Найчастіше щоб відкрити пляшку з вином ми використовуємо штопор. Але скільки разів у житті у вас була ситуація, коли пляшка вина є, а штопора немає. Душа прагне свята, а такий бажаний напій недоступний. І тоді виникає питання, як відкрити вино без штопора?

Всім відомо, що можна продавити пробку всередину пляшки або розбити горлечко. Для чоловіків, які знають, як це зробити – це відмінний спосіб справити враження на протилежну стать, адже саме вони найчастіше вживають вино.

Якщо штопора немає під рукою

Є багато варіантів відкрити пляшку вина без штопора.

Протолкуть пробку пальцем. Цей спосіб розрахований на людей, які володіють сильним духом та не менш сильним пальцем. Можна покласти монетку на пробку для збільшення площі натиску, попередньо проколовши пробку ножем або іншим гострим предметом, щоб послабити її. Тут важливо правильно розрахувати свої можливості, цей спосіб підходить для фізично підготовлених людей.

Вибити пробку. Використовуючи цей варіант, будьте гранично акуратні. Все може закінчитися розбитою пляшкою і розлитим вином. Візьміть пляшку, тримайте її вертикально і робіть акуратні постукуючі рухи по її дну.

Якщо вірити законам фізики, пробка почне просуватися до верхньої частини шийки пляшки. Якщо це не так, візьміть рушник, обмотайте їм дно пляшки, а прикладіть до стіни книгу, чим більше сторінок має літературний примірник – тим краще. Перед використанням переконайтеся, що книга не представляє великої культурної цінності.

Досить буде зробити декілька чітких ударів, щоб пробка покинула межі пляшки. Контролюйте процес вилучення пробки, інакше вино розіллється. Для того щоб надати процесу ефектності можна використовувати взуття. Воно, на відміну від штопора, завжди під рукою. Але врахуйте, що взуття повинно мати чистий вид та повну відсутність запаху.

В іншому випадку є ризик зіпсувати цілісність пляшки, адже не багато хто захоче пити вино, відкрите в такий спосіб. Помістіть денце пляшки в черевик і грюкніть кілька разів ним об стіну.

Варіант ідеально підходить для пляшок з увігнутим дном. У всіх варіаціях цього методу найголовніше – стежити за пробкою. В ідеалі вибити пробку до середини, а потім завершіть розпочате вручну.

Використовувати саморобний винний штопор. Цей спосіб можна використовувати, маючи під рукою такі необхідні предмети як викрутка, шуруп, плоскогубці. В пробку приблизно до середини угвинчується шуруп, а після плоскогубцями витягується пробка. Цей метод дуже ефективний, але вимагає ретельної підготовки до процесу.

Відбити горлечко. Цей спосіб, без сумніву, самий швидкий, але ми його не рекомендуємо. Адже такі очевидні ризики як порізати собі руки і наявність мікроскопічних частинок скла у вині роблять цей варіант найбільш маловикористовуваним.

Скористатися послугами таксі. У наш час практично все можна купити і доставити через службу таксі. Штопор не буде винятком. Тільки зателефонуйте, і вже через кілька хвилин ваша проблема буде вирішена!

Без сумнівів, можливість відкрити пляшку без штопора відкриває необмежені можливості для вашої фантазії, але і тягне за собою чимало проблем. Щоб їх уникнути придбайте для себе черговий штопор і покладіть його в сумку на всякий випадок. Нижче ми розглянемо, яким саме він може бути.

Класифікація штопорів

Знавці вина виділяють чотири види штопорів:

  • Спіральний – є найпоширенішим. Принцип його дії простий: спіраль угвинчується в пробку і потім витягується разом з нею з горлечка. Недоліки: якщо пробка в процесі кришилася, то її шматочки потрапляють безпосередньо у вино. І якщо пробка досить щільно сидить в шийці, доведеться докласти чимало зусиль, щоб дістати її звідти. Користуватися таким штопором можуть дозволити собі люди, досить міцні в руках;
  • Важільний – популярний серед барменів. Все та ж спіраль, але плюс дві ручки з боків, що значно зменшує навантаження на м’язи рук і дозволить без особливих труднощів навіть дамам благополучно впоратися з поставленим завданням. Важільний винний штопор не підходить для відкривання пляшок, у яких міститься старе вино. Після закінчення певного часу пробка руйнується і спроба відкрити таке вино не призначеним для цього штопором може його зіпсувати;
  • Циганський. Якщо ви є щасливим володарем колекційного вина і хочете насолодитися його смаком без домішки шматочків пробки, цей штопор впорається як ніякий інший. Принцип його роботи простий як все геніальне. Виглядає це так: спеціальні вусики в кількості двох штук акуратно затискають пробку з боків і після нетривалого обертання по колу акуратно витягують її цілою і неушкодженою;
  • Помповий або пневматичний. Вигідно відрізняється від всіх, винний пневматичний штопор. Принцип його роботи заснований на законі фізики. Він не оснащений спіраллю як інші штопори, але у нього є тонка голка, яка протикає пробку і накачує пляшку повітрям. Після цього пробка акуратно виходить з пляшки.

Прогрес, як ми знаємо, на місці не стоїть це стосується і винного бізнесу. Все більшою популярністю серед «ледачих» цінителів вина починають користуватися електричні штопори.

Електричний штопор

Якщо ви тендітна дівчина, або бармен, який за службовим обов’язком змушений відкривати величезну кількість пляшок, або ж ви просто не хочете напружуватися, відкриваючи пляшку з напоєм, то це ваш варіант! Електричний штопор для вина простий у використанні.

Переваги апарату незаперечні:

  • швидко витягує пробку;
  • не потрібно докладати ніяких фізичних зусиль;
  • простота у використанні;
  • при витяганні пробки не псує її;
  • зручність зберігання.

Перш ніж описати всі достоїнства і недоліки винного електричного штопора, хочу акцентувати вашу увагу на наступному: як плюси, так і мінуси цього пристрою прямо пропорційні його вартості. Говорячи простою і зрозумілою мовою – чим вище ціна, тим меншу кількість мінусів має модель.

Бюджетний варіант

Переваги: основний плюс – це низька ціна. Далі – як пощастить.

Недоліки: не можуть похвалитися красивим дизайном, слабка продуктивність, низька надійність.

Середній сегмент

Цей варіант оберігає пляшку від зайвого збовтування, що особливо цінується серед справжніх винних шанувальників і експертів. Користується популярністю він серед барменів і людей, чия робота пов’язана з частим відкриванням пляшок.

Переваги: дизайн, висока надійність і продуктивність, в набір входять додаткові аксесуари – термометр і валізка для зберігання.

Елітний варіант

Виготовленням подібних апаратів є самі імениті виробники винних аксесуарів. Деякі моделі оснащені навіть дисплеєм, на якому відображається рівень зарядки акумулятора, що дозволить взяти цей девайс на природу і похвалитися заморською штучкою перед друзями.

Що стосується переваг, то суттєвої різниці між другим і третім варіантом немає. Переваги залишаються тими ж, а ось недоліком є висока ціна пристрою.

Підводячи підсумок, додам лише одне: електричний або автоматичний винний штопор – це не тільки вірний помічник в такій непростій справі як відкривання пляшок, але і подарунок для тих людей, які цінують оригінальність. Цінних вам вин і слухняних пробок!