи.
Для даного рецепту плоди повинні бути великими, неперезрелыми, оскільки при запіканні вони стають меншими за розміром, тобто ужариваются. Беремо два великих овоча, одну цибулину, 150 грам горіхів волоських очищених, три зубчики часничку, кінзу, петрушку, сік лимона, ? ложечки базиліка і хмелі-зуміли, гострий мелений перець, сіль, зерна граната, щіпку цукру.
Овочі помити, промокнути рушником. Пекти в духовці при 200 градусах до готовності приблизно 40 хвилин. Потім остудити, зняти шкірку, а м’якоть подрібнити за бажанням. Цибулю порізати, часник пропустити через прес, горіхи порубати в блендері.
Туди налити лимонний сік, додати спеції, зелень. Все перемішати. Поставить в холодне місце на 8-10 годин, щоб просочилося. Коли будете ставити баклажани з горіхами по-грузинськи на стіл, посипте блюдо зверху гранатовими зернами.
Рагу може складатися з суміші різних овочів, квасолі, цибулі та прянощів. Але головним інгредієнтом, без якого воно не обійдеться, є баклажани.
Склад:
Наш головний овоч обсмажуємо, але перед цим нарізаємо кільцями, солимо і витримуємо 20 хвилин, щоб пішла зайва гіркота і при смаженні овочі не вбирали багато олії. Кладемо в друшляк, нехай стече зайвий жир. Потім висипаємо в казанок.
Ріжемо цибулю кубиками, перець – соломкою, а моркву натираємо. Все це смажимо хвилин десять, потім перекладаємо овочі до баклажанів.
Квасолю миємо, сушимо на три частини, хвостики викидаємо. Варимо кілька хвилин до напівготовності, зливаємо воду. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірку. М’якоть нарізаємо довільно. До них додаємо потовчений часник з кінзою. Зелень подрібнюємо, чилі очистити від насіння, тонко ріжемо.
Всі інгредієнти змішуємо в казанку, тушкуємо на маленькому вогні 15-20 хвилин. Ось таке смачне, соковите грузинське блюдо з баклажанів наповнить ароматами вашу кухню, а ваші животики – корисною їжею.
Заготовляти на зиму баклажани по-грузинськи повинні вміти всі господині. Тому що корисний баклажан з пікантними, гострими спеціями додасть вашому столу грузинські нотки, а вашим гостям буде відмінною смачною закускою.
Для приготування нам потрібно 5 кг нашого головного овоча, 400 г часнику, по пучка кінзи, петрушки, селери і базиліка, 250 мл соняшникової олії, 250 мл оцту 9%, 3 стручкових перцю, 500 г моркви і 1 кг цибулі, ? ст. цукру і 2 ст. л. солі з гіркою.
Процес складається з наступних етапів:
Народ Грузії дуже любить сир в будь-якому вигляді, тому грузинські кухаря з’єднали бринзу з баклажанами. В результаті вийшло чудове блюдо, що сподобалося сусіднім народам.
Воно має такі складові:
Овочі ріжемо довгими скибочками. Варені круто яйця розминаємо виделкою, змішати з бринзою, роздавленим часником, січеною петрушкою і одним сирим жовтком.
Формуємо рулетики з приготовленої начинкою, заколюємо зубочисткою. Потім мачає в яйце, що залишилося, і паніруємо в борошні. Смажимо з двох сторін. Готові баклажани по-грузинськи з бринзою викладаємо на тарілку, поливаємо соусом із сметани і часнику.
Грузинські страви з баклажанами – хороший спосіб здивувати коханих чимось незвичайним і природно смачним!