На «озброєнні» господинь зі стажем напевно є різні пристосування для домашньої випічки. Вони здатні надати неповторний зовнішній вигляд рукотворним кексам і тортам, суфле і пудингам.
Раніше використовувалися форми з харчового алюмінію і сталі. Але навіть досвідченим кулінарам не всякий раз вдавалося без проблем вийняти з них готову випічку. Нерідко бісквіти, суфле або кекси приставали до дна під час пропікання.
Можна було формочки змастити маслом або намагатися вислати їх особливим папером, але все одно залишалася ймовірність зіпсувати результат багатогодинної праці. Не завжди допомагало і антипригарне тефлонове покриття, яке з’явилося не так давно.
Був й інший «головний біль» — очищення пристосування після використання. Отримати готове печиво, швидко вимити і просушити формочки, знову їх промазати маслом, наповнити тістом і поставити в духовку – для всього цього потрібен час і вправність.
Багато труднощів залишилося в минулому, з тих пір як з’явився силіконовий посуд. Технологія випічки значно спростилася, а ризик зазнати розчарування, побачивши зіпсованим вийнятий з форми «кулінарний шедевр», став мінімальним.
Силіконові форми для випічки – у побуті їх часто іменують гумовими – виготовляють з медичного силікону. Подібний матеріал застосовується в пластичній хірургії. З нього роблять імплантати.
Природне запитання: чи шкідливі силіконові форми для випічки? Відповідь однозначна: ні. Цей матеріал здатний протистояти високим температурам (до 230-250 градусів), він нейтральний до харчових продуктів, нетоксичний, в жирах і кислотах не розчиняється. Можна не турбуватися, що випічка придбає неприємний запах або присмак.
Силікон використовується також для виготовлення всілякого кухонного приладдя – лопаток, пензликів, прихваток, підставок і навіть ножів.
Головне достоїнство форм з силікону – випічка в них готується рівномірно. Бокові сторони страви не пересихають, виходить вона повітряно-ніжною. Готові вироби не пригорають тому, що посуд володіє антипригарними властивостями. Він не вимагає обробки маслом або жиром. Необхідно лише при першому використанні змастити форму маслом.
Силікон стійкий до перепадів температури. Формочки можна ставити в духовку прямо з морозильника. При цьому вид духової шафи значення не має. Такий посуд чудово «почувається» як у електричній, газовій, так і в мікрохвильовій печі.
З силікону виготовляють форми різної конфігурації, що дає можливість різноманітити зовнішній вигляд страв. Посуд може бути великий і зовсім маленький, традиційний для бісквітів або кексів і абсолютно оригінальний у вигляді звіряток, іграшок і квіток. Колір його теж можна вибирати. Палітра досить широка.
Силіконові пристосування універсальні: підходять для випікання і для заморозки. Зручно готувати в них десерти, м’ясо, рибу.
Посуд з цього диво-матеріалу неможливо розбити. Він гнучкий, легко повертає собі первісну форму, зручний в зберіганні. З нього дуже просто вийняти готову випічку, тісто не прилипне: ні прісне, ні солодке, ні жирне.
Посуд легко миється. Потрібно лише замочити в прохолодній воді форму на кілька хвилин, потім вивернути навиворіт і протерти м’якою губкою.
М’якість силікону – це його великий мінус. Формочки легко можна пошкодити: проколоти, розрізати. Зберігати їх треба окремо від вилок і гострих ножів в недоступному для дітей місці.
Силікон жаростійкий, але при зіткненні з відкритим вогнем може розплавитися. Для чищення і миття такого приладдя не рекомендується використовувати металеві пристосування, їдкі засоби або абразиви – можна пошкодити.
Крім того, матеріал здатний накопичувати статичні заряди, які притягують пил. Якщо форми зберігаються без упаковки, перед вживанням їх потрібно промити і висушити.
Щоб переваги матеріалу: гнучкість і м’якість – не перетворилися в його недоліки потрібно дотримуватися правил:
Використання силіконових форм для приготування їжі та випічки широко поширене серед любителів кулінарії. Готувати страви можна не лише в традиційних духовках. Експериментатори успішно освоюють мікрохвильовки і навіть хлібопічки.
Використовуються самі доступні інгредієнти:
Необхідно діяти послідовно:
В маленьких формочках можна приготувати шоколадні бисквитики.
Інгредієнти:
Спочатку змішують всі сухі інгредієнти – дуже ретельно, щоб не було грудок і неоднорідних включень, потім, помішуючи, додають рідкі. З рецептом можна експериментувати. Рослинну олію можна замінити розтопленим вершковим маслом, зменшити кількість шоколаду і ввести карамельну крихту.
Потім формочки заповнюють наполовину і поміщають в мікрохвильовку не більш, ніж на 3 хвилини. Інакше бісквіт неможливо буде розкусити. Випічка в силіконових формах в звичайній духовці займає близько 15 хвилин. Рецепти для кексів в силіконі пропонуються для різних варіантів приготування.
Цікавий варіант з випічкою кексу в силіконовій формі в хлібопічці.
Необхідно підготувати:
Яйця збивають спочатку з сіллю, потім повільно всипають цукор. Далі послідовність: коньяк, розтоплене масло – не гаряче, гашену соду, борошно. Коли тісто стало однорідним, до нього додають ті поліпшувачі смаку, які є під рукою. Немає перерахованих вище – товчений шоколад замінюють шматочками карамелі, родзинки – нарізаною курагою або часточками сирих яблук.
Тісто поміщають в силіконову форму ставлять у хлібопічку. Випікання проводиться до готовності на режимі «випічка». Десь через 40 хвилин кришку хлібопічки слід відкрити і перевірити кекс зубочисткою. Як тільки зубочистка буде суха, можна виймати.
Для кожної господині важливо вибрати безпечне пристосування, яке підходить за кольором, формою і розміром. Здійснюючи покупку в магазині, потрібно переконатися в наявності відповідного сертифікату якості.
Недобросовісні продавці на ринках здатні запропонувати дешеву продукцію, яка вироблена з промислового силікону, непридатного для кулінарного використання. Неякісний барвник, застосований при виробництві подібного «товару», може бути небезпечний для здоров’я.