Живий організм потребує правильного харчування. Корисні мікроелементи і вітаміни ми отримуємо з продуктів. Кожен з них, безумовно, впливає на стан здоров’я.
Вчені провели дослідження і виявили, що їжа схожа на органи. Цей факт перевірити простіше простого. Якщо розрізати морквину поперек, ми побачимо очі. Волоський горіх схожий на мозок. Помідор на серце. Але найкориснішим продуктом вважається куряче яйце. Воно схоже на клітини людини та приносить користь всьому організму. Як відомо, яєчко – будівельний матеріал і натуральне джерело чистого білка.
Вважається, що курка – це дика птиця, яка мешкала раніше в Індії і Азії.
Одомашнення пернатих в початкових цілях не передбачало розведення для харчування.
Людей приваблювала бійцівська поведінка півнів. Вони вміли літати по деревах на малі відстані і гніздилися на земляних ділянках. Курка – перша птиця, яка прийняла запрошення жити з людьми. Через роки розвитку і розмноження з’явилися нові породи птахів.
Дикі квочки несли до 15 яєць в рік. Коли кури прижилися будинку, ця кількість збільшилася, і люди в перший раз вживали їх у їжу. У Стародавньому Римі делікатес подавали на сніданок.
З появою християнської релігії крашанки і писанки вручали один одному в день святої Пасхи.
Яйця вважаються джерелом сили, енергії, воскресіння і життя. Їх використовують маги і чаклуни в ритуалах. Знімають псування і лікують хвороби знахарі.
У 21 столітті яєчка вільно вживаються в смаженому і вареному вигляді. На їх основі з’явилося багато рецептів салатів, гарячих страв і холодних закусок.
Цей чудовий продукт використовується в медицині і входить до складу косметичних засобів.
Вживання в їжу приносить величезну користь:
Свіже яйце входить у звичне меню армійців, спортсменів, тих людей, які худнуть і вагітних жінок. У день рекомендується з’їдати не менше одного в смаженому або вареному вигляді. Бажаючим скинути зайву вагу їх варто вживати тільки вареними.
У наші дні мало хто з городян займається сільським господарством, розведенням і вирощуванням птиці. Тому частіше яйця купують у магазинах. Не факт, що придбаний продукт виявиться свіжим. Щоб не отримати харчове отруєння, варто знати, як перевірити свіжість яєць.
Для початку зверніть увагу на маркування товару. Дієтичний продукт – свіжий, якщо позначений літерою «Д» червоного кольору. Це означає, що товару виповнилося 7 днів. Синя буква «З» – це продукт, вік якого перевищує тиждень.
Якщо марковані символи відсутні, почитайте інформацію, зазначену на етикетці. Продукт придатний до їжі до 25 днів при правильному зберіганні.
Легкі по вазі, можливо, порожні всередині. Колір не позначається на смакових якостях. Він буває білим, жовтим і світло-коричневим. Але, якщо яйця свіжі, то вони матові, а якщо залежалися на вітрині – яскраво-глянсові. Вибирайте товар забруднений. Це знак свіжості. Помиті яйця –продукт швидкопсувний.
Шкаралупа якісного товару – цілісна, без тріщин.
Така перевірка займе буквально 2 хвилини. Перед вживанням в їжу перевірте яєчка на свіжість в домашніх умовах. Для цього знадобиться холодна вода і ємність. Підійде для такої мети скляна банка.
Опускаємо у воду і спостерігаємо за реакцією:
Ви, напевно, вже зрозуміли, чим вище воно піднімається від дна банки, тим його якість гірша.
Також якщо варене яєчко важко чиститься – це говорить про свіжість. Якщо шкаралупа сходить легко – 2-х тижневої давності.
Як перевірити, тухле яйце чи ні? Візьміть в руку яйце і легенько потрясіть. Послухайте звуки, які виходять зсередини. Тухле голосно бовтається. Свіжіше не видає ніяких звуків.
Пусте легко відрізнити від повного – воно легке. Візьміть в руку і спробуйте на вагу. Нормальна маса від 75 до 55 грамів. За винятком продуктів, знесених молодими птахами. Ті набагато легші і розміром менші.
Перевірте у воді. Налийте у скляну банку холодну рідину і опустіть яйце. Повні яєчка опустяться на дно, порожні піднімуться вгору. Це пов’язано з тим, що всередині назбиралося повітря.
Особливої перевірки на готовність немає. Ми поміщаємо продукт у воду і чекаємо закипання. Після чого рахуємо час варіння від 4 до 10 хвилин. Чим раніше ми витягнемо його з води, тим рідкіший виявиться жовток. Для салатів час варіння – 10 хвилин.
При дієтах рекомендується варити 7 хвилин. Рідкий жовток краще засвоюється організмом. Якщо ви переварили яєчко, то жовток стане зеленкуватим або синюватим. Це не небезпечно, але корисні якості втрачені.
Як перевірити, чи яйце зварене круто чи ні? Для цієї мети покладіть його на тверду поверхню і крутаніть, як іграшку-дзигу. Якщо обертання часті і інтенсивні – зварилося круто. Повільні означають рідке або сире.
Жертвами отруєння і сальмонельозу стають люди, які вживають яйця в сирому або недовареному вигляді. Бактерії,які викликають хвороби, живуть на шкаралупі яєць і іноді всередині.
Термічна обробка дає 100 % захист від зараження. Перед варінням яєчка варто промити з антибактеріальним милом.
Уникайте вживання сирого білка і жовтка, які входять до складу кремів, пудингів, домашнього майонезу, коктейлів.
Якщо після їжі виникне біль у животі, нудота, блювання, запаморочення або пронос терміново телефонуйте в швидку. Медики зроблять промивання шлунка, і зупинять отруєння. Але краще не ризикувати здоров’ям і перевірити якість перед приготуванням і безпосереднім вживанням.